Reklam från Fello

torsdag 2 december 2021

Sve vs USA

Tänkte visa en enkel jämförelse mellan svenska och amerikanska aktier och varför jag väljer den svenska före den amerikanska. Väljer preffar för svenska för att få upp direktavkastningen samt amerikanska high yield aktier. 

Portföljerna är uppbyggda på enklast möjliga sätt enbart för att komma upp till 25 000 kr / mån i utdelningar. 


Svenska


Amerikanska


Portföljstorlek är nästan samma i båda portföljerna för att komma upp till 25 000 kr / mån i utdelningar men den stora skillnaden mellan portföljerna är ordet

KÄLLSKATT

I den amerikanska portföljen dras det 15% i källskatt på utdelningar så där tappar man 3756 kr / mån så utdelningarna sjunker ner till 21 287 kr / mån. För att kompensera tappet så måste storleken på portföljen ökas till 5 750 000 kr dvs 900 000 kr mera (under en 3 års period)..


Eftersom källskatten hålls inne i 3 år om man väljer Avanza så innebär det att man går miste om 3756 kr i 36 månader eller totalt 135 000 kr i utdelning. 

Så om du planerar att börja leva av portföljen så se till att du räknar med den extra summan på 900 000 kr eller den släpande 3 åriga källskatten i din kalkyl tills du åter börjar få tillbaka källskatten.. 

Har du byggt din portfölj under en lång tid så kom ihåg att utdelningarna släpar efter i 3 år..

Glöm inte heller bort dollarkursen som går upp och ner som påverkar utdelningarna. 2018 till 2020 har kursen stigit med ca 30% vilket är väldigt positivt för utdelningarna men 2020 till mitten 2021 har kursen sjunkit med 23% vilket då är sämre. 


Glöm inte heller bort att du fått betala ca en månadslön mera i valutaväxlingsavgifter och dyrare courtage vid inköp. 

Självklart går det att hitta både positiva och negativa saker i alla jämförelser men för att slippa detta så köper jag hellre svenska aktier. Jag får även ett jämnare flöde dvs mera "garanterade" 25 000 kr per månad varje månad år efter år.  

/Kör hårt men spara hårdare


2 kommentarer:

  1. Du behöver ju inga 900.000kr extra. Efter 3 år så ligger du ju "i fas" med återbetalningen av källskatten. Att valutorna svänger använder du till din fördel genom att köpa amerikanska aktier när kronan är stark mot dollarn. Priset på valutan är ju lika viktigt som priset på aktien dvs du köper när det är billigt inte dyrt. Sen kan man ju argumentera för att med svenska politiker och utvecklingen av Sverige som land så kommer den svenska kronan fortsätta att tappa värde mot andra valutor tex dollarn. På 1970-talet kostade en dollar 4 kronor.. Riskspridning är en annan fördel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I bästa fall gör man så som du beskriver. Inte lätt att tajma marknaden och köpa alltid då det är billigt. Med svenska aktier slipper du svängningar i valutan och slipper bry dig om när du ska försöka tajma köpen.

      Radera