söndag 21 mars 2021

Hur stor risk med preffar

Ursäkta min okunskap i fråga men hur stor risk tar man om man skulle dela upp en portfölj värd 5 mkr i 1-4 bolag istället för 20-50?

Hur stor är risken att mina pengar försvinner eller går på något sätt förlorade om jag går all in och köper Klövern Pref aktier för 5 mkr? 

Eller om jag delar upp 5 mkr i bolag som 

  • Klövern Pref
  • Akelius D 
  • Sagax D 
  • Cibus (ingen pref) 

Med dessa 4 bolag får man en direktavkastning på 6,43% och en nätt summa utdelningar på 321 500 kr per år eller drygt 26 800 kr per månad netto (36 000 kr brutto) och ingen källskatt att behöva bry sig om. 

Ser man tex i styrelsen i Sagax så har VD:n David Mindus 1 192 228 st D-aktier värda nästan 38,2 mkr eller ledamoten Filip Engelbert som har 4 200 000 st D-aktier värda 134,4 mkr. 

Eller styrelseordförande Patrick Gylling i Cibus som äger 600 000 st aktier till ett värde av 99 mkr. 

Rutger Arnhult som har 655 284 preferensaktier i Klövern värda 209,7 mkr. 

Avanza Pension som äger drygt 8 200 000 D-aktier värda 246 mkr.  

Visst, preffar och D-aktier drabbas mer av ränteläget än stamaktier samt att utdelningstillväxt är något vi kan glömma bort. Preffar kan bli inlösta men du går inte på något sätt back om du inte köper preffar långt över inlösenkursen. Läser man tex olika finans/ekonomi bloggare så resonerar många att tex Akelius är någorlunda helt ofarlig att äga samt att utdelningen är gode säker. Jag tror inte heller att VD:n David Mindus i Sagax köper D-aktier om det skulle vara en stor risk för att aktierna fallerar på något sätt. 

Hur ska man tänka som en vanlig privatinvesterare?

Många utdelningsinvesterare lovordar att ha runt 20-50 innehav för att sprida riskerna och att även diversifiera utanför vår svenska krona men där håller jag inte med. Jag tror detta är något som följt med inom kretsen och många följer det bara för att det är så enligt många. Jag menar det är samma inom fondsparande att man ska börja med en global indexfond vilket säkert är bra för det flesta men har man lite hum om marknaden så väljer man hellre en USA fond istället för en globalfond eftersom globalfonden redan har 60-70% USA eller rent av bara en svensk indexfond. 

Om vi tittar fem år bakåt och ser på bilden nedanför så ser vi att Klövern preffen har en avkastning exkl utdelning på 10,13% vilket knappt är godkänt men lägger dit även 19st utdelningar så blir totalavkastningen bättre med sina 43% (om jag räknat rätt). Ingen hejdundrande avkastning men riktigt bra för att vara preffar! 


Jag anser inte att man tagit en jätte stor risk om man skulle gjort detta för 5 år sedan men frågan nu är:

- Kan man räkna med att risken är lika liten fem år framåt nu som för 5 år sedan? 


Jag kan tycka att risken är större med utländska innehav i och med valutan som går upp och ner samt att du måste ligga ute med 15% av dina utdelningar i tre år om du har Avanza och därmed får du en negativ ränta på ränta effekt. Vilket nummer på underverk är det? 

Investerar du samma summa i utländska aktier så får du ett tapp med 15% i tre år (Avanza) på källskatten från utdelningarna vilket resulterar ett tapp på 48 225 kr varje år. I stället för 321 500 kr per år så får du ut 267 750 kr per år. 


Något att fundera på för alla!


/Kör hårt men spara hårdare


1 kommentar:

  1. Mina tankar när det gäller preffar och D-aktier är att de är ”säkra" räntepapper att äga. Inflationen kommer under en lång tid ( +10 år ) att vara låg så där är det ingen fara. Räntorna kommer säker under vissa perioder att höjas av riksbanken, men kommer att falla tillbaka till dagens nivåer förr eller senare. Låg inflation och låga räntor är här för att stanna och scenariot gäller globalt och inte bara för Sverige. Världen lånar billiga pengar som håller ner räntan och de nya pengarna fyller redan de välbärgade fickor som redan är överfyllda. Reala tillgångar kommer att bli dyrare än de är idag. Så har man foder, aktier, bostadsrätter, villor m.m så tillhör man vinnarlaget.

    SvaraRadera