torsdag 19 september 2019

Blir ingen ny aktieportfölj

Tjena

Skrev i förra inlägget som du hittar här! att jag tänker starta en aktieportfölj för att jämföra mot våra fonder. Nu har jag bestämt att så kommer det inte bli, tyvärr. Jag lägger ner projektet eftersom jag har svårt just nu hitta aktier som jag tror kommer att slå våra/mina fonder i långa loppet. Jag har besökt varje bolags hemsida och Seeking Alpha för att hitta totalavkastning för senaste 5 år och 10 år. Jag har svårt att jämföra på annat sätt än detta. Jag kan inte gissa mig in i framtiden.. De vi kan se överlag just nu är att för i år så har nästan alla aktier och fonder avkastat riktigt bra.

Nära hälften av dessa aktier hade jag tänkt skulle kunna finnas i en framtida aktieportfölj men ser nu under processen att det är bara 15/54 som presterar bättre än vanliga indexfonder.

Index jag använt är:

  • S&P 500 för USA och Kanada bolag
  • SIX Return Index för Europeiska bolag
Rätt eller fel men så har jag gjort.

De aktier typ Husqvarna som är fet markerade är exkl utdelning. Bolagens hemsida redovisar inte inkl utdelning. 
Jag väljer att hålla mig till min strategi med 100% fonder vilket jag tror och hoppas kommer att slå de flesta aktier över tid. 

Nu kan jag slappna av mera i mitt velande och dra ner på jämförelser eftersom hur mycket jag än jämför så vinner fonder oftast. 

Observera att dessa siffror i tabellen är jämförda mot index vilket innebär att många av bolagen har svårt att klå passiva indexfonder. Om vi tar tex en vanlig indexfond som SEB Sverige Indexfond så har den på senaste 5 åren avkastat 60,58% och senaste 10 åren 190,12%. En aktivt förvaltad fond kan vara tex SEB Sverigefond Småbolag som senaste 5 åren avkastat 141,07% och senaste 10 åren 373,46%. Som ni ser så väljer jag att hålla mig till fonder för enkelhetens skull. 


/Kör hårt och spara hårdare
1 kommentar:

  1. Hej!

    Plocka in Investor och Svolder. Lika lättägt som en fond, men bättre totalavkastning

    mvh

    SvaraRadera