torsdag 25 mars 2021

Skillnad på direktavkastning..

Det här med att spara pengar för att investera på börsen för att senare i livet kunna logga ut och leva sin dröm genom att slippa springa runt i ekorrhjulet är något som många drömmer om. Jag speciellt gör det och oftast vintertid då det är mörkt och kallt ute och man är ganska ordentligt seg, trött och lite smått deprimerad men även omotiverad på grund av lite arbete = understimulerad. 

Många har säkert en noga framräknad summa dit de vill nå för att kunna gå ner till 50% arbete eller till och med helt och hållet kasta in handduken för att kunna säga det magiska orden fu€k off till chefen. 

En kväll för några år sedan när jag satt i stugan efter en stenhård finsk bastu med en kall långburk i handen efter att vi varit ute hela dagen med båten och kommit hem glidandes i en härlig solnedgång så började jag tänka i banorna att -Jag vill fasen inte arbeta längre än till max 55 år och helst bara till 50. Vid 55 är barnen förhoppningsvis utflugna och börjat så smått leva sina egna liv med universitet, flickvänner, pojkvänner, sambon mm och då ska även jag och sambon börja leva vårat "nya" liv två punkt noll. Läs inte detta som negativt utan vi har ett helt superduper underbart liv men när man fött upp 2 kids med allt vad det innebär så känns det lite som att börja om och få göra det man vill i några år tills barnbarnen börjar ploppa fram lite senare. Några bekanta har sagt vid liknande tillfällen att -Vad ska vi göra nu när barnen flyttar. Huset blir för stort och pengarna sparas bara på hög. 

Vad vill jag ha sagt med detta? 

Jo om man är skoltrött eller på vuxenspråk "omotiverad på att slavlönearbeta" så kan man om man vill höja sin nivå på direktavkastningen för att senare i livet återgå till lägre direktavkastning. Säg att du saknar ett par hundra tusen och vill verkligen sluta arbeta så kan du höja din direktavkastning ett tag för att senare återgå till det mera normala. 

För om du behöver minst 15 000 kr per månad eller 180 000 kr per år så kan du växla över till mera high yield för att snabbare nå målet. Med en direktavkastning på 4% behöver du 4 500 000 kr för att nå målet. Kan ta ett bra tag för det flesta! 

Om du däremot har en DA på 6% så når du målet med en summa på 3 000 000 kr istället det vill säga 1 500 000 kr tidigare. Inte fy skam. 1 500 000 kr tar ca 6 år att nå om du sparar 10 000 kr per månad. 

För varje månad när du har pengar över så återinvesterar du utdelningarna i "vanliga" aktier för att sakteligen återgå tillbaka mot 4% i direktavkastning.  

Detta är ett sätt av många för att kunna logga ut tidigare.


/Kör hårt men spara hårdare


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar