söndag 31 maj 2020

Olika och intressanta ETF:er


Tjooh

Ser att många börjat intressera sig av ETF:er nu senaste dagarna/veckorna samt att några bloggare även nämnt det på sina bloggar. Även jag har börjat kika på ETF:er som alternativ till fonder.

Det finns ETF:er som slutar på Acc som innebär att fonden återinvesterar utdelningarna. Slutar fonden på Dist så får man en utdelning från fonden lika som från utdelningsaktier.

Här ser du skillnaden på samma ETF med och utan utdelning. Båda finns att köpa på bland annat Avanza.


Efter att Avanza lagt på sina transaktionsavgifter så blir förvaltningsavgiften 0,12% istället för 0,07% som ni ser på bilden ovanför..Nackdelar som jag ser det med ETF:er är att det är både courtage- och valutaväxlingsavgifter utöver den årliga förvaltningsavgiften som även en "vanlig" fond har. 

Detta innebär att varje köp kostar dig ungefär 0,50% (0,25% courtage och 0,25% valutaväxling) och varje sälj 0,50% i avgifter utöver den årliga avgiften som kan variera från låga 0,12% som i exemplet ovan till 0,85%. 

Fördelar som jag ser med ETF:er är att de är börshandlade vilket innebär att köp och sälj sker direkt som en aktie. 

De två fonder jag tittat på och som jag anser vara intressanta är: 
  • iShares NASDAQ 100 UCITS ETF USA(Acc) 
  • iShares S&P 500 Inf Tech Sector UCITS ETF USD(Acc)

Det som är intressant för mig är den höga exponeringen mot de stora bolagen över pölen som jag är mest intresserade av samt att enligt mig så har dessa bolag verkligen framtiden framför sig i ofantligt många år.

Visst kan jag köpa aktier i bolagen istället men tycker att det är ganska skönt att ha bolagen via fonder och/eller ETF:er.

Jag hoppas att det kommer en liten dipp i närtid för tanken är att börja köpa i dessa två inom kort.


Har även börjat inse att det är nog ingen idé att jag skriver hur fördelningar ska se ut mellan fonder, ETF:er eller aktier eftersom jag köper och säljer titt som tätt efter min magkänsla vilket har hittills funkat bra. Alla våra portföljer tillsammans för i år är på +1,15%. Min fondportfölj +4,46% och tradingportföljen +56,36%.

Sommaren är oftast enligt statistik en svag period och det kan komma en nu i sommar beroende på om marknaden prisat in de svaga kvartalsrapporter vi har att vänta oss framöver eller inte. När det gäller börsen så är det bra att inte blanda in känslor för bolagen som många tyvärr gör eller att inte kunna sälja aktier, fonder med förlust innan det barkar iväg.

Vill ni läsa på mera om Nasdaq 100 så har Placera skrivit lite om hur indexet är uppbyggt.

Nasdaq 100


Grattis alla mammor 💖✨

Idag är det morsdag och våra föräldrar är bjudna till oss för fika och umgänge i det vackra vädret. Självklart sker detta utomhus och vi håller avstånd.


/Kör hårt och spara hårdare
Se inte detta som råd eller rekommendationer utan läs detta inlägg som ett tjuvkik i min dagbok!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar