söndag 28 mars 2021

Min framtida portfölj och fördeln..

Vill visa med ett exempel på hur jag tänker med min eventuella framtida utdelningsportfölj och hur mina tankar går med tanke på fördelning som jag nämnt i mina förra inlägg. 

När du nått den magiska summan på kontot som du känner dig bekväm med och tänker som jag att nu kan jag faktiskt tänka mig att bli en utdelningsinvesterare. Jag kommer bara ha svenska bolag i min portfölj och därmed slipper jag källskatt på framtida utdelningar. 

Balansen mellan high yield och low/mid yield beror på ditt utdelningskrav. Det vill säga hur mycket vill du minst ha ut från portföljen i form av utdelningar. Detta är ett sätt för de (som jag) som inte är helt klara med hur de kommer att använda sin hög med pengar. En del sparar i specifika utdelningsaktier precis bara till den summan de behöver och därmed är det då även stop. 

Detta är ett exempel. Säg att du har ett portföljvärde av 4 mkr och du behöver 18k per månad för att det ska gå runt gällande ditt leverne. 

För att få ut 18k från 4mkr så behöver du en direktavkastning på 5,4% eller så kan du fördela procentuellt olika mellan high yield och low/mid yield aktier. 

Exempel på aktier! 

High yield är Preffar och D-aktier

Low/mid yield är "vanliga" aktier 
Så här tänker jag!
och så här kommer jag mest troligt göra den dagen. 

Beroende på ditt uttagskrav så fördelar du mellan de olika kategorierna. Som ni ser så har jag fördelningen 55% high yield och 45% vanliga aktier. Denna metod drar även ner risken i portföljen genom att inte ha för mycket i high yield kategorin. 

Vill du ha mera utdelning så fördelar du mera på high yield. 

Klarar du dig på mindre så fördelar du mera på low/mid yield. 


/Kör hårt men spara hårdare
Se inte detta som råd eller rekommendationer. Gör alltid din egna analys innan köp eller sälj av värdepapper. 


2 kommentarer:

 1. Svår fråga detta. Antar du tänkt ta ut hela utdelningen till konsumtion när det är dags. Med så mycket som 55% i aktier utan utdelningstillväxt kanske du får se utdelningen minska med hänsyn tagen till inflation.

  En portfölj med åtminstone utdelningstillväxt motsvarande inflationsskydd är nog vad jag rekommenderar i alla fall. Då lurar man inte sig själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inlägget är bara ett exempel så den exakta fördelningen är lite oklar just nu. Vill man ha lite mera direktavkastning så får man räkna med mindre tillväxt. Tanken är att fördelningen dras mera mot low yield så gott det går. Ju större kassa den dagen ju lägre da behövs. Idag behöver jag ca 5,5% men om 2-3 kanske bara 4% da.
   /Leva drömmen

   Radera