onsdag 24 november 2021

Muskelknutten Inve..

Ja så kan man faktiskt kalla investmentbolaget Investor för. Muskelknutten! men inte om man jämför mot tex Latour och Svolder men ganska otroligt att ett investmentbolag med i stort sätt bara Large Cap bolag kan utklassa en av mina svenska favorit (index)fonder nämligen AMF Aktiefond Sverige. Ja fonden har väl också mest bara large cap bolag men är tyvärr ingen ren indexfond men nästan med tanke på den låga avgiften 0,43%..

Fonden har ca 55 innehav och bland topp 10 så finns bolag som Investor, Atlas Copco, SEB, Hexagon, Epiroc, Volvo, Indutrade, Nibe, Essity dvs stora stabila svenska bolag. Fondens 3 största innehav är just bla Investor och Investor har ATCO som sitt största innehav och SEB som sjätte största men även Epiroc på åttonde och Essity på tionde plats. Så nästan hela topp 10 startelvan finns i Investor. 

Innan jag gjorde jämförelsen trodde jag eller nästan hoppades att fonden skulle ha bättre avkastning än Investor för då skulle jag kunna tänka mig att återgå helt till att bara ha 2 AMF fonder men tji fick jag. 

Investor är en muskelknutte..


Jag tänker ofta att allt i livet ska vara enkelt och så ska även sparandet och investerandet vara. Har man 20 innehav i portföljen och 10 avkastar sämre än den tionde så varför har de 10 sista? Så tänker jag och därför innehåller min portfölj bara 1 småbolagsfond och 3 bolag. Jämför jag mina 3 bolag så skulle jag bara behöva Investor och därav göra det väldigt enkelt. 

Det jag skulle vilja hitta är ett eller två bolag som skulle kunna ersätta småbolagsfonden helt men är inte där i tankarna ännu men ska snart börja spåna. Kanske Latour och/eller Svolder..

/Leva drömmen


5 kommentarer:

 1. Jag skulle komplettera med Latour och Svolder. Dessa i kombination med Investor, AMF Aktiefond Småbolag, Hexagon och Lundbergsföretagen blir en grym portfölj. Möjligen lägga till Vitrolife (för att få med hälften av Bure) och Sinch, Evolution och Hexatronic. Då får du 8 bolag, 4 investmentbolag och 1 småbolagsfond.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bli så att jag tar in både Latour och Svolder igen men vill att de ska komma ner i pris först. Ångrar att jag sålde bort dom efter fina bottenköp i början oktober. Tog faktiskt in en pytte post Vitrolife nu i onsdags i dippen. Gillar inte spel i någon form så Evo tar jag inte in förutom om den finns i en fond men that´s it. Hexatronic ångrar jag som fasen att jag inte tagit in under hela året.

   Radera
  2. Håller med dig om Latour och Svolder. Jag skulle inte allokerat om till kassa så tidigt som jag gjorde. Svårt att komma in igen pga värderingen.

   Radera
 2. Svolder har varit en fantastisk resa sista tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes både Svolder och Latour har haft ruskigt fina resor länge och borde vara ett måste i allas portföljer. Kanske tar in de båda igen vid en dipp.

   Radera