fredag 5 november 2021

Gubbportfölj

Hej funderingsmannen här 🙋‍♂️ 

Sitter ofta och spånar på olika portföljer. Ena dagen är det småbolagsportfölj, tech portfölj, utdelningsportfölj och nu så långt som en g u b b p o r t f ö l j. Ja ni läste rätt..

Kommer man upp till en pengasumma som jag uppnått så är inte jag iallafall lika sugen längre på "kursraketer" utan kan tänka mig en stadig gubbportfölj med en hygglig avkastning till liten eller låg risk. 

"Fick iden till inlägget då jag läser ofta på Twitter där personer med xx och t.o.m med xxx antal miljoner investerar i förhoppningsbolag som YOYO o.d... wtf!"

Men hur ser en gubbportfölj ut då? 

Det första jag tänker på är typ gratisfonden Avanza Zero som är hela OMXS30 eller alternativet Xact OMXS30 med den låga avgiften på 0,10% plus courtage. Gillar förövrigt Avanza Zero grymt men äger den inte längre på grund av begränsningen på max 25k per dag. Tar tex 2 veckor att investera 250k eller 4 v för 500k!? Den fonden funkar superduper för alla som månadssparar vilket även vi gör i det andra portföljerna. Varför väljer inte Avanza att bara ha en A (gratis) och en B fond med en låg avgift på 0,10% som Xact. Så därför skulle jag idag hellre köpa ETF:en istället med fördelen att kunna köpa och sälja i realtid och inga maxbegränsningar.  

Vill man ha lite mera bredd så kan man köpa fonden SEB Sverige Indexnära som följer hela Stockholmsbörsen inkl utdelningar dvs OMXSGI. Finns ingen direkt motsvarande ETF men närmast är nog Xact Sverige

När i livet kommer man upp till en summa då man hellre vill bevara sitt kapital till låg risk?

"Min kursraket är nog fonden AMF Småbolag om man nu kan kalla den så. Fonden bevisar år efter år fina avkastningsgrafer och ett excellent arbete av förvaltaren".


Hur ser avkastningen ut för dessa fonder? 

Jag kan inte låta bli att jämföra mot Investor som är mitt andra största innehav och är lite som en "indexfond" med hälften av sina noterade innehav i OMXS30. Så i detta fall kan man lika gärna bara äga Investor och det är lite så jag tänker med tanke på att Investor är mitt största innehav och andra största i portföljen. 

Men jämför jag Investor mot riktiga cigarr rökande herrar som Bufab, Getinge, Nibe, Lindab, Alfa Laval beroende på tidshorisont så får Investor storstryk och hamnar sist i listan. 

En fond som är mycket intressant och som har bl.a Bufab i topp är Spiltan Småland som skulle placera fonden någonstans mittemellan dessa ovannämnda herrar gällande avkastning. Har haft fonden till och från men synd bara att man inte äger den sedan första köp. 

Har nämnt några gubbaktier men hur man väljer att bygga sin egna gubbportfölj får var och en göra själva. 

Inga råd eller rekommendationer. Gör alltid din egna analys innan köp eller sälj. Och det viktigaste..

Köp inte bara för att någon annan köper!


1 kommentar:

  1. Bra inlägg, men istället för SEB Sverige Indexnära skulle jag rekommendera PLUS Allabolag Sverige Index. Sedan dess start har den gott bättre än SEBs variant samt de andra fonderna du nämner i inlägget.

    SvaraRadera