söndag 15 mars 2020

Kostnader fonder vs aktier

Tjooh


Vad skiljer det i totalavkastning mellan en fastighetsfond och de 10 största innehaven?

Nackdelen med fonden är den höga förvaltningsavgiften på 1,49% på Avanza (0,88% på SAVR) vilket även jag kan tycka är lite för högt. Många anser nog att man hellre ska köpa fondens innehav och därmed slipper man avgiften. Jag har gjort en uträkning som visar totalavkastningen mellan de 10 största innehaven och även några till fastighetsbolag.
Om vi tittar på fondens 10 största innehav så avkastar de bättre än fonden.

De 4 andra fastighetsbolagen avkastar sämre än fonden vilket då innebär att fonden är ett bättre alternativ även fast den har hög förvaltningsavgift.

Om vi ser totala jämförelsen mellan de lösa fastighetsaktierna vs fonden så avkastar aktierna bättre.

Information till uträkningen är taget både från Avanza och fastighetsbolagens hemsidor.


Courtageavgifter vs förvaltningsavgift?

Vad händer om vi lägger till courtageavgifter i uträkningen??

Som alla vet så har fonder en förvaltningsavgift baserat på ett helt år och aktier har courtageavgifter vid varje köp och sälj.

Det man ska tänka på är hur ofta man köper aktier och hur många åt gången.

Vi räknar med att vi köper för 1000 kr i varje 10 största innehaven vilket med courtage blir mellan 2-3 kr per köp via Avanza med courtageklass Mini.

ExempelOm vi räknar 1000 kr + 3 kr courtage = 1003 kr x 10 innehav = 10030 kr / månad.

10030 kr x 12 månader = 120 360 kr / år 


Avgifter fonder

ExempelSkillnaden mellan fonden (Länsförsäkringar Fastighetsfond) via Avanza och lösa aktier är stor. Väljer man samma fond via SAVR så får man ner kostnaden till 1056 kr / år istället för 1788 kr / år via Avanza.

En vanlig indexfond (SEB Sverige Indexfond) kostar mindre än lösa aktier det vill säga 312 kr / år eller om man väljer gratisfonden Avanza Zero så blir kostnaden 0 kr / år.


Slutord

Jag tycker fastighetsfonden är en bra och bred fond som har en riktigt bra totalavkastning men att man ska ha den mera som en krydda och inte som den största fonden i portföljen.

Jag själv har indexfonder som största innehav och fastighetsfonden utgör i skrivande stund ca 20% av hela portföljen vilket jag tycker är en bra fördelning./Kör hårt och spara hårdare
Se inte detta som rekommendationer utan gör alltid din egna analys först innan köp eller sälj och följ aldrig någon annans handlande.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar