söndag 26 april 2020

Totalavkastning svenska bolag!


Tjoooh


Som ni har sett som följer mig på Twitter så har jag lagt ut en hel del siffror på totalavkastning för svenska bolag över 5 år, 3 år och 1 år. Egentligen skulle jag ha presenterat siffror över 5 - 20 år men det skulle ta för lång stund eftersom alla har inte den informationen på deras IR sidor och då får jag mata in aktiekurser och utdelningar manuellt..

Det som jag vill visa med dessa tweets och detta inlägg är att det är skillnad på bolag och bolag. Det som går sämst finns i det flestas utdelningsportföljer och det som går bäst finns i väldig få portföljer men borde finnas i allas.. Har valt bolagen någorlunda slumpvist och egentligen ingen större tanke bakom. 

Varför är det så?

Många vill ha cashflow från högutdelande bolag men då får det även sota för det i totalavkastning. De flesta utdelningsjägare bryr sig inte om aktiekursen går ner bara det får sin utdelning. Ja det finns bloggare som säger så helt öppet på twitter, helt otroligt... Det är lite som att det inte fattar vad ordet totalavkastning betyder eller att man får mera i utdelning ju högre YOC du har..😂😂

Sen finns det dom som har de andra bolagen som enligt mig är de vinnande aktierna och är även de som har bäst totalavkastning.

Alla siffror är tagna från bolagens IR sidor eller så har jag räknat ut manuellt med hjälp av aktiekurser och utdelningar.

Klassade in bolagen i 3 olika grupper.

Från vänster har jag skitbolagen som har negativ totalavkastning 5, 3 och 1 år bakåt i tiden förutom Telia!

I mitten är bolagen med positiv totalavkastning 5 år och några 3 år bakåt i tiden.

Längst till höger är top notch bolagen som är the best of the best och har positiv totalavkastning 5 år bakåt i tiden. Finns säkert massor av andra bolag som avkastat bättre.


Nu när du läser detta så undrar du säkert om dessa siffror verkligen stämmer eftersom bolagen längst till vänster och några längst ner i mitten har så dålig totalavkastning? Svaret är JA! 


Medel avkastning:

  • Vänster -26,6% 
  • Mitten +15,1%
  • Höger +118,8%/Kör hårt och spara hårdare
Allt jag skriver på bloggen är mina egna tankar och funderingar. Se inte detta som rekommendationer utan gör alltid din egna analys innan köp eller sälj på börsen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar