söndag 8 september 2019

USA + CAN aktier vs fonder

Uppdaterad tabell 2019-09-09! 

Go kväll alla glada.

Jag fortsätter granska aktier vs fonder och detta inlägg blir en fortsättning från förra inlägget som du kan läsa här!

Jag ber också om ursäkt i förväg om någon utdelningsjägare tar illa vid sig och får ont i magen av att se dessa siffror som är verkligheten. Jag säger inte att någon investerar fel på något sätt utan alla tar sina egna beslut.

Jag trodde för några år sedan att jag skulle hålla på med utdelningsaktier livet ut och bara fylla på varje månad. Fort insåg jag att familjens och flickornas fondportföljer gick mycket bättre och ändrade mig omgående. Nu har jag bara fonder som ni kan se här ovanför i flikarna.Om du investerade 1 000 000 sek jämt fördelat på dessa 16 bolag så har du efter:

5 år = 1 638 344 sek inkl utdelningar
10 år = 3 696 463 sek inkl utdelningar

Om du däremot satte denna miljon i en indexfond istället så är siffrorna som nedan.

5 år = AMF Aktiefond Global så hade du haft 1 830 000 sek. Dvs nästan 200 000 sek mera!
10 år = 3 105 200 sek istället. Dvs nästan 590 000 sek mindre än med utd aktier!

Jag tycker att vissa gör rätt i att fundera både 3 och kanske 5 gånger på att se över sina investeringar för framtiden. Kan ju inte vara roligt och förlora så pass mycket mot en simpel indexfond...

Den aktiva MS Globalfonden presterar såklart ännu bättre fast den har nästan 2% i avgift!! Sug på den myn....n! På 5 år 1 miljon mera och på 10 år 700 tusen..

Spånar på del 3 men då svenska aktier vs fonder. Stay tuned!


Alla uppgifter kommer från Seeking Alpha och Avanza.


Inser nu att jag tog i lite för mycket med inlägget. Men har man fel så får man sota för det!


/Kör hårt och investera smart!


12 kommentarer:

 1. God afton fondägaren!

  Mycket intressant, jag får inte samma siffror som du när jag tar första bolaget BIP. BIP har avkastat 246% på 10 år och S&P 116%. Använder yahoo finance. Kan ha missat något men återkom gärna med var du hämtar in datat

  mvh

  SvaraRadera
 2. General Dynamics har totalavkastat 790% på 10 år, jämfört med S&P:s 116%

  SvaraRadera
 3. Intressanta blogginlägg och intressant att även ta del av myntarens inlägg. Jag kör själv på 95% aktier hittills. Är fortfarande osäker på fonder. Ägde för längesedan innan fonder kom i ropet en spax fond eller nåt från Handelsbanken, tror jag ägde den i 5 år, jag fick mindre pengar tillbaka än jag köpt den för o hade dessutom missat ränta som på den tiden låg mellan 5-10% ca... Ägde avanza zero hela 2018, den gick plus minus noll medan aktierna alla gick 5-15% plus exklusive utdelningarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket årtal ägde du spax fonden? Svårt säga hur div aktier presterade då.

   Under hela 2018 gick OMXS30 -10,67%, SIXRX -4,41%, DJ World -11,58%. Du hade nog tur med dessa 5-15% på aktierna under samma tid.

   /Leva drömmen

   Radera
 4. Hittar ingenting på yahoo om totalavkastning men ser nu att de står lite olika på 3 ställen. Hastade iväg utan att dubbelkolla och ser nu att jag måste ha tagit fel siffror. Tyckte det var lite konstigt.. Jag återkomer asap. Bra noterat.

  SvaraRadera
 5. Oj en viss skillnad mot vad du skrev från början!
  Själv gillar jag aktier före fonder men ser även fördelarna med fonder

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har alltid som vana att dubbelkolla innan jag lägger ut men igår hastade jag iväg inlägget innan flickans träning.. Skillnaden blev som sagt lite mindre till slut vilket är skönt för oss alla investerare. Tog uppgifterna igår från Morningstar.com vilket jag inte brukar göra..

   Det är det som är med investeringar att fonder går bättre ibland och aktier ibland beroende på hur och var man investerar.

   Kör hårt

   /Leva drömmen

   Radera
 6. Det visar att om man köper vettiga aktier slår man index.

  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag det är ju lite så faktiskt. Har man 30-50 olika bolag så blir det lite som en mini fond och därmed kommer den även gå som index och ev lite bättre om man nischar till det med några enstaka roliga/mera risk aktier.

   Vill man bara logga ut, ta det lungt, göra annat med tiden och glömma börsen så är fonder att föredra för de flesta. I slut ändan så går det säkert jämnt ut vilket som.

   /Leva drömmen

   Radera
  2. Ska räkna på min totala avkastning jämfört med index men att döma av det jag sett hittills trumfar jag s&p500. Inget mål som jag har utstakat, men mitt fokus på vettiga bolag gör att man plockar russinen ur kakan, det ger betalt i slutändan. Behöver inte vara ett geni. Köp och behåll när du hittat bra bolag helt enkelt

   Radera
  3. Va trevligt. Gör det och lägg ut på din blogg. Jämför dina utdelningsaktier mot en globalfond, svensk småbolag och en svensk indexfond så får du/vi svart på vitt vilket som slår vad.

   Radera