söndag 21 november 2021

En gratis resa till..

Hur ofta tänker ni på kostnaderna ni som äger amerikanska (utdelnings)aktier istället för svenska?

Om du köper för 2500 kr varje månad i tex Realty Income (O) istället för Fastpartner (FPAR A) så betalar du ca 11,40 kr mera per köp. 

Bara courtaget är 4,95 kr dyrare men sen tillkommer en valutaväxlingsavgift på ca 6,45 kr. 

Kanske inte låter så mycket men köper du i 4 olika amerikanska aktier för 2 500 kr per månad (tot 10 000 kr) så blir skillnaden drygt 45 kr istället för att köpa svenska. 

Ni kastar bort ca 540 kr per år i bara köp avgifter..?! 

Släng på 10% i avkastning per år så blir det 594 kr.  

En rolig jämförelse kan vara att du var 10:e år kastar bort helt i onödan en utlandsresa för 2 till Rhodos på ett 3 stjärnigt all-inclusive hotell. 

Om du till och med blir lite osäker och gör några onödiga extra köp och sälj så kan det lätt bli en gratisresa var 5:e år istället. 

Sug på den du!


2 kommentarer:

  1. Har aldrig och kommer aldrig fundera på den aspekten, här gäller det att bygga något för framtiden och då en del USA bolag aldrig viker ner sig vad gäller utdelning bortser jag ifrån initiala kostnader.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla ser pengar på olika sätt och har olika betydelser för en. En del bryr sig inte alls om 594 kr per år eller det dubbla men om du ser pengarna istället som en missad utdelning, då först reagerar många och börjar eventuellt tänka annorlunda.

      Radera