Reklam från Fello

fredag 25 oktober 2024

Fredagsfunderingar

Åter fredag och arbete hemifrån några timmar. Arbetar oftast 36 timmar mån-tors så det blir lugna fredagar vilket är otroligt skönt. Bättre arbeta några timmar extra när man ändå inte är hemma så länge vecko timmarna blir 40 så är kunden nöjd. 

Förra fredagen var jag lite sugen på att köpa Volvo men var tyvärr upptagen i möte och missade dippen på 257 kr men ingen fara. Det blev en missad morgon trejd på några tusen som hade blitt fin i efterhand och som jag ibland brukar ägna mig åt. 

Annars är livet bra och arbetet flyter på. Läser en hel del om FIRE och folk har väldigt olika syn på vad det innebär. En del blir påhoppade på grund av för låga besparingar, för lite kapital, för låga levnads kostnader eller för höga uttag osv. Jag upplever det som tokigt att en hel del förstårsigpåare ska bry sig hur gemeneman genomför och planerar sin framtid och på vilket sätt. En del klarar sig på 10 000 kr i månaden och är superlyckliga och vissa behöver 30 000 kr. Allt beror på var och hur man bor, stor/liten familj, vanor, intressen, resor mm så det går inte att säga att man inte klarar sig på 10 lök i månaden. Jag har allt jag behöver och mycket till och jag klarar mig galant på 16 000 kr och så har det sett ut senaste 5-10 åren. 

Har idag och ett tag bakåt bara 2 fonder i min portfölj och är nöjd med det. Anser mig inte behöva fler eller andra fonder men ibland spanar jag på ETFer för att kunna vara lite mera snabbfotad vid ras och rally dagar. Den globala fonden i min portfölj är DNB Global Indeks S och följer indexet MSCI World NR USD. Enda nackdelen med fonder är att köpen tar 1-3 dagar vilket ibland kan vara lite frustrerande men som tur är det väldigt sällan. 

En liknande ETF som följer samma index är SPDR MSCI World UCITS ETF (SPPW) med en avgift på 0,12%. ETFer handlas som aktier och köpen sker direkt på marknaden vilket är positivt det få gånger man vill köpa pronto. 

För att byta ut Spiltan AF Investmentbolag mot en ETF blir svårare än omöjligt. Närmaste svenska alternativ är Xact OMXS30 eller Xact Sverige men då kan jag likaväl köpa Investor plus eventuellt några till. 



Det vore najs om Xact kunde fixa fram en fond med inriktning globala investmentbolag. Visst kan jag bygga min egna ETF portfölj med aktier men enklast vore en färdig ETF.

Fördelning mellan                              DNB              och                SPPW.


Trevlig helg



lördag 12 oktober 2024

Lördagsfunderingar

Allt på börsen är ett lotteri eftersom ingen kan förutse hur marknaden (börsen) eller enskilda aktier kommer utvecklas framöver. Ingen har en spåkula utan alla har bara rena spekulationer gällande framtiden för bolagen framgent. Vissa har tur med sina spekulationer och resten har mindre tur att ha dragits med i vissa bolag utan att ha gjort sin research. 

Tar Fingerprint som ett exempel där bolaget blev en hype där många har gjort riktigt stora pengar och lika många om inte många fler sprängt sina konton på spekulationer. 


Att spekulera i bolag är farligt och ännu farligare att följa så kallade experter som finns på olika forum och sociala medier som lovar guld och gröna skogar eller hur man vill utrycka det. 

Efter covid har en hel del bolag gjort samma resa som Fingerprint där aktiekursen stiger flera hundra (tusen) % och som jag skrivit många gånger så kan inte alla dessa hypade bolag fortsätta stiga som dom gjort senaste åren och många kommer tillslut hamna där Fing är idag. 

Idag har vi tex många AI bolag som rusat likt Fing i sina glansdagar.

Jag kan med dessa två bilder vara ute och cykla med en gammal racklig damcykel på en bergsklippa men vill ändå visa bilderna och jag hoppas att bolagen inte kommer göra samma olyckliga resa vilket jag inte riktigt heller tror eftersom likheten och storleken på bolagen inte går att jämföra med Fing. 


Eller denna bild.


Vad kan man göra åt det?

Jo man kan göra det som många redan gör idag genom att diversifiera portföljen genom tex indexfonder där tex AI bolag är små i portföljstorlek eller genom en välgenomtänkt aktieportfölj där bolagen inte tar större plats än några få %. I september bytte jag från indexfonder med stor exponering till en indexfond som följer ett annat index där bl.a dessa bolag utgör en mindre del av fondportföljen. 

Tar vi tex Länsförsäkringar USA där Nvidia är 8,36% jämfört med DNB Global Indeks där Nvidia är 4,33% så har jag minimerat risken men nackdelen är att jag även minimerar den eventuella fortsatta framtida uppgången men så länge jag är nöjd med det så sover jag gott. 

Man kan även diversifiera genom att ha fler än en fond och därmed minskar man exponeringen i sin portfölj. Jag har idag 60% i en global indexfond och 40% i Spiltan Aktiefond Investmentbolag och då hamnar tex Nvidia på 2,64% vilket jag är nöjd med i skrivande stund. 

Alla är vi olika men så tänker jag. Jag är självklart glad och nöjd med Nvidias framgång och avkastning som bolaget gett mig men valt att dra ner på risken för eventuell nedgång i denna hype som jag kallar den vilket kan visa sig vara fel men jag är nöjd med 2,64%. Största innehavet i portföljen är Investor på 10,85%. 

Trevlig helg



Inlägget är varken råd eller rekommendationer. Gör alltid din egna analys innan köp eller sälj på börsen. 



onsdag 2 oktober 2024

September 2024




Redovisning Fonder och Avkastning 
September 2024 och YTD


Mina fonder och fördelning:

  • DNB Global Indeks S
  • Spiltan Aktiefond Investmentbolag





En förändring under början september månad i portföljen är att jag sålt både Länsförsäkringar Global Index och Lf USA Index och tagit in DNB Global Indeks S istället. Gör bytet eftersom DNB fonden följer MSCI World NR Index där teknik har betydligt mindre vikt med sina 26% vs 40% och därmed mindre risk eftersom jag tror att många av magnificent 7 har börjat göra sitt för ett tag. DNB fonden har dessutom större spridning på innehaven dvs färre ESG exkluderingar med sina 1375 bolag jämfört med LF ca 1200. 

Jag tror även att Sverige har mer att ge och därmed har jag även viktat om fonderna från 80/20 till 60/40. Jag tror även att Svenska kronan kommer stärkas mot dollarn (vilket den nu gjort under september)

Jag fortsätter med min dagliga bombmatta av automatiska schemalagda fondköp i fonden DNB Global Indeks S och de större köpen sker då indikatorerna Moving Average och RSI står rätt. 

Är nöjd över YTD avkastningen på +19% på båda mina fonder. 

September månads vinnare blev Aktiespararna Direktavkastning. 



Fonder:

DNB Global Indeks S

AMF Aktiefond Nordamerika

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

AMF Aktiefond Småbolag

Xact Norden Högutdelande

JPM Global Equity Premium Income

Vanguard FTSE All-World High Div Yield

Aktiespararna Direktavkastning B

Länsförsäkringar Global Index

SEB Sverige Indexnära A

Sparkonto:

SBAB Sparkonton




Se inte inlägget som råd eller rekommendationer. Gör alltid din egna analys innan köp eller sälj på börsen.




  

söndag 29 september 2024

Tesla vs andra elbilar

Fick en ide nu under promenaden att jag skulle göra en enkel jämförelse mellan Tesla och andra elbilar. Glad i hågen börjar jag scrolla runt på olika hemsidor och inser väldigt snabbt att det går tyvärr inte få fram fakta på andra märken gällande priser på kontant köp, privatleasing, företagsleasing som på Teslas hemsida. 

Varför undrar jag och tänker snabbt på hur bra och duktiga Tesla är med sin hemsida. Inte undra på att alla kan klicka på köpknappen när man enkelt får fram infon man behöver för att ta ett beslut. Man får fram precis det man behöver för att kunna ta fram en egen kalkyl på kostnader per månad och restvärde mm.

Tesla Model Y AWD 1500 mil kostar 4932 kr/mån i 36 mån = 177 552 kr. Kontantinsats 126 834 kr. Restvärde 52% på kontantpriset = 329 768 kr och plussar man ihop dessa siffror får man exakt fram vad bilen kostar för mig totalt och vad Teslan kostar att köpa kontant dvs 634 170 kr. 

Enkelt och som det ska vara!! 



Varför kan inte alla ha det lika enkelt. Jag tror att alla andra blir ordentligt frånåkta mer än vad dom redan är om resterande bilmärken inte gör det enkelt för privat och företag att köpa en bil. 

Horribelt dåligt! 

Provade på KIA och en EV6 Special Edition men rörigt är bara förnamnet och inget stämmer när man för in data i kalkylbladet. Annonserar privatleasing från 3584 kr men stämmer inte. Långt ifrån. 7,95% ränta lockar nog knappast någon heller!! 

Volvo EC40 är sjukt dyr och fattar inte deras uträkning eftersom man inte får se vad som gäller. 9890 kr/mån har väl ingen privatperson råd med bara så där. Blir kanske i längden samma som Tesla men månadskostnaden är mer än det dubbla för att flytta arslet från A till B. 

Provade BMW i4 xDrive40 som sänkt räntan till 4,95% men gör man en bilkonfiguration så stämmer det inte. 


Kan köpa den kontant för 757 100 kr men för man in lite siffror från hemsidans uträkning så stämmer det inte och totalkostnaden blir 876 290 kr!? 


Jag är en enkel person som gillar enkelheten i livet och det är väl lite därför jag har indexfonder. Vill jag köpa något så vill jag kunna göra det utan ett fånigt "kränga bil besök" på bilfirma eller för att köpa en tv från El-Giganten. Köper jag en elbil så blir det garanterat en TESLA och det är bara för enkelhetens skull. 

Man väljer en Tesla model och utrustning, klickar på köpknappen, betalar 2500 kr och väntar på ett pling i appen för att hämta bilen. That's it. 


/ Leva drömmen


  

fredag 27 september 2024

Fredagsfunderingar

Fredag och jobb hemifrån vilket är otroligt skönt eftersom jag ligger borta mån-tors och då har man fredagen på sig att handla och utföra vissa besök för att få sig en kopp java och surra sig lite. 

Såg en bild på Montrose nya app och fastnade för en bild på en graf som jag skrivit om och gillar skarpt. Har skickat som förslag till Avanza för flera år sedan men man får bara ett tack tillbaka och att dom ska se över på saken..


Varför gillar jag grafen? Jo för färgerna som tydligt visar + eller - för perioden. Även Nordnet har denna finess. 


Skrev på bloggen om denna typ av graf och jag gillar den eftersom man tydligt kan se om aktien/fonden är på + eller - för olika perioder. 

Om man äger fonder som jag och vill sälja typ vid FIRE så kan jag lätt se om vissa fonder är på sälj eller avvakta. Eftersom jag fortfarande arbetar via företaget så är jag inte beroende av sälj ännu men den dagen jag kastar in handduken så är min taktik denna. 

DNB Global Indeks är en global indexfond och har man ägt den senaste 10 åren och valt att sälja av så kan vi se att det spelar mindre roll när man väljer att sälja av i fonden med sina +258%. 


Zoomar vi in så kan vi se lite rött i grafen och började du sälja av 3 år sedan så var det en liten dipp under juni månad men sedan bara grönt och fina +45% på 3 år. 


5 år sedan så hade vi Corona dippen vilket vi ser som rött men +91% på 5 år. 



Så vad är min slutsats och syfte med inlägget. 

Jo så här. Enkelt förklarat. 

Jag kommer att sälja i aktiefonder när de är på grönt och tar från sparkonto när aktiefonder är på rött. 

Jag kommer även att fylla på sparkontot då aktiefonder är på grönt. 

Här kan vi se senaste 10 åren att DNB Global Indeks haft 2 röda år senaste 10 åren 2018 (-3,43%) och 2022 (-9,05%). 


Vi kan även se att fonden haft en ordentlig överavkastning resterande år om man tänker på FIRE och 4% regeln vilket innebär att en årlig avkastning CAGR på 13,63% ökar på värdet ordentligt och uttag på 4% gör det absolut möjligt. 

Avanza visar 303,66% på 10 år jämfört med Nordnet 258,20% vilket är rätt så något fel har Avanza på sina grafer så det är svårt veta när dom visar rätt avkastning?! Har även påtalat detta många gånger!

Trevlig helg

/Leva drömmen 


  

lördag 21 september 2024

Utdelningar i ASSA

Nästan dagligen läggs det ut massor av intressanta bolag och aktier på sociala medier som även jag har i mina bevakningslistor och kan tänka mig ha i min portfölj i framtiden. Även fast jag för tillfället är 100% investerad i två fonder (kommer en update Sept 2024) så följer jag en hel del aktier som jag kan tänka mig äga. Jag följer min investeringsstrategi och har fonder tills den dagen då jag kastar in handduken vilket blir snart om kanske 1, 2, 3 år ingen aning ännu. Vad som händer sen är inte spikat men kanske utdelningsaktier!? 

Nu idag la snoken ut på X en graf på ett bolag "ASSA ABLOY" som jag verkligen gillar och vill äga den dagen då jag eventuellt byter över till aktier och då utdelningsaktier. Precis som han nämner så är det lite synd att ASSA har lite låg direktavkastning för tillfället men har man däremot ägt den länge och räknar med utdelningstillväxten så blir det bättre.

ASSAs utdelning har ökat från 3,85 kr (2020) till idag 5,40 kr vilket innebär en ökning med 40,26% vilket är fullt godkänt. 

Här nedan ser vi utdelningar sedan 2001 då utdelningen var 0,33 kr och tills idag så är ökningen 1536% eller en CAGR på 12,92%. En skaplig utdelningstillväxt. 


Har man varit långsiktig och ägt aktier sedan 2001 och köpte för 50 000 kr så har man fram till idag fått 54 655 kr i utdelningar (återinvesterat). 


50 000 kr inkl återinvesterade utdelningar har sedan 2001 ökat till nästan 370 000 kr. 



Trevlig helg

/Leva drömmen 


  

söndag 8 september 2024

Bra och sämre aktie

Ett inlägg som väcktes av en tweet nu på morgonens X läsande.

Har påpekat många gånger och det är inget nytt att många som är utdelningsinvesterare stoppar huvudet i sanden likt strutsen när det gäller aktiekurser. 

Många tänker bara på själva utdelningen och så länge den behålls eller växer så bryr man sig inte om aktiekursen vilket för mig är insane. 

Det rätta enligt mig borde vara att någonstans mellan aktiekurs och utdelning går det en (balans) linje som vi kan kalla för +/-0. För det spelar ju ingen roll om utdelningstillväxten är några % per år om aktiekursen sjunker några % per år och har man otur så sjunker aktiekursen mera och då är avkastningen fort på minus. Alla som är utdelningsinvesterare har garanterat ett redigt kalkylark där många minutiöst uppdaterar och fyller i rätta värden vilket innebär att alla även har stenkoll på avkastningen inkl utdelning och därmed har bra koll på avkastningen hoppas jag. 

Har många gånger rekat om Seeking Alpha som är gratis och där hittar du i stort all info om amerikanska aktier. 

Ska visa en riktig suris som jag tyvärr ser bland portföljer och det gäller inte bara denna aktie utan många liknar denna resa. 

Tyvärr kan man bara se grafen 5 år max som gratis användare. 


Total Return betyder totalavkastning dvs inkl utdelningar. 



jämfört med denna aktie



Bilden nedan visar tydligt skillnaden på en bra aktie vs en dålig aktie och med Seeking Alpha kan man screena fram "bra" aktier enkelt. Här kan vi även se utdelningstillväxten (Div Growth) på 3 och 5 år. 



Realty Income och många många andra aktier i samma härad har tyvärr sämre avkastning senaste 5 åren än svenska räntefonder.



Kom ihåg att jag drar inte alla utdelningsinvesterare under samma kam utan det viktiga med all typ av investering vare sig det är via utdelning, tillväxt eller fonder så gäller samma princip. Vi är väl alla ute i börsdjungeln av en orsak?      P E N G A R!

För varför annars har vi denna intresse för börsen? Inte är det som många hävdar en hobby som får kosta pengar när orsaken är att man ska tjäna pengar. Sen kan man inte alltid förutse vad börskrascher, pandemier, krig och dylikt orsakar din portfölj men det vi kan göra är att alla tar sitt ansvar och försöker göra sitt bästa med val av aktier och fonder. Det som tyvärr är en stor akilleshäl för många är att man inte kan sälja en förlust dvs en dålig investering eller inse sitt misstag och tror att man kan ta igen förlusten med tiden.. Visst kan Realty vakna ur koman nu när räntor sänks men har man varit investerad i O sedan Corona dvs snart 4,5 år sedan så har man tappat ordentligt med avkastning eller närmare 90% enheter (CAGR 13,7%) senaste 5 åren till index som du lätt hade kunnat vara investerad i via en indexfond. 

Jaja det kanske är en hobby för många men jag är inte investerad på börsen av den orsaken. 

Tack för mig

/Surgubben


  

tisdag 3 september 2024

Augusti 2024

 

Redovisning Fonder och Avkastning 
Augusti 2024 och YTD


Mina fonder och fördelning:

  • Länsförsäkringar Global Index
  • Länsförsäkringar USA Index
  • Spiltan Aktiefond Investmentbolag






Förutom min dagliga bombmatta av automatiska schemalagda fondköp i fonden Länsförsäkringar Global Index så sker de större köpen då indikatorerna Moving Average och RSI står rätt. 

Inga större förändringar under augusti månad i portföljen. 

Är nöjd med fördelningen 80 globalt / 20 sverige. 



Fonder:

AMF Aktiefond Nordamerika

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

AMF Aktiefond Småbolag

Xact Norden Högutdelande

JPM Global Equity Premium Income

Vanguard FTSE All-World High Div Yield

Aktiespararna Direktavkastning B

Länsförsäkringar Global Index

SEB Sverige Indexnära A

Sparkonto:

SBAB Sparkonton




Se inte inlägget som råd eller rekommendationer. Gör alltid din egna analys innan köp eller sälj på börsen.


lördag 31 augusti 2024

Utdelningstillväxt aktier

För några år sedan då jag höll på med utdelningsaktier så gjorde jag en enkel tabell för att se skillnaden i utdelningsaktier som har (1) låg direktavkastning men hög utdelningstillväxt vs (2) hög direktavkastning med låg utdelningstillväxt. 

Har man tiden med sig så är alternativ 1 att föredra. 

Här kan vi se att från start till år 16 så leder och vinner alternativ 2 men blir ordentligt frånsprungen åren efter. 

Som sagt. Har du tiden med dig så kör hårt på lagom direktavkastning men försök hitta bolag som har hög utdelningstillväxt istället för att satsa på high yield. Du blir en vinnare med tiden.



Har du däremot kortare tid än 16 år så är alternativ 2 bättre för dig. 


Trevlig helg

/ Leva drömmen


  

lördag 24 augusti 2024

Aktie-, blandfonder och KPA fonder.

Nu spånar jag igen. 

Kollade på lite siffror mellan aktiefonder och blandfonder som inkluderar räntor på toppen före Covid raset, botten i covid raset och 1 år senare osv fram till idag. 

Bilderna och jämförelsen kanske inte säger jätte mycket men blev nyfiken på hur avkastningen såg ut och om det är värt att blanda in räntor i sitt sparande. Läser man runt på olika forum så är det många som förespråkar att ha typ 20-40% räntor beroende på sparhorisonten. 

Fonderna i jämförelsen är: 

  • KPA Aktiefond 
    • 50% Sverige / 50% Global
  • KPA Blandfond 
    • 1/3 Sve, 1/3 Global, 1/3 räntor
  • Länsförsäkringar Global Index
    • 100% (74% USA)
  • Avanza Auto 6
    • 100% (42% USA)
  • Avanza Auto 5
    • 86% (37% USA) / 14% räntor
  • Avanza Auto 4
    • 71% (31% USA) / 29% räntor
  • Avanza Auto 3
    • 55% (25% USA) / 45% räntor


2020-01-01

I detta skede var det inte många som visste om pandemin och börsen var i positiv trend. 

2020-02-12 

I början februari kom det ut i media om Covid och eventuell pandemi och börsen toppade ungefär här. 


2020-03-11 

Här i krokarna blev Covid botten för många aktier och fonder. Innan botten var det 100% globala aktier som var "the winner" men nu är det tvärtom. Bäst i raset klarade sig fonder som innehöll räntor. 


2020-12-30

Börsen återhämtade sig relativt snabbt och i slutet av året är det KPA Aktiefond med 50% Sverige och 50% Globalt som drar ifrån. Eftersom den stora skillnaden mot 100% globala aktier är Sverige den stora bidragaren till avkastningen. 100% aktier och 0% räntor var att föredra. 


2021-12-29

1 år senare så är det fortfarande KPA Aktiefonden med 50% sve / 50% glo som leder kampen med liten skillnad mot 100% globala aktier. 


2022-12-28

Ytterligare 1 år senare kan vi se att den positiva börs trenden fortsätter och 100% global aktiefond var att föredra. Under 2022 fick vi en sättning på börsen med en botten i juni för globala fonder och oktober i Sverige. Stor andel räntor i fonden drar ner avkastningen ordentligt. Globala aktiefonder börjar ta igen tappad mark och avkastar nära +/-0 under 2022 medans OMXSGI visar röda siffror (-19%)


2023-12-27

Åter igen 1 år senare kan vi se att 100% global aktiefond var att föredra med stor vikt mot USA. Under 2023 vaknade USA rejält till liv och växlade upp medans Sverige sackade efter ordentligt med en botten i oktober men fick rejält med eld i baken fram till årsskiftet. Tech branschen stod för dörren och bland annat NVIDIA steg med 245% under 2023. Räntor fortsätter dra ner avkastningen. 


2024-08-21

Sista bilden och fortsatt fördel 100% global aktiefond. Globala fonder med stor vikt i USA (dollarn och Tech) är den stora orsaken jämfört med KPA Aktiefond som har 50% Sverige. 


KPA fonderna

Nu är denna jämförelse väldigt kort gällande tidshorisont och kanske inte riktigt rättvis men jag har haft båda KPA fonderna i min bevakningslista för att någon gång göra någon typ av jämförelse men nu är jag lite osäker på fonderna. 

Om vi tittar bara på KPA fonderna så ser jag ingen tydlig fördel för blandfonden med sina räntor. Under covid rasade aktiefonden -31,09% jämfört med blandfondens -21,88% vilket är en stor skillnad vid såna tillfällen men ska man skydda sig för framtida ras är frågan??

Andra sättningen mellan januari 2022 och mitten juni så sjunk aktiefonden -20,30% och blandfonden -18,27% vilket är en liten skillnad. 

Från oktober botten 2023 tills idag så har aktiefonden stigit med 32,05% och blandfonden 22,52%.

Från fondernas start så har aktiefonden stigit 81,57% och blandfonden 45,05% = stor skillnad. 
(Länsförsäkringar Global Index 95%)


/ Spånarkungen

  

fredag 16 augusti 2024

Avanza Global byter index

Ja då fick vi det bekräftat som jag nämnt några gånger.

Avanza Global kommer att följa samma index som Länsförsäkringar Global Index. 



Länsförsäkringar Global Index 


Detta borde innebära att Avanza Global kommer att ha liiiite bättre avkastning än Länsförsäkringar eftersom Avanza kommer behålla sin låga avgift på 0,09% jämfört med 0,23%. 


Trevlig helg


  

söndag 11 augusti 2024

Söndagsfunderingar

Heippa

Nu har jag åter typ 12st startade inlägg som aldrig publiceras och jag ställer mig frågan -Varför?

Ibland behöver jag skriva av mig utan att publicera och för det mesta bara få ventilera med mig själv och få ut det som minne för att återgå och se om det stämmer eller om det hade varit värt att publicera. 

Om jag publicerar rakt av kan jag känna mig pessimistisk och grinig för jag skriver och pratar rakt av utan filter men bland vänner och bekanta försöker jag tänka efter innan jag pratar och svarar. Jag kan många gånger tycka att man kan eller får inte uttrycka sig som man vill vilket är surt enligt mig. Jag anser att man ska få inom rimliga gränser kunna tala fritt om allt i världen utan att känna sig som en idiot, rasist eller pucko. Men oftast är det någon som tycker att så kan du inte säga eller uttrycka dig om..? Free speech for the people vad det nu betyder? 


Jag läser rätt frekvent på olika bloggar och forum och ser många gånger samma frågor och mönster. 

På RT forum ställs ofta samma fråga som: 

-Kan jag låna pengar som FIRE eller som pensionär? 

För det första:

Öööh! varför vill man låna pengar som FIRE eller pensionär? Jag fattar inte?

Är man FIRE och gjort sin planering och kalkyl så ska man inte behöva låna pengar. Hur många kommer på efter 1-2 år som FIRE att shit pomfritt jag behöver låna pengar för att flytta till ett nyare, större och dyrare hus/lägenhet eller jag ska nog låna pengar och köpa den där Porschen.. har du inte gjort det innan FIRE eller pension så gör det för guds skull inte efter. 

Vill man öka hävstången i sina investering med lånade pengar från banken? Not so much! men vill du verkligen gamla så kan du göra det enklare via värdepapperskrediten via din bank typ Nordnet eller Avanza. 


Nästa fråga dyker upp lite varstans och lyder:

-Kan man jobba fast man är FIRE? 

Jag anser att ordet FIRE misstolkas ordentligt och därför anser jag att ordet FF dvs Finansiell Frihet är ett mycket bättre och lämpligare ord. 

Enligt dom som misstolkar ordet FIRE anser oftast att man inte ska, bör eller får arbeta efter man gått i Retire Early "pension" och gör man det så är det ajabaja och ompapa ompapa så får man inte göööra! 

Därför anser jag att FF är bättre eftersom många vill och kan arbeta med ströjobb lite då och då efter FIRE. 

Jag tex är både FF och FIRE men fortsätter att arbeta eller vänta lite nu.. så får jag väl inte göra? 


Stolpskott eller ribbträff

Alla dessa stolpskott som i efterhand skriver hur småspararna inte borde gjort. Varför skrev dom inte samma dag eller helst dagen eller veckan innan att sälj inte - sitt still i båten.. Nää på grund av att ingen vet hur mycket eller när börsen sjunker, rasar eller vad som blir innebörden att Nikkei rasade typ 12%. 

Nu när Nikkei återtagit dessa -12% så då kliver Jocke the man fram och slänger fram denna klyscha. 



Fondbolag som aldrig svarar på mail.

Jag är verkligen ingen expert men har mailat till några (3-4st) fondförvaltare på Spiltan fonder om Sveriges sämsta (enligt mig) börsbolag men som vanligt får man inga svar..

Ville bland annat få ett svar på vad dom ser i Kinnevik och varför dom väljer att behålla bolaget och varför med så stor vikt??

Tror första och andra mailet var typ för 3 år sedan på +300 kr och tredje och fjärde mailet för 2 år sedan kring 200-250 kr. Nu är kursen på covid lägsta kring 80 spänn och fördelningen i Spiltan fonden sköter sig själv och är nere på 3,4% jämfört med kring 10-12% om jag minns rätt för 2-3 år sedan. Tänk om en av Sveriges bästa fond hade sålt, ursäkta ordet, skiten när skitbolaget träffade fläkten för flera år sedan..



Tack för mig


Ja ni ser nu att även detta inlägg borde hamnat i opublicerat högen. Jag är en ständig pessimist och grinolle! 

En sista bara!

Skojja bara


/Lev din dröm och skit i vad andra tycker.


  

fredag 2 augusti 2024

Juli 2024


Redovisning Fonder och Avkastning 
Juli 2024 och YTD


Mina fonder och fördelning:

  • Länsförsäkringar Global Index
  • Länsförsäkringar USA Index
  • Spiltan Aktiefond Investmentbolag






Förutom min dagliga bombmatta av automatiska schemalagda fondköp i fonden Länsförsäkringar Global Index så sker de större köpen då indikatorerna Moving Average och RSI står rätt. 

Inga förändringar under juli månad i portföljen. 

Är nöjd med fördelningen 80/20. 

Småbolag visar styrka under månaden. 


Fonder:

AMF Aktiefond Nordamerika

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

AMF Aktiefond Småbolag

Xact Norden Högutdelande

JPM Global Equity Premium Income

Vanguard FTSE All-World High Div Yield

Aktiespararna Direktavkastning B

Länsförsäkringar Global Index

SEB Sverige Indexnära A

Sparkonto:

SBAB Sparkonton




Se inte inlägget som råd eller rekommendationer. Gör alltid din egna analys innan köp eller sälj på börsen.


fredag 19 juli 2024

Fredagsfunderingar

Jahapp fredag idag och arbetar hemifrån idag som jag brukar. Ligger borta på jobb måndag-torsdag men ibland även till fredag men arbetar in som de flesta fredagen eller så blir det oftast bara halv dag fredag som idag. 

Regnet öser ner i Norrbotten där jag bor och ska enligt meteorologerna fortsätta fram till eftermiddagen.  

Från och med imorgon och 10 dygn framåt ser det ljusare ut med sol och +20 grader  😎 🌞

EVO rasar idag och folk köper som tok och som vanligt lite för ivriga.. Jag köper inte aktier utan lägger in slantarna i fonder som i sin tur köper aktier. Har Avanza Zero i både tjänstepensionen och i företagets konto och där finns EVO med sin vikt på 3,85%. Köper jag i fonden för 10 000 kr så hamnar 385 kr i EVO. 

Har möblerat om i alla portföljer men ser nu att jag glömt uppdatera i flikarna på bloggen. Tanken är att följa typ 80/20 dvs 80% globalt/USA och 20% Sverige. 

Förundras fortfarande över att folk har svårt att ta in det här med att fonder som får aktieutdelningar inte skulle vara samma sak som att du själv har utdelningsaktier.. Har skrivit ett ganska utförligt blogginlägg för ett tag sedan där jag beskriver hur man ska tänka och steg 1 är att se din portfölj med aktier/utdelningsaktier som en fond så hoppas jag det klickar även för dig. 

Din portfölj med utdelningsaktier = Fond (antingen en utdelande eller en ackumulerande) 

Ska vi vara petiga så är det den utdelande fonden som är mest lik din portfölj med utdelningsaktier eftersom den utdelande fonden delar ut pengar till dig utan att behöva själv sälja. 

Om du får 4% vare sig genom aktieutdelningar eller via utdelande fond så är det samma sak eller om du säljer 4% ur dina ackumulerande fonder. 

Same same but different tillvägagångssätt. 


Trevlig helg


  

söndag 7 juli 2024

Söndagsfunderingar

Va stiltje det är ute i finans blogg världen nu på sistone och senaste året men jag själv är inte alls bättre än någon annan heller på att uppdatera bloggen men hej ganska skönt ändå att bara slappa och slippa bry sig. 

När man kommit upp i en väl ansenlig summa och kapital så hamnar man i en punkt i livet då dagarna bara glider på och man följer med som i en lugn stilla segelbåt med lätt bris i en solnedgång i medelhavet någonstans. Jag har hamnat där nu och allt är bara toppen, inga bekymmer eller stress. 

Kneget rullar på och jag trivs otroligt bra på mitt nya ställe där jag själv får bestämma om jag vill jobba 25% eller 100% per vecka eller månad. Då vet man att man har lyckats skapa sig ett namn och att arbetsgivaren respekterar och känner sig trygg med mig. 

Läste idag om att vi nu slipper spara på papperskvitton vilket innebär en stor lättnad och space i form av förvaring av pärmar. Nu blir det till att slänga dom i en brasa. De nya reglerna började gälla 1 Juli 2024 och därmed räcker det att ha dom digitalt inscannat i bokföringsprogrammet. Jag fortsätter med Bokio och trivs bra med dom. Betalar fortfarande 0 kr för Premium Plus tjänsten (599 kr / mån) och får dessutom pengar av dom för att använda programmet genom deras återbäring med 2% på kapitalet och 1% cashback på kortet. 

Ska man som investerare bry sig om fonder är esg eller inte. Jämför man olika fonder så är skillnaden i avkastning väldans liten. Samma fråga kan man ställa sig om man ska investera i fonder som investerar tex i Kina. Jag väljer att inte göra det och har aldrig gjort det heller. Hatar är ett starkt ord men jag har aldrig gillat Kina och speciellt emerging markets fonder som tex Avanza EM som har ca 25% i Kina..👎

Skrev på RT forum om att Kina 💗 Ryssland med väldigt dålig respons vilket jag anser vara oansvarigt. Köper man fonder med Kina exponering så ska man veta innerst inne att man sponsrar ryzzarnas krig utan att man kanske gör det medvetet men bättre koll än så ska man ha på sina investeringar. 

Kan man hata ett land så kan man även hata ett ord. Det ordet är "unna sig" och får mig att se rött. Skriver inte mer än så, det räcker..

Läser på X att fler och fler går över till indexfonder vilket enligt dom själva borde ha gjort det redan för länge sedan. Jag håller med. Aktier och stockpicking innebär inte alltid en överavkastning mot index men däremot följer indexfonder sitt index och man slipper bry sig om mera. Man sitter i den där segelbåten i solnedgången och bara njuter 😉. 


/Leva drömmen



tisdag 2 juli 2024

Juni 2024

 Inlägget innehåller affiliatelänkar!

Redovisning Fonder och Avkastning 

Juni 2024 och YTD


Mina fonder och fördelning på  Avanza:





Förutom min dagliga bombmatta av automatiska schemalagda fondköp i fonden Länsförsäkringar Global Index så sker de större köpen då indikatorerna Moving Average och RSI står rätt. 

Har i juni månad ändrat lite i portföljen. Har sålt allt i AMF Aktiefond Nordamerika och AMF Aktiefond Småbolag. 

Nu är fördelningen mera där jag vill ha den 80/20. 


Länkar:

onsdag 5 juni 2024

Maj 2024

Inlägget innehåller affiliatelänkar!

Redovisning Fonder och Avkastning 

Maj 2024 och YTD


Mina fonder och fördelning på  Avanza:





Förutom min dagliga bombmatta av automatiska schemalagda fondköp i dom två översta fonderna så sker de större köpen då indikatorerna Moving Average och RSI står rätt. 

Har i början av maj månad ökat summan på dom dagliga köpen därav mindre del likvida medel. Har även enligt plan börjat lätta på småbolagsfonden. 

Har ställt en fråga till Avanza varför inte ETF:er visar återinvesterad utdelning. 


Länkar: