lördag 2 maj 2020

Framtida aktieportfölj?


Ja nu undrar du säkert om jag verkligen blivit tokig i dessa corona tider med tanke på rubriken!

Luuugn jag ska inte sälja fonderna och återgå till aktier. Inte ännu i alla fall 🙄

Läser på Twitter om att många är intresserade och fundersamma om de ska gå ner i antalet bolag i portföljen för att därmed få större exponering mot just bolagen som man är egentligen intresserad av och som avkastar bra. Jag tycker om det jag läser och att många inser nu på sistone att det finns andra bolag än just utdelningsbolag som alternativ. Jag tycker mig även se att många inser att bolag utan utdelning även totalavkastar betydligt mycket bättre än de med hög utdelning. Me like a lot 😃😂

Många har säkert småduttar av onödiga bolag i portföljen för att det bara finns där som en bevakning eller att de ska vänta med att de befinner sig på plus för att sälja bort dem.. Bara där tänker man fel.. Sälj alltid bolag som ligger och skräpar i portföljen och köp bolag som har bra avkastning över tid. Det finns ingen mening med att ha en massa olika bolag för då är det lika bra att köpa en fond som Öhman Global Growth med 30-50 bolag.. Klart och betalt! 

OM jag skulle sätta ihop en ny aktieportfölj så finns det många olika synsätt och alternativ för mig. Som det ser ut nu så finns det tyvärr inte många svenska bolag som jag skulle köpa!

Jag har många olika bevakningslistor på Avanza och jag skulle då vara tvungen att dela upp de i hur det avkastar nu och några år bakåt i tiden för att få fram utespelarna.

Hur många utespelare ska man ha då?

Ja det är ju den svåra frågan. På Twitter anser många att 5 - 10 st bolag skulle vara bra och enkelt men att 15 - 20 st är lite för många och att 5 st kanske är för lite.

Många av er har säkert lyssnat på senaste avsnittet av Market Makers där Magnus Andersson gästade och berättade om sina bolag han har i portföljen.

Magnus har bland annat Evolution Gaming, Apple, Netflix och LVMH.

Visst, har man bara ett fåtal så har man tiden till att analysera och verkligen sätta sig in i bolagen och därmed även hålla bättre koll på och därmed även få en bättre avkastning..

Återigen OM jag skulle återgå till aktier så skulle jag hålla mig till max 10 bolag för att bara ha de som enligt mig avkastar bäst men även för att det är lättare att hålla koll..

Det svåra är att ta fram 10 st eftersom jag har ca 50-80 st bolag i bevakningslistorna..

Se inte detta som rekommendationer men så här skulle min portfölj kunna se ut!
 

 1. Adobe
 2. AMD
 3. Amazon
 4. Apple
 5. AstraZeneca
 6. Citrix
 7. Mastercard
 8. Microsoft
 9. Netflix
 10. Nvidia


Och eftersom alla dessa bolag finns bland mina fonder så kommer jag att återigen strama åt fondportföljen och koncentrera portföljen mera mot dessa bolag och det gör jag genom att öka på Öhman Global Growth, Lannebo Teknik och Swedbank Robur Technology där de 2 sista är nya. Jag fördelar 1/3 vardera bland tech fonderna.

Så den nya portföljen kommer att se ut dom följer


 • 50% Tech
  • Öhman Global Growth
  • Lannebo Teknik
  • Swedbank Robur Technology

 • 25% Hälsa och Sjukvård
  • Handelsbanken Hälsovård Tema

 • 25% svenska investmentbolag
  • Spiltan AF InvestmentbolagJag tror och hoppas att denna fördelning kommer att överprestera alla index och att totalavkastningen skjuter i höjden.

Jag kommer att ha dessa fonder i jämförelsen mot familjens fonder jag delger varje månad.


Nu börjar det lukta mat där nere i köket och ölburken är tom så nu avslutar jag här och önskar alla en trevlig lördag kväll och helg./Kör hårt och spara hårdare

Se inte detta som råd eller rekommendationer. Allt jag skriver är mina egna tankar och funderingar. Gör alltid din egna analys innan köp eller sälj..Inga kommentarer:

Skicka en kommentar