lördag 13 februari 2021

Jmf sig mot index

Varför är det så många som lurar sig själva genom att jämföra sina avkastningsgrafer och tycker att de är sååå duktiga när de jämför portföljen mot ett smalt index som OMXS30? 

För om du har en global aktieportfölj och jämför dig mot ett svenskt index så blir det fel och hur rättvist är det på en skala? 

- Nää inte alls! 

Enda gången det är någorlunda rättvist är då du bara har aktier i portföljen som finns i samma index det vill säga någon av alla 30 mest omsatta aktier på Stockholmsbörsen det vill säga OMXS30. 

Eller om din portfölj innehåller bara aktier från till exempel indexet OMXSPI där drygt 300 svenska bolag ingår. Det är bara då du kan jämföra mot index! 

Du kan inte blanda in andra aktier som inte finns i indexet. Comprenez vous!

Om du väljer att ha en global portfölj och vill jämföra portföljen mot ett index så måste du knopa och snickra ihop ett eget index för att det ska bli någorlunda rättvist. 

Egentligen är det fel enligt mig att alls jämföra sin aktieportfölj mot index men ibland kan det vara bra då du kanske är i valet och kvalet om du ska investera i aktier eller fonder. För om din svenska aktieportfölj underpresterar till exempel ett index som en fond följer så kanske många anser att det är enklare att bara ha fonder. För ni som följer mig vet ju att det enda som räknas är...... T O T A L A V K A S T N I N G. 

Sen får man inte glömma att aktier är en hobby för många som får kosta pengar.. har någon klok sagt men får man högre avkastning med fonder så är ju det en ännu bättre hobby.  


/Kör hårt och spara hårdare 




2 kommentarer:

  1. Hej!
    Jämföra sig med ett index kräver precis som du tänker att man skall jämföra äpplen mot äpplen och inte äpple kontra päron. Svårt för många att förstå inte minst etablerade fondförvaltare.

    Jag gillar du tar fram fördelarna med att ha lite fonder. Själv har jag 14st som grundplåt!!!

    Många kan tyckas men får på så vis en bra riskspridning. Exponerad mot Sverige genom småbolag, fastigheter och investmentbolag samt de två bästa svenska teknikfonderna. Mot USA har jag teknik och kommunikation som de största. Globalt har jag valt Öhman Global Growth och två s.k. hållbarhetsfonder i form av Handelsbanken hållbar energi & Proethos.


    Enligt mitt sätt att se flyger några under din radar. Tänker i första hand på Allianz Artfcl Intlgc EUR samt BGF Next Generation, lite kort historik dock men väl värda sin bevakning.

    Som jag ser det kan man vikta dem på två sätt. Antingen lika vikt eller någon form av trappstegsmodell, där man sätter vikten i relation till den historiska utvecklingen. Vikta något utifrån sin personliga känsla eller tycke är bara dömt att misslyckas. Finns ingen som exempelvis skulle kunna vikta mina 14 fonder i rätt ordning efter deras utveckling, antal möjliga kombinationer är 87 178 291 200. Skulle man mot förmodan vara begåvad med den egenskapen hade det rätt och slätt räckt med en fond, den som presterade bäst. Jag tittar till fonderna varje kvartal och balanserar om vid behov.

    Med fonderna följer ingen specifik bolagsrisk utan den får man genom enskilda aktieinnehav. Där har jag 7st innehav för tillfället. Jag har provat mycket under årens lopp men mitt nuvarande upplägg känns faktiskt väldigt bekvämt. Hyfsad avkastning vs riskerna.

    Jag håller med dig om att fonder är bra, mycket bra. Hoppas fler kunde upptäcka det, inte minst alla utdelningsinvestare 😊.

    Tack för en bra blogg. Kör hårt och prata mer fonder!

    Trevlig Helg
    Christer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade 12 fonder innan jag bestämde mig för att dra ner antalet till sju stycken. Jag vill ha en någorlunda slimmad fondportfölj, varför vet jag faktiskt men det känns rätt iallafall. Jag tror vi har samma syn på fondvalen i portföljen. Har BGF fonden under bevakning tillsammans med flera andra. Håller med att fler borde upptäcka det fina med fonder.

      /Leva drömmen

      Radera