fredag 24 april 2020

Skillnad på fond och fond. Booom!


Tjoooh


Ett kort inlägg om skillnaden mellan olika fondtyper.

Om vi tar till exempel en indexfond och jämför den mot en aktiv fond så är den största skillnaden att den senare fonden kan välja och vraka bland alla tillväxtbolag där ute. Den aktiva fonden är inte lika beroende av att följa vissa index och bolag som har utdelning som sitt primära utan de har sin avkastning via price return och inte som sagt utdelningar.

Om vi tar till exempel

TIN Ny Teknik 

och jämför den mot

Avanza Zero 

som är tungt exponerad mot industri (37%) och finans (22%) och därmed mera beroende av utdelningar från bolagen för att leverera avkastning till dig som investerare i fonden.

TIN fondens innehav däremot har i stort sätt ingen eller väldigt lite utdelning procentuellt från bolagen och är därmed inte beroende på samma sätt men fonden växer grymt ändå så det knakar jämfört med Avanza Zero.


Som ni ser så är TIN fonden på plus 6,65% jämfört med Zero som är på -12,56% för året.

Stora skillnaden är som sagt på att Zero är inte med i kursutveckling som TIN utan den står och stampar med sina tunga industri- och finansbolag som kommer att gå tungt resten av hela detta året och speciellt när Q2 kommer ut om ett kvartal men även Q3 och Q4.

TIN fondens största exponering är mot kommunikation (34%), sjukvård (29%) och teknik (26%) som går urstarkt nu och kommer att vara framtiden hela detta år samt många år framåt.

Det finns fler fonder som TIN och då tänker jag på

Öhman Global Growth 

som arbetar på liknande sätt som TIN och växer än mer så det knakar.


Som ni ser så har denna fond grym bra totalavkastning och det kommer från fondens exponering som är mot teknik (51%), kommunikation (19%) och sjukvård (14%).

Jag vill att du som håller dig fortfarande stenhårt till utdelningsaktier att jämföra din portfölj mot till exempel Öhman fondens avkastning för att se om du inte skulle behöva egentligen tänka om.

Jag brukar inte rekommendera men jag äger 2 av 3 fonder i detta inlägg.

Inlägget blev lite längre än planerat eftersom jag skriver hellre än bra.. och efter 10 min när jag publicerat inlägget kommer jag på att jag skulle tagit med det och det och det..

Jaja nog med detta.


/Kör hårt och spara hårdare
Allt jag skriver på bloggen är mina egna tankar och funderingar. Se inte detta som rekommendationer utan gör alltid din egna analys innan köp eller sälj.


1 kommentar:

  1. TIN Ny teknik är en riktigt bra fond. Har du funderat över att köpa den hos SAVR istället än hos Avanza? De skiljer en del på avgiften, 1,05% hos SAVR kontra 1,59& hos Avanza.

    Mvh
    Byggpengamaskin

    SvaraRadera