tisdag 3 september 2019

Total Return del 2

Hej alla glada där ute och ett stort till er alla som följer och läser mina inlägg. Jag kan vara lite jobbig ibland men jag försöker se skillnaden mellan att investera i utdelningsaktier vs fonder.

Skillnaden för mig är stor mellan dessa två slag eftersom investering i fonder går mera ut på total return (totalavkastning) jämfört med utdelningsaktier där själva utdelningen är prio 1.

Om vi tar tex Castellum som är ett fastighetsbolag som har jättefin tillväxt, total return och price return. Men som utdelningsjägare så bryr du dig bara om utdelningen som är runt 4-5% (i direktavkastning) per år. Om man går in på Castellums hemsida under IR så kan man där se en massa info om bland annat utdelningar from 1997, aktiekursens utveckling, totalavkastning mm.

Om du klickar på totalavkastning så kommer du se en jättefin graf som stiger över 4000% sedan 1997. Tjohooo!

Men som utdelningsjägare får du ingen vinst i den raketen eftersom du bara bryr dig om utdelningen som är runt 4-5% per år! Aktiekursen stiger för varje år och du tycker att kursen blir bara dyrare och dyrare och tänker att aktien är för dyr just nu och avvaktar med köpen och köpen blir oköpta och du missar en massa uppgång... osv. Just nu när aktiekursen stigit kraftigt sen årsskiftet (ca 30%) så ligger direktavkastningen på ca 2,91% vilket är i minsta laget för många som vill och kommer att leva på utdelningar. Bra bolag har lite lägre direktavkastning än andra bolag!

Totalavkastning för Castellum 1 år, 5 år och 10 år är helt otroligt bra. Hatten av!

1 år
5 år
10 år

Ni kan även se själva utdelningen i % och det är den ni tar del av som utdelningsjägare. Som fondinvesterare så tar du del av hela totala avkastningen när du väljer att börja nalla på portföljen eftersom du säljer av fondandelar från hela totalavkastningen.

MEN om du istället för att ta ut utdelningen väljer att sälja av delar av aktien istället så kommer du ta del av hela totalavkastningen som en fondinvesterare gör. Du måste självklart återinvestera utdelningarna i samma bolag. Castellum är precis ett sådant bolag där du kan sälja av aktier i stället eftersom bolaget har en positiv price return och total return! 


Ett alternativ som fond är bland annat Länsförsäkringar Fastighetsfond.
/Kör hårt och spara hårdare
3 kommentarer:

 1. Mycket intressant och angeläget ämne. Har flera bolag som blivit "för dyra" att fortsätta köpa. T.ex Castellum och Svolder. Då har idén väckts att sälja av aktier för att kunna åtnjuta totalavkastningen.

  Problemet med att sälja av aktier är att du kapar pengaskapandet.

  Väljer hellre att ta uttag från utdelning än från kursvinst av den anledningen. Utdelningar är mindre volatila än kursrörelser, om du valt bra bolag

  Men som sagt, tanken har slagit mig många gånger.

  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan ju också hända att jag växlar om från de med låg DA och hög totalavkastning till enbart hög DA. Då får jag betalt från totalavkastningen vid omväxlingen.

   mvh

   Radera
  2. Absolut tänkvärt iallafall. Som utdelningsjägare vill man väl inte egentligen att aktiekursen stiger för mycket därför preffar är bra och intressanta. Äger man fonder så vill man tvärtom dvs att index och aktiekursen stiger mycket.

   Radera