söndag 3 maj 2020

Kvalitetsbolag?


Vad är kvalitetsbolag?

Alla har nog olika svar på den frågan.

Jag ska inte gå i djupet med frågan men jag anser att det viktigaste för mig med ett kvalitetsbolag är att bolaget har positiv Totalavkastning år efter år efter år osv..

Jag la ut ett inlägg som handlade om totalavkastning svenska bolag som du kan läsa om här ! där jag tar upp hur avkastningen sett ut för några svenska bolag 1, 3 och 5 år bakåt. Det är lite skrämmande hur många man hittar bland alla sparares portföljer! Många av dessa bolag är verkligen inte kvalitetsbolag enligt mig.

Vi kan börja med att titta på alla bolag på vänster sida. Hur många av er kan tycka att det är kvalitetsbolag? Jo många för annars skulle ni inte ha de i portföljen!

För mig kan kvalitetsbolag verkligen inte ha negativ totalavkastning 5 år bakåt i tiden.. Spelar INGEN roll vem som är VD i bolaget eller ordförande.. Jag hade kickat den VD:n för länge sedan.

Tittar vi på bolagen i mitten så kan vi hitta några kvalitetsbolag men däremot till höger så kan jag lova att många med mig håller med om att det flesta kvalitetsbolagen finns till höger.
Någon kan till och med tycka att till exempel Invesco Ltd är ett kvalitetsbolag 🤣🤣. Absolut kan det vara så för hen men jag anser att det är ett bolag som hamnar väääldigt långt ner på min lista över 💩 bolag och därmed inte ett kvalitetsbolag..
Ett kvalitetsbolag ska enligt mig ha en positiv totalavkastning som växer år efter år och inte tvärtom som i exemplet ovan. Hur roligt på en tiogradig skala kan det vara att vara aktieägare i IVZ senaste 5 åren? Dina pengar har backat 75% inkl utdelning senaste 5 åren 😱

Om vi tar NVIDIA Corporation som ett exempel så kan vi se att bolaget har en positiv totalavkastning åt aktieägarna och därmed lyckliga ägare 😇.Microsoft Corporation är ett annat kvalitetsbolagNu är det säkert många av er som läser inlägget redan röda i ansiktet och tycker att jag har så ofantligt fel.. Jaa så kan ni tycka men jag anser att hur duktig VD eller styrelse du än har i bolagen som inte lyckas leverera positiv avkastning till aktieägarna så är inte det ett kvalitetsbolag i mina 👀.

Jag kan göra listan lång men vad hjälper det om inte ni själva öppnar upp ögonen och inser att det är era egna pengar ni laborerar med och att ni investerar för att ni vill att pengar ska växa år efter år och inte att pengarna sinar år efter år.

Ni behöver inte vara så tröga eller bågstyriga att ni inte kan ändra er. Ta en förlust, knip igen och köp kvalitetsbolag som har positiv totalavkastning.


/Kör hårt och spara hårdare
Se inte detta som råd eller rekommendationer. Gör alltid din egna analys innan köp eller sälj.


1 kommentar:

  1. Bra sammanfattning, har inga dåliga bolag, ett par ok och ett par kvalitet :) Resten förblir nog mysteriet... :D

    SvaraRadera