fredag 28 februari 2020

Blinda investerare och lite virus på d!

Hej

Läser ofta bland bloggare och mest på Twitter där många utdelningsinvesterare blundar när aktier går ner i pris. Många hävdar att det gör inget för då köper jag bara mer.. visst kan det vara rätt och smart men det viktiga är att ingen vet hur mycket aktien minskar i pris. Många gånger kan aktiekursen sjunka så pass mycket att det tar flera år innan utdelningarna kommer i kapp så att man hamnar någorlunda på break even. Se till exempel på graferna här nedanför. Det blir en negativ totalavkastning och portföljen minskar stort i värde år efter år fast du får in massor av utdelningar. Finns flera stora bolag bland utdelningsjägare som har en negativ avkastning vilket självklart inte är bra! Senaste bolagen som många köper är de stora oljebolagen. Ser vi på deras totala avkastning så ser den inte ljus ut eller vad tycker ni?

5 år

10 år

Bilderna visar sitt tydliga klarspråk!! Jag kommer välja indexfonder hädanefter för alltid..


Corona Virus

För många har detta virus ställt till det ganska ordentligt sedan start torsdag (20/2) förra veckan. Jag har haft en dålig känsla nu i 2-3 veckor och läst på mycket samt följt med på Twitter om detta virus och bestämde mig i torsdags (20/2) och fredags (21/2) att sälja av ALLA aktier i portföljerna. Jag skrev ett inlägg där jag tänkte att detta blir antingen flipp eller flopp och jag kan meddela eller man kan nog inse att det blev flipp. Sedan torsdag tills idag fredag innan börsstart så har bland annat S&P500 rasat med -11,74% och svenska index OMX Stockholm All-Share Cap GI som är hela Stockholmsbörsen inkl utdelningar rasat med -9,67%. Jag har därmed "sparat" ett ras på nästan 10-11% på hela mitt investerade kapital. Yihaaa!

Det som är att ingen vet om det rasar 5-20% till innan det kan sakta börja stiga igen.

Jag tog som sagt valet att sälja av allt vilket jag är riktigt stolt över. Jag är en av de som inte har bestämt att alla aktier är inkastade i en byrålåda med ett stort lås rsom inte går att öppna. Läser dagligen om de som tappat flera hundra tusen på en vecka och jag lider med alla för jag hade själv också gjort det om jag stannat kvar. Jag fattar inte varför man inte kan sälja och vara stolt över sin avkastning istället för att sura och tycka att börsen är taskig som lånar pengar av en..

Alla gör vi våra egna beslut men kom ihåg att det viktigaste är att det är DU och ingen annan som bestämmer över hur du vill investera och på vilket sätt. Därför tycker jag att det är viktigt att man följer sin egna väg och inte följer någon annans råd. Säljer man inte av så ska man inte heller grina och tycka synd om sig själv. Kan tyckas av många att det är hårda ord men det är lätt att säga när börsen bara stiger att dessa aktier kommer jag aldrig sälja.. Experterna tror att Q1 kommer att bli ordentligt blodig för alla bolag som har sin tillverkning eller import från delar av Asien (Kina). Jag tror inte att raset stannar i dessa nivåer..


/Kör hårt och spara hårdareDetta inlägg är mina egna tankar och funderingar. Ta aldrig råd från någon annan utan att göra själv en analys innan köp eller sälj. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar