lördag 28 december 2024

Less på mycket

Hej

Mest troligt mitt sista inlägg! 

Bor uppe i Norrbotten och vi har +4 grader (fredag) och blåsigt som tusan.. Vi har förvisso snö så det täcker marken men ska det vara så här? Har vi inte -15 (-20) så ligger kvicksilvret som idag vilket är oerhört trist när det kommer till min skidåkning. Kan erkänna att jag har inte ens tagit fram skidorna ännu utan dom ligger i skidstället bland alla slalomskidor och skäms. Kommunen har inte heller orkat tillverka snö så det räcker längre än till en kort runda på några hundra meter.. fy kommunen! 

Julafton var lagom i år vilket var lyckat. Lagomt med allt som klappar, mat och sällskap. 

Läser bloggar och olika sociala medier och det känns som att läsa min egna blog. Samma tugg och samma funderingar, frågor och svar. Funderar på att lägga ner bloggen för att suget inte riktigt finns längre och dessvärre ofta lika samma hos andra bloggare. Finns kanske 3/10 som är intressanta. Läser en del på forum och där är det samma tugg. Folk ids inte leta frågor och svar utan det startas nya stup i kvarten med samma frågor och svar som någon annan startade för några timmar/dagar sedan. Att folk inte ids leta kan säkert bero på all denna sociala medier stress som många drabbas av. Stress, stress och åter stress. Ta några djupa andetag och lägg en halvtimma på att leta så finner man nästan alltid svaren man letar. 

På RT forumet finns det 1000 frågor om man kan ha 2-4 olika globala fonder eller klarar man sig med 1. Ska man ha 5-10% i en tredje och 5-7,5% i en femte.. 2000 olika frågor om kreditkort och lika många om sparkonton och räntefonder. Hur hög lön folk har och hur mycket pension man har.. Alla hängivna sekt medlemmar rekommenderar emerging markets som om Kina och Indien inte finns på denna planet och man blundar för deras stöd till Ryzzlands krig vilket får mig att må illa. Om Kina och Indien inte skulle stötta Puttler så vore kriget ett minne blått ekonomiskt om jag får gissa och tro eftersom jag inte kan säga annat för då ljuger jag. Kina och Indien (och säkert flera andra närliggande länder) stöttar Ryzzland helt enkelt genom att köpa olja och gas! Läste någonstans att Indien är den största importören av olja! 

Samma tugg gäller när man jämför fonder och utdelningsaktier. Jag blir bara så less. Ta bara mitt senaste inlägg som beskriver kortfattat skillnaden mellan att leva på fonder och utdelningar. Fick några mail där många fortfarande inte kan skillnaden i totalavkastning, utdelningar och att sälja fondandelar. Problemet är när man läser något lite för fort och hinner inte tänka eller så läser man med sina egna glasögon och allt annat som skrivs är dravvel. 

Jag har verkligen inte alltid rätt och jag agerar inte alltid rätt men jag har inte heller lika ofta fel efter att jag tog av mig mina glasögon. Problemet är som jag skrev ovan att har man alltid sina glasögon och skygglappar på sig så är det svårt att tänka sig att något annat kan vara lika bra eller till och med kanske lite bättre än sina egna glasögon. Lite som på RT forumet där personer blir idi&% förklarade när någon ställer frågor om aktier.. 99 gånger av 100 får stackaren svaret att sälj aktierna och köp en global indexfond.. 

Jag borde ändra namnet på bloggen till G N Ä L L S P I K E N 😐

Funderar ofta på att starta en ny blogg där jag är mera öppen med allt eftersom jag förundras över dom bloggare som lyckas vara anonyma och helt öppet skrivet om sin ekonomi och sin vardag. Jag har valt mitt spår eftersom det finns folk som vet vem jag är. Bor man där man bor så är det enkelt att lista ut vem man är om man skulle råkas skriva något lite för öppet. Det kan räcka med att skriva vad man jobbar med och vad man har för bil, skoter eller motorcykel så är det kört. 

Spanar lite på utdelande ETFer men tycker mycket ser skit ut. Ser relativt ofta att en viss bloggare rekar tex en ETF med ticker WTEE som ett köp. Kan inte se varför? Ser man på totalavkastning jämfört med en global (SPPW) så ser jag inte anledning till valet att välja en Europa. För mig spelar avkastningen större roll och det är väl det dom flesta är ute efter med sina investeringar men tyvärr ser man för ofta rekar och köp på själva utdelning och mindre på totalavkastning. Tar man bort utdelningen från bilden nedan så har WTEE -5,80% och Amundi MSCI World Dist 96,06% på 5 år och 10 månader.. Hög utdelning med "konstiga innehav" är sällan bra för totalavkastningen. 

https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?isin=IE00BQZJBX31#chart


Självklart får alla investera precis som man vill men jag skulle mycket hellre välja indexfonder med eller utan utdelning och/eller ETFer med lägre utdelning och toppa upp med sälj av indexfonder utan utdelning för cash flow jämfört med en ETF med hög utdelning men det vet ni redan. 

Bland annat Storebrand har flera indexfonder med utdelning runt 4-6% med bra totalavkastning. Tex Global Low Volatility har under samma period med 6% utdelning en totalavkastning på +70,04%. 

https://www.storebrandfonder.se/globalassets/vara-fonder/dokument/utdelningsnivaer-2024-240506.pdf

Jaja jag kommer skriva minst ett till inlägg där sista månaden (December 2024) i jämförelsen kommer presenteras. 

Maybe The End och Guds frid


  

söndag 15 december 2024

Utdelningar eller sälj (indexfonder)!

Vissa år eller decennier är det fördel indexfonder och vissa år (aktie) utdelningar och det som skiljer dom åt enligt mig är hur marknaden och börsen agerar och avkastar år efter år. Om vi ser på senaste 5 åren har tex DNB Global Indeks S avkastat drygt 110%, CAGR 15,1%, vilket verkligen inte är fy skam för att i stort sett inte behöva göra något annan än att fortsätta våldsmaximera sitt månadssparande och trycka in så mycket likvider som möjligt. 

Siffror och kronor inom parentes är en portfölj med utdelningsaktier, direktavkastning på 4% och återinvestering av utdelningar.

Startade man med 1 000 000 kr och ett månadsspar på 5000 kr så har portföljen vuxit till 2 458 000 kr   (1 478 461 kr)

3 000 000 kr → 6 500 000 kr   (3 787 000 kr).

6 000 000 kr → 12 500 000 kr   (7 237 000 kr)

Senaste 10 åren har indexfonden en avkastning på 302% eller en CAGR på 14,93%. 

1 000 000 kr → 5 360 000 kr   (2 015 000 kr).

3 000 000 kr → 13 500 000 kr   (4 654 000 kr)

6 000 000 kr → 25 600 000 kr   (8 584 000 kr)

Helt horribla summor för oss flesta bara sådär utan att behöva bry sig om någonting annat än att välja en global indexfond. 

Den stora skillnaden i jämförelsen av totalsumma är att med en indexfond så har du hela totala summan dvs hela totalavkastningen tillgänglig vid försäljning av fondandelar vid tex olika strategier som 4% regeln eller sälj av en fast summa/mån/år. Även fast en utdelande portfölj växer mer är summorna inom parentes så har du inte hela totala summan (hela totalavkastningen) tillgänglig till utdelningar eftersom du inte ska/bör inte sälja av aktier eftersom det urholkar/minskar utdelningarna. En fördel med utdelningsaktier är att aktiens kurs/avkastning spelar mindre roll contra indexfonden som är mer beroende av stigande (NAV) kurs. 

Man får inte glömma bort att senaste 5 och 10 åren har varit enorma mängder med guld och gröna skogar för globala och USA indexfonder så denna historiska avkastning är ingen garanti för framförvarande 5 och 10 åren. 

Vill med detta inlägg varken säga att det ena är bättre än det andra så var och en väljer sin strategi. Jag har valt indexfonder som min strategi och känner mig bekväm med den och hoppas självklart att marknaden och börsen är någorlunda positiva som senaste åren. 

Varför jag skriver inlägget är att jag reagerar på att alldeles för många och speciellt unga enligt mig startar alldeles för tidigt med att bygga upp en utdelande portfölj och går därmed miste om avkastning och möjligheten att bygga upp kapital innan man väljer utdelningar som sin strategi. Men som sagt jag har inte facit 😲

Vill även gratulera 💥🎈✨ grymma Stina Nilsson till tredje platsen i Ski Classic. 

Guds frid


fredag 6 december 2024

November 2024


Redovisning Fonder och Avkastning 
November 2024 och YTD


Mina fonder och fördelning:

  • DNB Global Indeks S
  • (Swedbank Robur Technology)




Nytt för November (och halva Oktober) är att jag gick till 98% globalfond från förra månadens redovisning vilket blev lyckat avkastningsmässigt. Går riktigt segt för OMX och Sverige. Så här i efterhand skulle man ha gjort det ännu tidigare. Skillnaden blev en positiv avkastning på drygt 10% enheter bättre jämfört med Spiltan fonden. 

Oktober och November lyser rött för svenska fonder och hoppas det snart börjar ljusna. 

Jag fortsätter med min dagliga bombmatta av automatiska schemalagda fondköp i fonden DNB Global Indeks S och de större köpen sker då indikatorerna Moving Average och RSI står rätt. 

Är nöjd över globalfondens YTD avkastning på +32,01%. Tyvärr fortsatt segt för Spiltan med sina 12,63% men bättre än hela Stockholmsbörsen OMXSGI på 9,97%. 

November månads vinnare blev DNB Global Indeks S



Fonder:

DNB Global Indeks S

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

AMF Aktiefond Nordamerika

AMF Aktiefond Småbolag

Xact Norden Högutdelande

JPM Global Equity Premium Income

Vanguard FTSE All-World High Div Yield

Aktiespararna Direktavkastning B

Länsförsäkringar Global Index

SEB Sverige Indexnära A




lördag 30 november 2024

Avkastning och sälj indexfonder

Känns som att det har blommat upp mera nyfikna frågor och funderingar nu om utdelningar vs sälja fondandelar på sociala medier. Fler har insett att man faktiskt får fin avkastning från indexfonder och börjar smått gå över till indexfonder. 

Ni som följer mig via bloggen och på X vet att jag är en av många som vurmar över fonder och därmed försäljning av andelar för att få en "utdelning" likt en portfölj med utdelningsaktier. Har beskrivit en del gånger på bloggen om skillnaden mellan att sälja fonder och aktieutdelningar så kommer inte gå in på det djupare än att säga att det är ingen större skillnad eftersom aktiefonder innehåller just "aktier" precis som en portfölj med aktier. Din portfölj med aktier är samma sak som en fond. Tänk på din portfölj som en fond så inser du att det samma. Ja jag vet att ni är många som inte håller med men inse det bara och gå vidare. 

Under september och oktober har jag legat på ca 60/40 globalt/sverige men nu under november och framåt så ligger jag närmare 100% globalfond. 


Som ni ser på bilden så har en global indexfond avkastat i snitt varje år sedan 1987 8,54% och senaste 10 åren 10,36% så vi kan med denna bild konstatera att det funkar att sälja av fondandelar och behålla kapitalet om man väljer att sälja av en summa per år under 8% (USD). 

Även fast index går minus vissa år så har man byggt upp kapital åren innan och åren efter så kapitalet försvinner inte under minus åren. 

Hur har det sett ut om man valt alternativet med att sälja fondandelar. 

En bild jag visat många gånger är denna med Länsförsäkringar Global Index.





Som ni ser så startar vi med 3 000 000 mkr vid fondens start 2013 och väljer att sälja av 240 000 kr varje år dvs 20 000 kr/mån netto.

12 år senare utan insättningar och uttag på 240 000 kr netto per år så har du över ÅTTA miljoner.

8 488 769 kr

Ja vi har haft en fin bull run sedan 2013 med endast 2 minus år 2018 (-0,80%) och 2022 (-8,07%) men vad säger att vi inte har en liknande resa framför oss? 

Jag fortsätter med mina fonder även fast suget men utdelningsaktier/ETFer finns ibland men då tar jag bara fram mina gamla blogginlägg och kalkyler och inser att jag är på rätt väg framåt. 

Nu skidor på TV

Vi hörs

/Leva drömmen




söndag 17 november 2024

Ska bara ett år till..

När ska man dra ut tummen ur och börja tänka på refrängen är den ständiga frågan hos mig. Kikar inte ofta på mina kalkylblad där jag har mina färdiga FIRE prognoser men varje gång påminns jag av att jag kan kliva av precis när jag vill eller rättare sagt för några år sedan vilket är en oerhört härlig känsla. 

Har kontrakt via företaget som sträcker sig till våren 2025 men som det låter så vill dom fortsätta minst 1 år till.. Jaja vi får se men jag trivs sjukt bra på jobbet och min plan är att arbeta till sommaren 2026 och sen får vi se vad som händer. Av olika anledning som jag inte vill gå in på så kan det bli att vi rör på oss till en annan kommun och då passar det bättre med den planerade arbetsbefrielsen vilket egentligen är helt fel ord eftersom jag arbetar som egenföretagare. 

Som jag skrivit om många gånger så kommer jag trappa ner men nu är det mera beslutat till sommaren 2026 men inte helt eftersom mitt mål är att arbeta framledes bara när jag vill och kan. Bor man uppe i Norrbotten så är det lite lugnare i min bransch under vintern Nov-Mars vilket passar mig/oss alldeles ypperligt eftersom vi kan vara utomlands stora delar av tiden och arbeta lite då och då under sommaren. 

Nästa pilsner är om man ska fortsätta med fonder eller kliva över till utdelningar? 

Jag har under en tid snickrat ihop en färdig utdelningsportfölj så den är klar om byte skulle ske men som den försiktige personen jag blivit så hastar jag inte med något nu förtiden jämfört med för några år sedan då jag kunde växla strategi i hopp om grönare gräs på andra sidan lite väl ofta. 

Vågar knappt skriva men känns som jag blivit lite för mesig på sistone när jag till och med har börjat "fundera" på räntefonder 😳 men som tur är jag bara i förstudiet och kikar försiktigt om det är något att satsa på. Slutsatsen kommer säkert bli som jag redan tror dvs -No way! men jag ska kika på det.

Vart är vi på väg är ett bra ord och något som nämns i ett program som vi ser på varje fredag kväll och man kan ställa samma fråga vart Sverige är på väg?

Hur mycket home bias ska man ha egentligen kan man fråga sig när man ser på bilden nedan vilket kanske inte heller är rätt bild att se på men jag påminns varje gång jag loggar in och ser att barnens portfölj har alltid bättre avkastning än min egna. Barnens portföljer består av en enda globalfond och är upp +30% i år. Jag är inte långt efter men det enkla är oftast mest rätt vilket jag även ser när jag drar ut tidsaxeln några år. Ska man bry sig om home bias eller ska man bara dundra på med en globalfond? 


Jag har nog trott lite för mycket på Sverige och haft tron att man ska/bör vara Sverige exponerad men ser man på olika grafer så räcker det gott med en globalfond. 

Som många skriver så är Sverige alldeles för liten del av världens ekonomi samt att stora "svenska" bolag som Atlas Copco har och får sina vinster typ 90-95% från andra delar av världen än just Sverige. Såg en bild på ett forum där "svenska" företag listades upp enligt nedan. 

% av intäkter från Sverige: 

AstraZeneca 1%
ABB 4%
Atlas Copco 5%
Volvo 10%
Ericsson 3%

Det blir inte mycket home bias om man tror att man får det bara för att man har en indexfond Sverige. Vad som vore intressant är om man skulle kunna få fondbolagen att räkna ut den verkliga procenten home-bias i varje Sverige fond. Det är nog inte många rena "svenska" bolag som köper och säljer 100% bara i Sverige. 

Att följa index eller inte är en fråga som dyker upp regelbundet. Jag tror man låser sig i sitt tänk om man måste följa vissa index för mycket. Jag anser att man ska följa olika fonder istället och söka efter fonder man tror på och är bekväm med. Spelar egentligen ingen roll om man har 100% global, USA eller Sverige så länge man tror på den ekonomin och marknaden. Har man tex ägt indexfonder Sverige (11%) under 2024 så har man gått miste om avkastning än om man skulle haft en indexfond global (30%) eller indexfond USA (40%). 

Sen det här med att styrräntan sänktes med 50 punkter till 2,75% anser jag vara lite väl drastiskt (panikartat) och sänks alldeles för fort. Jag tror att Sverige kommer bita sig själva i arslet när inflationen kommer stiga igen inom kort. Se bara på Norge som behåller sin styrränta på 4,5% vilket jag tror är mer sunt i längden. BoE sänkte 25 punkter till 4,75% och höjer inflationsprognosen. Sen undrar Thedéen och skriver att seken är svag mot euro och dollar!? No shit.

Nä nu är bastun varm så tack för mig. 

/Leva drömmen


söndag 3 november 2024

Oktober 2024


Redovisning Fonder och Avkastning 
Oktober 2024 och YTD


Mina fonder och fördelning:

  • DNB Global Indeks S
  • Spiltan Aktiefond Investmentbolag





Bytet under september månad i portföljen från Länsförsäkringar Global Index till DNB Global Indeks S blev marginell under oktober månad men ändå positiv med 0,11% enheter bättre. 

Är nöjd med fördelningen 60/40. 

Jag fortsätter med min dagliga bombmatta av automatiska schemalagda fondköp i fonden DNB Global Indeks S och de större köpen sker då indikatorerna Moving Average och RSI står rätt. 

Är nöjd över globalfondens YTD avkastning på +23,65% men tyvärr sackar Spiltan efter med sina 13,79% men bättre än breda OMXSGI med sina 11,13%. 

Oktober månads vinnare blev AMF Nordamerika. 



Fonder:

DNB Global Indeks S

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

AMF Aktiefond Nordamerika

AMF Aktiefond Småbolag

Xact Norden Högutdelande

JPM Global Equity Premium Income

Vanguard FTSE All-World High Div Yield

Aktiespararna Direktavkastning B

Länsförsäkringar Global Index

SEB Sverige Indexnära A

Sparkonto:

SBAB Sparkonton




fredag 25 oktober 2024

Fredagsfunderingar

Åter fredag och arbete hemifrån några timmar. Arbetar oftast 36 timmar mån-tors så det blir lugna fredagar vilket är otroligt skönt. Bättre arbeta några timmar extra när man ändå inte är hemma så länge vecko timmarna blir 40 så är kunden nöjd. 

Förra fredagen var jag lite sugen på att köpa Volvo men var tyvärr upptagen i möte och missade dippen på 257 kr men ingen fara. Det blev en missad morgon trejd på några tusen som hade blitt fin i efterhand och som jag ibland brukar ägna mig åt. 

Annars är livet bra och arbetet flyter på. Läser en hel del om FIRE och folk har väldigt olika syn på vad det innebär. En del blir påhoppade på grund av för låga besparingar, för lite kapital, för låga levnads kostnader eller för höga uttag osv. Jag upplever det som tokigt att en hel del förstårsigpåare ska bry sig hur gemeneman genomför och planerar sin framtid och på vilket sätt. En del klarar sig på 10 000 kr i månaden och är superlyckliga och vissa behöver 30 000 kr. Allt beror på var och hur man bor, stor/liten familj, vanor, intressen, resor mm så det går inte att säga att man inte klarar sig på 10 lök i månaden. Jag har allt jag behöver och mycket till och jag klarar mig galant på 16 000 kr och så har det sett ut senaste 5-10 åren. 

Har idag och ett tag bakåt bara 2 fonder i min portfölj och är nöjd med det. Anser mig inte behöva fler eller andra fonder men ibland spanar jag på ETFer för att kunna vara lite mera snabbfotad vid ras och rally dagar. Den globala fonden i min portfölj är DNB Global Indeks S och följer indexet MSCI World NR USD. Enda nackdelen med fonder är att köpen tar 1-3 dagar vilket ibland kan vara lite frustrerande men som tur är det väldigt sällan. 

En liknande ETF som följer samma index är SPDR MSCI World UCITS ETF (SPPW) med en avgift på 0,12%. ETFer handlas som aktier och köpen sker direkt på marknaden vilket är positivt det få gånger man vill köpa pronto. 

För att byta ut Spiltan AF Investmentbolag mot en ETF blir svårare än omöjligt. Närmaste svenska alternativ är Xact OMXS30 eller Xact Sverige men då kan jag likaväl köpa Investor plus eventuellt några till. 



Det vore najs om Xact kunde fixa fram en fond med inriktning globala investmentbolag. Visst kan jag bygga min egna ETF portfölj med aktier men enklast vore en färdig ETF.

Fördelning mellan                              DNB              och                SPPW.


Trevlig helg



lördag 12 oktober 2024

Lördagsfunderingar

Allt på börsen är ett lotteri eftersom ingen kan förutse hur marknaden (börsen) eller enskilda aktier kommer utvecklas framöver. Ingen har en spåkula utan alla har bara rena spekulationer gällande framtiden för bolagen framgent. Vissa har tur med sina spekulationer och resten har mindre tur att ha dragits med i vissa bolag utan att ha gjort sin research. 

Tar Fingerprint som ett exempel där bolaget blev en hype där många har gjort riktigt stora pengar och lika många om inte många fler sprängt sina konton på spekulationer. 


Att spekulera i bolag är farligt och ännu farligare att följa så kallade experter som finns på olika forum och sociala medier som lovar guld och gröna skogar eller hur man vill utrycka det. 

Efter covid har en hel del bolag gjort samma resa som Fingerprint där aktiekursen stiger flera hundra (tusen) % och som jag skrivit många gånger så kan inte alla dessa hypade bolag fortsätta stiga som dom gjort senaste åren och många kommer tillslut hamna där Fing är idag. 

Idag har vi tex många AI bolag som rusat likt Fing i sina glansdagar.

Jag kan med dessa två bilder vara ute och cykla med en gammal racklig damcykel på en bergsklippa men vill ändå visa bilderna och jag hoppas att bolagen inte kommer göra samma olyckliga resa vilket jag inte riktigt heller tror eftersom likheten och storleken på bolagen inte går att jämföra med Fing. 


Eller denna bild.


Vad kan man göra åt det?

Jo man kan göra det som många redan gör idag genom att diversifiera portföljen genom tex indexfonder där tex AI bolag är små i portföljstorlek eller genom en välgenomtänkt aktieportfölj där bolagen inte tar större plats än några få %. I september bytte jag från indexfonder med stor exponering till en indexfond som följer ett annat index där bl.a dessa bolag utgör en mindre del av fondportföljen. 

Tar vi tex Länsförsäkringar USA där Nvidia är 8,36% jämfört med DNB Global Indeks där Nvidia är 4,33% så har jag minimerat risken men nackdelen är att jag även minimerar den eventuella fortsatta framtida uppgången men så länge jag är nöjd med det så sover jag gott. 

Man kan även diversifiera genom att ha fler än en fond och därmed minskar man exponeringen i sin portfölj. Jag har idag 60% i en global indexfond och 40% i Spiltan Aktiefond Investmentbolag och då hamnar tex Nvidia på 2,64% vilket jag är nöjd med i skrivande stund. 

Alla är vi olika men så tänker jag. Jag är självklart glad och nöjd med Nvidias framgång och avkastning som bolaget gett mig men valt att dra ner på risken för eventuell nedgång i denna hype som jag kallar den vilket kan visa sig vara fel men jag är nöjd med 2,64%. Största innehavet i portföljen är Investor på 10,85%. 

Trevlig helg



Inlägget är varken råd eller rekommendationer. Gör alltid din egna analys innan köp eller sälj på börsen. 



onsdag 2 oktober 2024

September 2024




Redovisning Fonder och Avkastning 
September 2024 och YTD


Mina fonder och fördelning:

  • DNB Global Indeks S
  • Spiltan Aktiefond Investmentbolag





En förändring under början september månad i portföljen är att jag sålt både Länsförsäkringar Global Index och Lf USA Index och tagit in DNB Global Indeks S istället. Gör bytet eftersom DNB fonden följer MSCI World NR Index där teknik har betydligt mindre vikt med sina 26% vs 40% och därmed mindre risk eftersom jag tror att många av magnificent 7 har börjat göra sitt för ett tag. DNB fonden har dessutom större spridning på innehaven dvs färre ESG exkluderingar med sina 1375 bolag jämfört med LF ca 1200. 

Jag tror även att Sverige har mer att ge och därmed har jag även viktat om fonderna från 80/20 till 60/40. Jag tror även att Svenska kronan kommer stärkas mot dollarn (vilket den nu gjort under september)

Jag fortsätter med min dagliga bombmatta av automatiska schemalagda fondköp i fonden DNB Global Indeks S och de större köpen sker då indikatorerna Moving Average och RSI står rätt. 

Är nöjd över YTD avkastningen på +19% på båda mina fonder. 

September månads vinnare blev Aktiespararna Direktavkastning. 



Fonder:

DNB Global Indeks S

AMF Aktiefond Nordamerika

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

AMF Aktiefond Småbolag

Xact Norden Högutdelande

JPM Global Equity Premium Income

Vanguard FTSE All-World High Div Yield

Aktiespararna Direktavkastning B

Länsförsäkringar Global Index

SEB Sverige Indexnära A

Sparkonto:

SBAB Sparkonton




Se inte inlägget som råd eller rekommendationer. Gör alltid din egna analys innan köp eller sälj på börsen.




  

söndag 29 september 2024

Tesla vs andra elbilar

Fick en ide nu under promenaden att jag skulle göra en enkel jämförelse mellan Tesla och andra elbilar. Glad i hågen börjar jag scrolla runt på olika hemsidor och inser väldigt snabbt att det går tyvärr inte få fram fakta på andra märken gällande priser på kontant köp, privatleasing, företagsleasing som på Teslas hemsida. 

Varför undrar jag och tänker snabbt på hur bra och duktiga Tesla är med sin hemsida. Inte undra på att alla kan klicka på köpknappen när man enkelt får fram infon man behöver för att ta ett beslut. Man får fram precis det man behöver för att kunna ta fram en egen kalkyl på kostnader per månad och restvärde mm.

Tesla Model Y AWD 1500 mil kostar 4932 kr/mån i 36 mån = 177 552 kr. Kontantinsats 126 834 kr. Restvärde 52% på kontantpriset = 329 768 kr och plussar man ihop dessa siffror får man exakt fram vad bilen kostar för mig totalt och vad Teslan kostar att köpa kontant dvs 634 170 kr. 

Enkelt och som det ska vara!! 



Varför kan inte alla ha det lika enkelt. Jag tror att alla andra blir ordentligt frånåkta mer än vad dom redan är om resterande bilmärken inte gör det enkelt för privat och företag att köpa en bil. 

Horribelt dåligt! 

Provade på KIA och en EV6 Special Edition men rörigt är bara förnamnet och inget stämmer när man för in data i kalkylbladet. Annonserar privatleasing från 3584 kr men stämmer inte. Långt ifrån. 7,95% ränta lockar nog knappast någon heller!! 

Volvo EC40 är sjukt dyr och fattar inte deras uträkning eftersom man inte får se vad som gäller. 9890 kr/mån har väl ingen privatperson råd med bara så där. Blir kanske i längden samma som Tesla men månadskostnaden är mer än det dubbla för att flytta arslet från A till B. 

Provade BMW i4 xDrive40 som sänkt räntan till 4,95% men gör man en bilkonfiguration så stämmer det inte. 


Kan köpa den kontant för 757 100 kr men för man in lite siffror från hemsidans uträkning så stämmer det inte och totalkostnaden blir 876 290 kr!? 


Jag är en enkel person som gillar enkelheten i livet och det är väl lite därför jag har indexfonder. Vill jag köpa något så vill jag kunna göra det utan ett fånigt "kränga bil besök" på bilfirma eller för att köpa en tv från El-Giganten. Köper jag en elbil så blir det garanterat en TESLA och det är bara för enkelhetens skull. 

Man väljer en Tesla model och utrustning, klickar på köpknappen, betalar 2500 kr och väntar på ett pling i appen för att hämta bilen. That's it. 


/ Leva drömmen


  

fredag 27 september 2024

Fredagsfunderingar

Fredag och jobb hemifrån vilket är otroligt skönt eftersom jag ligger borta mån-tors och då har man fredagen på sig att handla och utföra vissa besök för att få sig en kopp java och surra sig lite. 

Såg en bild på Montrose nya app och fastnade för en bild på en graf som jag skrivit om och gillar skarpt. Har skickat som förslag till Avanza för flera år sedan men man får bara ett tack tillbaka och att dom ska se över på saken..


Varför gillar jag grafen? Jo för färgerna som tydligt visar + eller - för perioden. Även Nordnet har denna finess. 


Skrev på bloggen om denna typ av graf och jag gillar den eftersom man tydligt kan se om aktien/fonden är på + eller - för olika perioder. 

Om man äger fonder som jag och vill sälja typ vid FIRE så kan jag lätt se om vissa fonder är på sälj eller avvakta. Eftersom jag fortfarande arbetar via företaget så är jag inte beroende av sälj ännu men den dagen jag kastar in handduken så är min taktik denna. 

DNB Global Indeks är en global indexfond och har man ägt den senaste 10 åren och valt att sälja av så kan vi se att det spelar mindre roll när man väljer att sälja av i fonden med sina +258%. 


Zoomar vi in så kan vi se lite rött i grafen och började du sälja av 3 år sedan så var det en liten dipp under juni månad men sedan bara grönt och fina +45% på 3 år. 


5 år sedan så hade vi Corona dippen vilket vi ser som rött men +91% på 5 år. 



Så vad är min slutsats och syfte med inlägget. 

Jo så här. Enkelt förklarat. 

Jag kommer att sälja i aktiefonder när de är på grönt och tar från sparkonto när aktiefonder är på rött. 

Jag kommer även att fylla på sparkontot då aktiefonder är på grönt. 

Här kan vi se senaste 10 åren att DNB Global Indeks haft 2 röda år senaste 10 åren 2018 (-3,43%) och 2022 (-9,05%). 


Vi kan även se att fonden haft en ordentlig överavkastning resterande år om man tänker på FIRE och 4% regeln vilket innebär att en årlig avkastning CAGR på 13,63% ökar på värdet ordentligt och uttag på 4% gör det absolut möjligt. 

Avanza visar 303,66% på 10 år jämfört med Nordnet 258,20% vilket är rätt så något fel har Avanza på sina grafer så det är svårt veta när dom visar rätt avkastning?! Har även påtalat detta många gånger!

Trevlig helg

/Leva drömmen 


  

lördag 21 september 2024

Utdelningar i ASSA

Nästan dagligen läggs det ut massor av intressanta bolag och aktier på sociala medier som även jag har i mina bevakningslistor och kan tänka mig ha i min portfölj i framtiden. Även fast jag för tillfället är 100% investerad i två fonder (kommer en update Sept 2024) så följer jag en hel del aktier som jag kan tänka mig äga. Jag följer min investeringsstrategi och har fonder tills den dagen då jag kastar in handduken vilket blir snart om kanske 1, 2, 3 år ingen aning ännu. Vad som händer sen är inte spikat men kanske utdelningsaktier!? 

Nu idag la snoken ut på X en graf på ett bolag "ASSA ABLOY" som jag verkligen gillar och vill äga den dagen då jag eventuellt byter över till aktier och då utdelningsaktier. Precis som han nämner så är det lite synd att ASSA har lite låg direktavkastning för tillfället men har man däremot ägt den länge och räknar med utdelningstillväxten så blir det bättre.

ASSAs utdelning har ökat från 3,85 kr (2020) till idag 5,40 kr vilket innebär en ökning med 40,26% vilket är fullt godkänt. 

Här nedan ser vi utdelningar sedan 2001 då utdelningen var 0,33 kr och tills idag så är ökningen 1536% eller en CAGR på 12,92%. En skaplig utdelningstillväxt. 


Har man varit långsiktig och ägt aktier sedan 2001 och köpte för 50 000 kr så har man fram till idag fått 54 655 kr i utdelningar (återinvesterat). 


50 000 kr inkl återinvesterade utdelningar har sedan 2001 ökat till nästan 370 000 kr. 



Trevlig helg

/Leva drömmen 


  

söndag 8 september 2024

Bra och sämre aktie

Ett inlägg som väcktes av en tweet nu på morgonens X läsande.

Har påpekat många gånger och det är inget nytt att många som är utdelningsinvesterare stoppar huvudet i sanden likt strutsen när det gäller aktiekurser. 

Många tänker bara på själva utdelningen och så länge den behålls eller växer så bryr man sig inte om aktiekursen vilket för mig är insane. 

Det rätta enligt mig borde vara att någonstans mellan aktiekurs och utdelning går det en (balans) linje som vi kan kalla för +/-0. För det spelar ju ingen roll om utdelningstillväxten är några % per år om aktiekursen sjunker några % per år och har man otur så sjunker aktiekursen mera och då är avkastningen fort på minus. Alla som är utdelningsinvesterare har garanterat ett redigt kalkylark där många minutiöst uppdaterar och fyller i rätta värden vilket innebär att alla även har stenkoll på avkastningen inkl utdelning och därmed har bra koll på avkastningen hoppas jag. 

Har många gånger rekat om Seeking Alpha som är gratis och där hittar du i stort all info om amerikanska aktier. 

Ska visa en riktig suris som jag tyvärr ser bland portföljer och det gäller inte bara denna aktie utan många liknar denna resa. 

Tyvärr kan man bara se grafen 5 år max som gratis användare. 


Total Return betyder totalavkastning dvs inkl utdelningar. 



jämfört med denna aktie



Bilden nedan visar tydligt skillnaden på en bra aktie vs en dålig aktie och med Seeking Alpha kan man screena fram "bra" aktier enkelt. Här kan vi även se utdelningstillväxten (Div Growth) på 3 och 5 år. 



Realty Income och många många andra aktier i samma härad har tyvärr sämre avkastning senaste 5 åren än svenska räntefonder.



Kom ihåg att jag drar inte alla utdelningsinvesterare under samma kam utan det viktiga med all typ av investering vare sig det är via utdelning, tillväxt eller fonder så gäller samma princip. Vi är väl alla ute i börsdjungeln av en orsak?      P E N G A R!

För varför annars har vi denna intresse för börsen? Inte är det som många hävdar en hobby som får kosta pengar när orsaken är att man ska tjäna pengar. Sen kan man inte alltid förutse vad börskrascher, pandemier, krig och dylikt orsakar din portfölj men det vi kan göra är att alla tar sitt ansvar och försöker göra sitt bästa med val av aktier och fonder. Det som tyvärr är en stor akilleshäl för många är att man inte kan sälja en förlust dvs en dålig investering eller inse sitt misstag och tror att man kan ta igen förlusten med tiden.. Visst kan Realty vakna ur koman nu när räntor sänks men har man varit investerad i O sedan Corona dvs snart 4,5 år sedan så har man tappat ordentligt med avkastning eller närmare 90% enheter (CAGR 13,7%) senaste 5 åren till index som du lätt hade kunnat vara investerad i via en indexfond. 

Jaja det kanske är en hobby för många men jag är inte investerad på börsen av den orsaken. 

Tack för mig

/Surgubben


  

tisdag 3 september 2024

Augusti 2024

 

Redovisning Fonder och Avkastning 
Augusti 2024 och YTD


Mina fonder och fördelning:

  • Länsförsäkringar Global Index
  • Länsförsäkringar USA Index
  • Spiltan Aktiefond Investmentbolag






Förutom min dagliga bombmatta av automatiska schemalagda fondköp i fonden Länsförsäkringar Global Index så sker de större köpen då indikatorerna Moving Average och RSI står rätt. 

Inga större förändringar under augusti månad i portföljen. 

Är nöjd med fördelningen 80 globalt / 20 sverige. 



Fonder:

AMF Aktiefond Nordamerika

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

AMF Aktiefond Småbolag

Xact Norden Högutdelande

JPM Global Equity Premium Income

Vanguard FTSE All-World High Div Yield

Aktiespararna Direktavkastning B

Länsförsäkringar Global Index

SEB Sverige Indexnära A

Sparkonto:

SBAB Sparkonton




Se inte inlägget som råd eller rekommendationer. Gör alltid din egna analys innan köp eller sälj på börsen.


lördag 31 augusti 2024

Utdelningstillväxt aktier

För några år sedan då jag höll på med utdelningsaktier så gjorde jag en enkel tabell för att se skillnaden i utdelningsaktier som har (1) låg direktavkastning men hög utdelningstillväxt vs (2) hög direktavkastning med låg utdelningstillväxt. 

Har man tiden med sig så är alternativ 1 att föredra. 

Här kan vi se att från start till år 16 så leder och vinner alternativ 2 men blir ordentligt frånsprungen åren efter. 

Som sagt. Har du tiden med dig så kör hårt på lagom direktavkastning men försök hitta bolag som har hög utdelningstillväxt istället för att satsa på high yield. Du blir en vinnare med tiden.



Har du däremot kortare tid än 16 år så är alternativ 2 bättre för dig. 


Trevlig helg

/ Leva drömmen


  

lördag 24 augusti 2024

Aktie-, blandfonder och KPA fonder.

Nu spånar jag igen. 

Kollade på lite siffror mellan aktiefonder och blandfonder som inkluderar räntor på toppen före Covid raset, botten i covid raset och 1 år senare osv fram till idag. 

Bilderna och jämförelsen kanske inte säger jätte mycket men blev nyfiken på hur avkastningen såg ut och om det är värt att blanda in räntor i sitt sparande. Läser man runt på olika forum så är det många som förespråkar att ha typ 20-40% räntor beroende på sparhorisonten. 

Fonderna i jämförelsen är: 

  • KPA Aktiefond 
    • 50% Sverige / 50% Global
  • KPA Blandfond 
    • 1/3 Sve, 1/3 Global, 1/3 räntor
  • Länsförsäkringar Global Index
    • 100% (74% USA)
  • Avanza Auto 6
    • 100% (42% USA)
  • Avanza Auto 5
    • 86% (37% USA) / 14% räntor
  • Avanza Auto 4
    • 71% (31% USA) / 29% räntor
  • Avanza Auto 3
    • 55% (25% USA) / 45% räntor


2020-01-01

I detta skede var det inte många som visste om pandemin och börsen var i positiv trend. 

2020-02-12 

I början februari kom det ut i media om Covid och eventuell pandemi och börsen toppade ungefär här. 


2020-03-11 

Här i krokarna blev Covid botten för många aktier och fonder. Innan botten var det 100% globala aktier som var "the winner" men nu är det tvärtom. Bäst i raset klarade sig fonder som innehöll räntor. 


2020-12-30

Börsen återhämtade sig relativt snabbt och i slutet av året är det KPA Aktiefond med 50% Sverige och 50% Globalt som drar ifrån. Eftersom den stora skillnaden mot 100% globala aktier är Sverige den stora bidragaren till avkastningen. 100% aktier och 0% räntor var att föredra. 


2021-12-29

1 år senare så är det fortfarande KPA Aktiefonden med 50% sve / 50% glo som leder kampen med liten skillnad mot 100% globala aktier. 


2022-12-28

Ytterligare 1 år senare kan vi se att den positiva börs trenden fortsätter och 100% global aktiefond var att föredra. Under 2022 fick vi en sättning på börsen med en botten i juni för globala fonder och oktober i Sverige. Stor andel räntor i fonden drar ner avkastningen ordentligt. Globala aktiefonder börjar ta igen tappad mark och avkastar nära +/-0 under 2022 medans OMXSGI visar röda siffror (-19%)


2023-12-27

Åter igen 1 år senare kan vi se att 100% global aktiefond var att föredra med stor vikt mot USA. Under 2023 vaknade USA rejält till liv och växlade upp medans Sverige sackade efter ordentligt med en botten i oktober men fick rejält med eld i baken fram till årsskiftet. Tech branschen stod för dörren och bland annat NVIDIA steg med 245% under 2023. Räntor fortsätter dra ner avkastningen. 


2024-08-21

Sista bilden och fortsatt fördel 100% global aktiefond. Globala fonder med stor vikt i USA (dollarn och Tech) är den stora orsaken jämfört med KPA Aktiefond som har 50% Sverige. 


KPA fonderna

Nu är denna jämförelse väldigt kort gällande tidshorisont och kanske inte riktigt rättvis men jag har haft båda KPA fonderna i min bevakningslista för att någon gång göra någon typ av jämförelse men nu är jag lite osäker på fonderna. 

Om vi tittar bara på KPA fonderna så ser jag ingen tydlig fördel för blandfonden med sina räntor. Under covid rasade aktiefonden -31,09% jämfört med blandfondens -21,88% vilket är en stor skillnad vid såna tillfällen men ska man skydda sig för framtida ras är frågan??

Andra sättningen mellan januari 2022 och mitten juni så sjunk aktiefonden -20,30% och blandfonden -18,27% vilket är en liten skillnad. 

Från oktober botten 2023 tills idag så har aktiefonden stigit med 32,05% och blandfonden 22,52%.

Från fondernas start så har aktiefonden stigit 81,57% och blandfonden 45,05% = stor skillnad. 
(Länsförsäkringar Global Index 95%)


/ Spånarkungen