torsdag 18 mars 2021

Onsdagsfunderingar

Skrev inlägget igår Onsdag men slänger ut den idag torsdag eftersom glömskan ställde till det igår.. 

Har idag valt att sälja av 25% i varje fond i portföljen och kan eventuellt komma att sälja mera beroende på hur marknaden beter sig eller bara vara nöjd så här. Rätt eller fel får tiden utvisa men jag har tänkt på detta ett bra tag nu så det känns ändå bra. Hur mycket jag blir påverkad av alla poddar jag lyssnar på och alla på Twitter är osagt men säkert 50%. Om vi tittar historiskt så är börsen en vintersport och nu mot sommaren så "brukar" börsen för det mesta lugna ner sig för att vila upp för att sedan åter igen ta nya friska tag för nya uppgångar. Kan bli en +-0 trade detta men jag känner mig lugnare och det är det viktigaste för mig. Jag väljer redan nu att behålla samma fonder mot sommaren och tar nya tag i slutet av juni. 

Fördelning fonder i skrivande stund

  • 20% svensk (large cap) indexfond
  • 30% svenska småbolag
  • 30% investmentbolagsfond
  • 20% tech/growth

Jag väljer därmed att ta hem en del vinster efter en tokig uppgång sedan Corona dippen om vi tittar precis 1 år bakåt i tiden och hoppas att jag kommer in lite billigare till sommaren. Avkastningen i pengar senaste året med råge är ett par 100k och känns lite overkligt men det känns rätt att kliva av med hela vinsten. 

Ikväll får vi svar från FED men jag är inte så jätte insatt så jag tar det med ro. 

Det blev även 20km längdskidor på morgonen eftersom ett byggmöte blev flyttat till fredag istället. 

Undra hur många troll konton det finns egentligen på Twitter. Jag har en beundrare i grannkommunen som följer mig även fast jag blockat hans konto.. men han vet ändå allt jag skriver och brukar göra sig lustig på sin blog. Jaja jag bryr mig inte. Han får göra sig rolig för sin publik.

Är inte i behov av bekräftelse men fått medhåll från andra bloggare samt några som jag haft dm med på Twitter gällande en diskussion jag hade på Twitter samt där min grannkompis var snabb att skriva om på bloggen. Min fråga var typ: 

- Varför gå över ån för att investera när vi har fina stora globala svenska bolag på hemmaplan? 

Visst kan jag förstå om man vill investera i vissa mega cap bolag som inte finns i Sverige som tex FAANG bolagen men i dem investerar man inte för utdelningens skull och därmed slipper man snacket om källskatt som är i ropet nu. Men varför investera i liknande bolag som vi har i Sverige förstår jag inte eller joo för att många blir påverkade av det som skrivs på bloggar och Twitter. Förr skulle alla köpa Realty Income för att de har utdelning varje månad men nu har vi en liknade i Sverige nämligen Cibus. Vi har flera fastighetsbolag men även bolag i andra branscher som delar ut varje kvartal precis som i USA. Vi har massor av fina små tillväxtbolag med framtiden framför sig precis som i USA men nackdelen med Sverige är att dessa inte får samma utrymme i sociala medier. Ett tips är att följa tex Professor Kalkyl (@Prof_Kalkyl) på Twitter. 

Det många är snabba att skriva är att tänk om pytte lilla Sveriges ekonomi (valutan) rasar så då är det tur att du har investerat på andra sidan pölen.. Whaat! Hur stor tycker ni att sannolikheten är att Sveriges ekonomi rasar närmaste 100 åren? 

Är detta er enda anledning för att investera i andra regioner och länder än Sverige så får ni nog tänka om. 

Nog med gnäll. Låååvar att bli snellare..


Idag torsdag:

Läste på morgonen The Dividend Storys blog och blev så himla glad vilket gjorde min dag och tänkte att det är precis så det ska vara. Man ska glädjas med/över andra och ta vara på sina relationer och vårda de väl. Läs bloggen i länken nedanför.

The Dividend Story


När man är ung så har man massor av vänner och kompisar och livet leker men med åren och man blir äldre så tappar man bekanta (kontakten) av olika orsaker men vissa är man kompis med alltid i ur och skur och det är dom man ska ta vara på. Oftast barndomskompisar men även många nya på äldre dar. 

Nä nu drar jag ut på tur. Även idag blir det skidåkning men bara 10 km.. bara för att jag kan och lever min dröm. (Skojja på) 


/Kör hårt men spara hårdare


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar