Reklam från Fello

söndag 21 februari 2021

Screena fonder?

Egentligen en mailfråga men väljer att baka in den i ett inlägg. 

En stor skillnad mellan två olika investerare med tanke på aktier vs fonder är alla fina gratis och betal screeningverktygen som finns för aktier. Dessa verktyg underlättar mycket och kortar ner tiden oerhört genom att slippa själv göra uträkningar. Finns mycket godis för alla som investerar i aktier. 

Men vi som investerar rakt av bara i fonder.. hur screenar vi fram intressanta fonder? Vi har inga nyckeltal, indikatorer eller någon teknisk analys vi kan använda oss av på samma sätt. Vi får helt enkelt bara lita på att förvaltarna gör sitt jobb. 

Vi har nog alla våra egna sätt som vi använder oss av när vi "screenar" fram fonder. 

För mig är en del i alla dessa jämförelser som jag gör. Både mellan olika fonder men även mellan fonder och aktier. 

Om jag hittar intressanta aktier som jag verkligen vill och skulle kunna äga så vill jag ju även ha aktierna bland tio i topp bland mina fonder. 

Jag kan ta ett exempel på en svensk indexfond och en svensk aktiv fond när det kommer till vilka bolag som har haft lite mera raketbränsle i tanken.

Det som många aktiva fonder kunde göra var att vikta om och ta in bolag som Embracer, Evolution, Stillfront, Storytel mm just på grund av att det är en aktiv fond. En indexfond har inte samma möjligheter och blev därmed kvar på perrongen eller på uppskjutningsrampen. Så när man gör jämförelser så ska man tänka till och inte bara se på grafen utan även vilka bolag som finns i fonden och vilka bara funnits med en kort tid. 

Indexfonden SPP Aktiefond Sverige (avgift 0,21%) har fram tills Corona började härja kring 2020-02-20 haft bättre eller lika med avkastning som en aktiv fond som Handelsbanken Sverige Tema (avgift 1,10%). 

Vi börjar med att zooma ut ordentligt. Här ser vi knappt någon skillnad på en aktiv vs passiv fond förens alldeles i slutet. 


Vi zoomar in lite (senaste 10 åren) och ser att det fortfarande är jämt skägg mellan fonderna med fördel indexfonden faktiskt (den gröna)


Men vad händer nere i dippen. Jo den aktiva fonden väljer att vikta om eller väljer att ta in andra bolag som jag beskrev om i texten ovanför. 


Det är här raketbränslet kommer in i bilden och den aktiva fonden tar över stafettpinnen men hur länge kommer detta pågå och hur länge kommer bränslet räcka?  

Det man kan säga är att vinnarna är dom som lyckades tanka raketbränsle och allokera om i portföljen. 

Det är alltid lätt att vara efterklok och backtrada men det viktiga är att inte stanna kvar i aktier eller fonder som fortfarande krälar kvar på perrongen. Släng vigselringen och fråga chans på någon annan aktie. Visst kan dessa aktier och indexfonder återgå mera till det normala men det kommer nog ta längre tid än att de aktiva fonderna tappar bränsle. Tänk alltid totalavkastning

Så egentligen är det bara från och med Corona dippen som de flesta svenska aktiva fonderna slår de svenska indexfonderna i avkastning. 


/Kör hårt och spara hårdare


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar