tisdag 31 mars 2020

Öhman Global Growth


Tänkte kika lite på Öhman Global Growth och se hur den avkastat mot några olika fonder över tid.

Fonden har funnits i min bevakningslista även fast den har en relativt hög förvaltningsavgift på Avanza på 2,05% jämfört med på SAVR där du kan du få den till 1,24% vilket är otroligt mycket billigare.  

"Pocenten".. men hur viktig är den i jämförelsen?


Utveckling

Öhman Global Growth
Spiltan Aktiefond Investmentbolag
SPP Aktiefond Global A

Ser vi på utvecklingen över tid så är skillnaden enormt stor och här spelar inte den höga förvaltningsavgiften någon roll alls eftersom Öhman fonden utklassar den populära Investment fonden och den vanliga indexfonden rejält. Här betalar sig den höga avgiften mycket väl. Inget att orda om! Kom ihåg att förvaltningsavgiften inkluderas alltid i graferna, i avkastningen och i utvecklingen på Avanza.


Innehav 


De 10 största innehaven skiljer sig inte nämnvärt mot andra globala fonder förutom då överraskningen Sinch som är på andra plats i listan. Öhman fondens exponering är störst mot USA på 57,97% och 5,89% mot Sverige där nästan allt är i bolaget Sinch.


Avgifter

  • Öhman 2,05%
  • Spiltan 0,26%
  • SPP 0,34%


Det är nu vi ser den stora skillnaden i avgifterna men ska man verkligen hänga upp sig på den höga avgiften..?


Grafer 


På en 5 års period har Öhman fonden avkastat betydligt mycket bättre än de 2 andra så i denna jämförelse spelar den höga avgiften ingen som helst superduper roll..Även i denna graf kan vi se att Öhman fonden klarade sig mycket bättre från toppen till botten i "raset". Öhman fonden var ner som mest -13,57% jämfört med SPP -23,72% och Spiltan -25,14%.

Så jämför man globalfonderna i mellan så är Öhman fonden att föredra även här och den höga avgiften betalar sig väl.

Varför just Öhman fonden klarade raset så bra jämfört med många andra fonder vet jag inte riktigt men det kan vara att fonden är aktivt förvaltad samt att innehaven är mellan 30-50 bolag runt om i världen och då oftast stora "säkra" bolag.


Jag tror att denna fond kan komma att få en plats i truppen som utespelare men får kanske börja som defensiv mittfältare..


Öhman vs index Gillar att jämföra mot olika index för då får man en bredare uppfattning hur väl fonden avkastar mot olika branscher. Notera avkastningen mellan Öhman fonden och OMXSGI som är hela Stockholmsbörsen inkl utdelningar... Visst kan det vara orättvist att jämföra en globalfond mot dessa svenska index men jag kan tycka ibland att det bör räcka med en globalfond och eventuellt en emerging markets och en sverigefond.

Jag skriver ofta att jag inte har fasta regler hur jag ska investera mina/våra pengar så därav denna jämförelse för att försöka övertyga mig själv att det kan räcka med en fond och/eller max 3.

Om man skulle kunna investera direkt i OMXSGI vs Öhman fonden så skulle det innebära att 3 miljoner investerade pengar skulle under senaste 5 års perioden innebära en skillnad på 3 352 800 kr.

NU SNACKAR VI TOTALAVKASTNING!!
/Kör hårt och spara hårdare
Allt ni läser på bloggen är inga rekommendationer utan bara mina tankar och funderingar. Gör alltid din egna analys innan köp eller sälj på börsen och följ aldrig någon annans handlande..


1 kommentar: