tisdag 23 november 2021

Portfölj vs index!

Vet inte riktigt hur jag ska uttrycka mig gällande mina senaste funderingar. Läser alldeles för ofta på twitter där "kända" med tanke på antalet (flera tusen) följare blandar ihop jämförelser mot index. Suck! 

Ser ofta portföljer där man rakt av jämför sin portfölj mot tex OMXS30 eller OMXS30GI och i själva verket innehåller deras portfölj knappt bolag som finns i indexet till att börja med.. Deras portföljer innehåller nästan bara bolag från First North, Nordic SME, NASDAQ 100, S&P 500 mm och lägger ut grafer på massor av % bättre än index. Suck!  

Min fråga! - Vem försöker ni lura? Er själva eller era följare?

Om man ska jämföra sin portfölj mot index så jämför den för guds skull mot rätt index! 

Du kanske måste jämföra varje innehav var för sig mot rätt index och dra ett snitt för att få någorlunda rättvis jämförelse. 

Tex så kan du inte jämföra innehav som NVIDIA mot Svenska index som OMXS30! utan där är det NASDAQ 100 som gäller. 

Det kan ju vara att du kanske är osäker med dina val av innehav och vill jämföra portföljen mot ett visst index för att se om du istället kanske ska satsa på en indexfond? 

För om du inte klår tex indexet OMXSGI så kan det i många fall vara både enklare och billigare att investera i en indexfond som följer det indexet som tex SEB Sverige Indexnära A. 

Eller om du inte klår OMXSSCGI dvs Svenska Small Cap indexet så kan det vara bättre med den svenska indexfonden PLUS Småbolag eller AMF Aktiefond Småbolag som nästan är en indexfond med tanke på avgiften.. 

Jag skriver ofta att gör dig själv en tjänst och jämför och analysera dina innehav för att se om du gjort rätt eller om du kanske rent av ska investera i fonder. 

Nog med gnäll, vi hörs.


1 kommentar: