torsdag 18 februari 2021

Egna åsikter!

Får man ha egna åsikter eller skriva om det man vill utan att bli ifråga satt? 

Så länge man som skribent inte kliver över någon annans investeringsmetod så är det okej. Så länge man ryggdunkar med alla som håller med en så är allt frid och fröjd tills någon har andra åsikter om ens investeringar. 

Jag skriver ofta om något som plötsligt bara dyker upp i huvudet eller något som jag läser om och många gånger så blir det om olika investeringsmetoder. Ibland kan en del tycka att jag kliver på deras tår och inte riktigt håller med mig men alla bör ha och få ha en egen åsikt hur man än väljer att investera. Alla kan inte ha samma åsikter om allt! 

När jag startade min investeringsresa så var det med utdelningsaktier vilket jag då tyckte var rätt så häftigt och roligt med alla utdelningar. Första året 2015 fick jag ut drygt 30 000 kr i utdelningar och tyckte att det är ju det här jag ska hålla på med resten av livet tills en dag då jag tyckte att jag vill nå dom högre summorna fortare och förstod att det kommer jag inte nå med bara utdelningsaktier. 2016 började köpa in fonder och ganska fort insåg jag att fonderna stiger i värde mycket fortare även fast jag får utdelningar.. Mellan 2016 och 2018 har jag hoppat mellan aktier och fonder men ungefär sedan mitten 2018 så har jag i stort sätt bara haft fonder. 

Vad som sporrar mig till alla dessa jämförelser på bloggen är att många gillar det jag gör och ett kvitto på det är alla mailen jag får då och då från glada fondägare som vill dela med sig om sin resa samt hur och i vilka fonder de investerar i. Många har som jag insett att man kommer faktiskt upp i kapital fortare med fonder vilket jag fullständigt håller med om. Många tycker även som jag att man kan gå över mot utdelningsaktier när man väl börjar närma sig FIRE eller vad du nu suktar efter. Jag har till och med nämnt många gånger att jag kan tänka mig att gå över till utdelningsaktier när dagen börjar närma sig men ändå är det tyvärr många som inte gillar mina jämförelser och tycker att jag är orättvis. What! Det här är min blogg! Starta en egen och skriv om vad du vill.

Jag tror att det är tyvärr personer som egentligen håller med mig om mycket men inte riktigt törs eller har möjligheten att ändra sig för att det är fast i ett sätt som det inte kan bryta sig ur. Jag skriver ofta att fler borde ta av sig sina skygglappar och tänka på framtiden istället för att tjura och vara grinig på de som försöker hjälpa till med hur och vad de ska kika på innan man köper aktier. Fick mycket skit för förra inlägget om Intrum.. och tyvärr är det ju mest troligt från personer som ligger för snett för att sälja och inser att kapitalet inte växer. Känns orden bekant. Ni är fortfarande kvar i 2016 där jag tog steget.. Skämt och sido. Det är mina egna åsikter! 

Jag kommer fortsätta med mina fonder tills den dagen då jag loggar ut och då får jag se om jag flippar över till utdelningsaktier. 

Trevlig kväll


/Kör hårt och spara hårdare


7 kommentarer:

 1. Hallå LD, fick du mycket skit för Intrum inlägget? Ser 0 kommentarer på det inlägget?...

  Klart man ska o får skriva vad man vill, tröttsamt med endast likriktade inlägg o sådana som hävdar Einstein o 8e underverket o hur många miljoner en krona blir on du väntar...

  Ps: nej Einstein myntade inte uttrycket om ränta o 8e underverket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får oftast mail, varför vet jag inte men 8st missnöjda igår. Alla vi skriver för det mesta om samma sak och det gäller även dig.

   Radera
 2. Hej LD!
  Tyvärr är det så det är på internet.
  Vad du än skriver om så kommer det finnas de som tycker annorlunda.
  Så länge tonen är god så kan vi lära oss av varandra. De som inte är trevliga, ingen idé att bemöta dem, man tröttnar på det efter ett tag.

  Gällande ditt Intrum inlägg så funderade jag på om du jämfört Intrum utan indelning med ett index inklusive utdelning. Problemet med jämförelser mellan fonder och aktier, aktier och akter eller fonder och fonder. Det är att det alltid finns någon som presterar riktigt bra. Problemet är att hitta dem innan uppgången.

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det och jag är glad för alla positiva mail jag får.

   Det jag försöker med mina inlägg är att få folk att tänka en extra gång innan man trycker på köpknappen. Många köper bara för att någon annan bloggare eller på Twitter köper utan att göra en analys. Varför tex köpa Intrum i hopp om 100% inom en snar framtid när den avkastat 10% inkl utd senaste 5 åren? Då kanske man ska vänta och köpa tills den visar styrka.

   Har tagit bilderna från Intrums hemsida och indexet är OMXS30 som Intrum jämför sig mot vilket kan tyckas fel.

   Min mening är inte att alla ska byta till fonder.. utan börja tänka!

   /Leva drömmen

   Radera
  2. Ja precis, man får ta åt sig mer att det positiva.

   Ja absolut. Det är superbra. Det viktigaste är att den som köper vet varför den gör det.

   Rätt eller fel, det vet jag inte. Kändes bara konstigt att inte köra inkl.utdelningar i båda graferna.

   Jag började min sparkarriär med fonder. Gick för några år sedan över till enbart aktier för att det var roligare. Det har gjort att jag sparar mer idag än jag annars gjort. Men nu har jag faktiskt börjat att lägga en del av sparandet i fonder igen :)

   Så framöver är det en mix av fonder och aktier.

   Mvh PB?

   Radera
 3. Håller med ovannämda skribenter att det är klart man får tycka och skriva vad man vill. Har man starka åsikter kommer det alltid finnas de som inte alls håller med och tar det personligt. Handlar nog inte så mycket om rätt och fel, utan olika sätt att nå samma mål. Visst, kanske tar längre tid med vissa strategier men det är helt okej. Det är upp till var och en. Hur kul vore det om alla investerade på samma sätt? Vore himla tråkigt ifall alla gjorde likadant i min mening. //Sparpatrullen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra kommentar Sparpatrullen. Jag håller med dig till fullo och nää jag vill inte heller att alla ska investera på samma sätt. Jag kommer köra på mitt sätt tills jag byter sätt eventuellt längre fram.

   /Leva drömmen

   Radera