Reklam från Fello

måndag 2 september 2019

Sampo

Oj oj Sampo. Vad är det som händer?

Det kanske låter värre än vad jag menar med första raden.. Annars är Sampo en jätte populär aktie bland många svenskar närmare 10067 ägare vid skrivande stund.

Sampo har som många andra aktier dalat på sistone och vad det beror på kan jag inte uttala mig om. Kan eventuellt bero på utdelningen av Nordea aktier som marknaden inte gillar.

Jag ser oftast bara på grafer och siffror när det gäller aktier. Sampo har sedan toppen i Januari 2018 då aktiekursen stod på runt 48,6 EUR rasat neråt i kurs och nu idag står den på 36,12 EUR. Ser på Twitter att många köper nu och hoppas att den ska snart vända sin resa uppåt igen men det är tyvärr ingen som vet om den någonsin kommer att stiga upp mot 45-50 EUR.

Sedan Januari 2018 har Sampo delat ut 2 st utdelningar på 2,6 och 2,85 det vill säga 5,45 EUR. Price Return har gått ner med -25,7% och Total Return -14,7%.

Köpte du in dig istället på toppen Apr 2015 då aktiekursen låg på 49,40 så har du kammat hem 5 st utdelningar på sammanlagt 11,85 EUR så ligger du på +3,6%...

Vad jag menar är att OM du köpt in dig i Sampo senare än Apr 2015 så är dina investeringar i Sampo lika med +-0 om du stödköpt både på botten och toppen tills idag. Det är aldrig någon självklarhet att hög utdelning skapar hög totalavkastning. Köpte du istället slutet 2011, början 2012 så har du verkligen gjort en fin resa i Sampo. Grattis!

Men så ser verkligheten ut för nästan alla vare sig du är aktieinvesterare eller fondinvesterare. Man köper oftast när man har pengar över eller då man skjuter in månadssparandet och det är svårt att tajma marknaden.

Om vi ser på grafen nedanför så visar Sampo styrka och har en fin trend som pekar uppåt sedan 2009.


Om vi zoomar in lite så kan vi se på grafen nedanför mera att Sampo har tappat lite fotfäste och trenden visar istället neråt. 2 st Death Cross sedan Jan 2018 toppen. En äkta death cross är när både MA 50 och 200 pekar neråt och 50 krossar 200 linjen uppifrån. Jag hoppas verkligen att Sampo börjar snart stiga igen men som marknaden är nu så kan den testa låga 34 EUR inom kort.Jag själv är intresserad av att köpa fonden Evli Finland Select där Sampo är ett stort innehav men väntar en stund tills vi ser att marknaden börjar visa lite mera styrka. Som jag skrev i förra inlägget så väntar många på en oktober botten innan julnisse rallyt drar igång. Vi får se!


Annars så låter jag alla mina fonder gå på sparlåga nu innan jag börjar köpa mera. Ingen ide´ just nu för en massa köp. Jag avvaktar.

Det enda jag köper nu är lite bear mini futures för att hedga huvudportföljen.

Lycka till alla!/Kör hårt och spara hårdare
3 kommentarer:

 1. Tjena

  Hur ser du på fondavgiftens påverkan på totalavkastningen? Evli Finland Select tar ut 1.8% i förvaltningsavgift. 2,1% total avgift, per år.

  Rena rånet om du frågar mig
  mvh

  SvaraRadera
 2. Ja den är väldigt hög men den är tyvärr den billigaste via Avanza. Det man ska komma ihåg är att alla fondgrafer är inkl avgifter. Fonden presterar så pass bra att avgiften kommer inte märkas på något sätt. På den tiden (Jan 2018) som tex Sampo rasat -14.7% i totalavkastning så har fonden gått +16,09%. Eller from April 2015 då Sampo gått +3,6% så har fonden +50,48%. Inga svåra val egentligen.
  Ha en trevlig dag.

  /Leva drömmen

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2% gör ganska mycket på tid räknat ränta-på-ränta. Köp aktierna direkt istället.

   Ha en lukrativ dag
   mvh

   Radera