lördag 16 maj 2020

Mina fonder och funderingar

God lördag

Vad ser jag för för- och nackdelar med de fonder jag investerar i?

Varför väljer jag fonder med avgifter på över 1% - 1,5% när det finns indexfonder från 0% - 0,5%? Mitt svar är som lyder.

Jag investerar i fonder som jag tror kommer att överavkasta billiga indexfonder över tid. Jag får större exponering mot de bolag som jag skulle ha om jag skulle ha aktier som MSFT, AAPL, MA, SINCH, GOOGL, CTXS, ADBE mfl.

Om vi tittar på dessa två bilder så kan vi se skillnaden i totalavkastning.Av dessa bilder har jag fonderna:

  • Öhman Global Growth
  • Robur Technology
  • Lannebo Teknik

Jag har valt att köra enligt ett visst system som jag tror ger mig bäst avkastning och det är att följa strömmen eller marknaden och satsa lite mera på brancher som teknik.

Varför inte bara en techfond? Jag har valt att dela upp den delen i tre olika fonder och därmed får jag in fler av vissa innehav som jag inte skulle få från att bara äga tex Öhman fonden.

Jag har även en fond mot medicin och sjukvård nämligen Handelsbanken Hälsovård som jag tror kommer att gå bra över tid. Fonder inom denna branch brukar gå bra över sommaren. Även denna fond klår indexfonder över tid.

Den sista fonden, Spiltan AF Investmentbolag, jag har är mot Sverige och då mot svenska investmentbolag. Även denna fond har bra avkastning och slår en vanlig svensk indexfond över tid.

Om detta sätt att investera är rätt eller fel får tiden utvisa. Jag kommer mest troligt ha dessa fonder länge men fördelningen kan komma att ändras beroende på marknaden och vad som händer i världen.

Fördelning just nu

  • Tech 50%
  • Medicin, sjukvård 25%
  • Investmentbolag 25%

Har även avyttrat den mindre portföljen där jag även kört lite trading och fört över pengarna till den stora portföljen. Är ca 40% likvid i skrivande stund. 

Nu har alla i familjen vaknat så nu blir det frukost.


/Kör hårt och spara hårdareSe inte detta som rekommedationer utan gör alltid din egna analys innan köp eller sälj.


1 kommentar:

  1. Har du så många fonder? :O Själv tycker jag att 1 fond är redan bra riskspridning...

    SvaraRadera