fredag 19 mars 2021

Fredagsfunderingar

Hur man än vrider och vänder på det här med investeringar så kommer jag säkert aldrig bli så klok att jag håller mig till ett och samma sätt. 

Det bästa för mig vore att gå all in i 2 fonder och sedan bara logga ut från appen och radera den. (Jag är inte långt därifrån) 

För det mesta när jag har ledig tid så sätter jag mig vid datorn och gör en del jämförelser eftersom jag eller säkert många andra oxå blir någon gång inspirerad av någon eller något man läser om. Nu senast tänkte jag att man skulle kunna starta en portfölj bara med investmentbolag eftersom det finns så många fina svenska bolag som Lundbergs, Investor och Latour med flera med ruskigt bra historisk avkastning men det finns ju redan en fin fond så varför kaka på kaka? 

Ibland funderar jag även på att redan nu gå över till utdelningsaktier men då räcker att ta fram mitt excel dokument där jag har alla mina framtida utespelare och då inser jag att jag får en bra och hygglig cashflow men den totala vinsten/avkastningen (CAGR) blir sjukt mycket bättre med fonder. 

Sen byter jag till nästa flik i dokumentet och kikar på alla fonder och inser att om jag vill ha en stadig tillväxt och en godkänd CAGR så räcker det att ha 2 fonder eller vill man göra det ännu enklare så räcker det med 1 fond. 

Det 2 fonder jag kan tänka mig att vara all in i resten av mitt liv är:

  • AMF Aktiefond Småbolag
    • CAGR 
      • 1 år 119,13%
      • 3 år 28,14%
      • 5 år 21,10% 
      • 10 år 18,37% 

  • Spiltan Aktiefond Investmentbolag
    • CAGR
      • 1 år 84,59%
      • 3 år 22,17% 
      • 5 år 20,60% 
      • Nästan 10 år 20,96%   (2011-11-30)


Det här siffrorna är för mig ett stort j$vla WOW för att inte egentligen behöva göra något mer än att spara rejält varje månad och ha ett automatiskt månadsspar. Kan det bli enklare! Sätt in dessa CAGR siffror i din egna excelsnurra med ditt månadsspar så får du se vad som händer med. Kapitalet stiger en hel del mer än du tror. 

Jag är redan nu sugen på att göra detta och bara glömma alla bekymmer. 

Eller jag tror fasen att jag gör det. Ska bara sova på saken över helgen.. 

En jämn och underbar graf. 




He e ba haka baki som vi säger här uppe i norr! 


/Kör hårt men spara hårdare


2 kommentarer:

  1. Haha jag har faktiskt också funderat på att blir en "Spiltankramare" (istället för indexkramare) - enklare än så kan det ju inte bli! Även SEB Sverigefond Småbolag C/R har ju haft en väldigt fin genomsnittlig avkastning på 18% de senaste 26 åren. Frågan är väl om man faktiskt vågar chansa allt på en fond och bara checka ut från att kolla på börsen? //Sparpatrullen

    SvaraRadera
  2. Ja det är grym avkastning för så lite jobb och bekymmersfritt. Mycket fina innehav i alla fonder inkl SEB. Har bara kört fonder i familjens och barnens konton och de visar årligen att det funkar. Har lite bättre avkastning i mina egna konton eftersom jag är mera aktiv men lönar det sig egentligen.

    /Leva drömmen

    SvaraRadera