onsdag 17 februari 2021

INTRUM är väl bra!?

Fick ett mail nyligen som handlade om detta som jag tar upp nu och vill därmed visa på ett enkelt sätt vad du ska titta på innan du drämmer till och trycker på köpknappen. Har pratat om detta så många gånger nu men någon gång kanske det fastnar.. Inlägget handlar generellt om utdelningsaktier där själva utdelningen är orsaken till varför man köper aktier i ett bolag. 

Vill även säga att jag är ingen motståndare till utdelningsaktier som många kanske tror och får för sig eftersom jag är ibland negativ till utdelningsaktier utan det jag försöker nå ut till er är att det är viktigt att man inte stirrar sig blind på själva utdelningen utan man ska tänka på helheten (Totalavkastning). Utdelningen är egentligen bara en bonus till dig. 

Ta till exempel ett bolag som INTRUM. Många nybörjare tycker nog att det är ett jättebra bolag eftersom Intrum finns bland många bloggares portföljer och att direktavkastningen på 5,17% är hög. (12 kr i utdelning / 232 kr aktiekurs) 

Men innan du köper aktier så bör du kika på bolagets hemsida under Investor Relations där det flesta bolag är generösa med att visa hur aktien avkastat historiskt. 

LÄNK


Nedan grafer visar Total returnTotalavkastning. 

1 år


Som ni ser så har Intrum en negativ totalavkastning med sina -8,89% senaste året och följer inte alls med det smala indexet OMXS30 (exkl utdelning) i utveckling. 


3 år


Även senaste 3 åren så har Intrum svårt att hänga med OMXS30 som stigit med 46% mot Intrums 5,53%. CAGR senaste 3 åren blir 1,81%.


5 år


Senaste 5 åren har Intrum en avkastning på 10,36% vilket är riktigt dåligt i jämförelse med OMXS30 så avkastat 73,56%. CAGR senaste 5 åren blir 1,99%. 


Om vi gör en jämförelse med en vanlig svensk indexfond.Du har nästan gått back senaste 5 åren på grund av inflationen genom att äga Intrum. Du hade lika gärna kunna haft pengarna på ett sparkonto med 0% i ränta. 


Det är inget fel i sig att äga utdelningsaktier utan det är vilka aktier du väljer att äga som är det viktiga./Kör hårt och spara hårdare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar