tisdag 30 november 2021

Spiltan Enkel

Kan denna fond vara något? 

Ja det tycker jag verkligen och speciellt för dig som varken har kunskapen, tiden eller bryr dig om vad som händer i börsens värld. 

Många förespråkar om att ha en bred och balanserad portfölj eller att man ska investera enligt olika metoder som 60/40, Golden Butterfly, olika momentum strategier med mera.. 

Spiltan fonden är en blandfond och följer 70/30 principen och är därmed en typ av metod.. Allt i ett! 

Lyssnar och läser man på "experter" så är det många som inte ser att 2022 kommer bli lika bra som senare delar av 2020 och hela 2021 vilket medför en mycket lägre tillväxt och avkastning framöver. En del nämner 7-8% vilket är egentligen mera normalt historiskt sett. 

Så för att hedga sig lite mot marknaden så kan denna fond vara ett alternativ även för mig. Är man däremot ute efter hög avkastning så får ni söka vidare och leka stockpicker bland aktier istället men är ni mera ute efter att bevara kapitalet och sova gott så kan denna fond vara en del av ett alternativ. 

Har själv börjat snegla lite smått på att allokera om men när i tiden eller hur till väga är lite oklart ännu men ser man på historiska tabeller på börsen så är vintern fram till våren mera ljus men som sagt så är ingenting säkert i detta klimat. 

Vill inte prata illa om bolag men många bolag som tokrusat sedan Corona dippen har börjat rasa vilket får många att gå i taket men jag anser, och jag har tagit upp det i tidigare inlägg, att många bolag kommer att gå ner för att hämta andan och fylla på syrgastuberna. Se bara nu senast på Evolution som tokrasat 30% senaste månaden. Det behövs så lite ibland för att starta snöbollen ned för backen..  

I senaste EFN Marknad pratade två aktiestrateger om att man bör dra ner risken och välja mera defensiva aktier för 2022. Vad är då defensiva aktier? Kanske Axfood, Telia, SCA, Avanza, Bank, Preffar, Spiltan Enkel? 

De flesta sparekonomer nämner ordet globalfonder men är globalfonder det rätta? Inte om du frågar mig. Jag anser att tex en ren USA fond är bättre eftersom global redan har ca 60-70% USA. 

Åter till Spiltan Enkel

Som sagt en blandfond som innehåller fonder som:  största innehaven är: och avkastning sedan start i jämförelse mot den populära indexfonden Länsförsäkringar Global Indexnära: 
Se inte detta inlägg som råd eller rekommendation. Gör alltid din egna analys och köp inte bara för att någon annan gör det.


/Kör hårt men spara hårdare


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar