fredag 10 juli 2020

Tech fond vs ETF vs Indexfond


Jag kommer nog aldrig bli nöjd med mina investeringar hur jag än gör 🤡🤷‍♀️.. och jag är inte ensam att känna så. Ser att en del bloggare och på Twitter ändrar sig minst lika mycket som jag i frågan. Det är lätt att känna att varför investerade jag inte i det bolaget eller varför är jag inte all in i den fonden som rusat mer än 50% ytd. Livet är som en karusell ibland.

Hjärnan går på högvarv och jag tänker investeringar 24/7 även fast jag arbetar 100% på dagarna.

Amazon är ett bolag som jag tänkt på länge men inte fått tummen ur. Ytd har den avkastat drygt 75% och senaste 3 åren 225% vilket är helt otroligt.

Även fast jag vill äga både aktier och ETF.r så vill jag tro att traditionella aktiva fonder is the shit för mig så jag var tvungen att göra en enkel jämförelse igen mellan mitt största ETF innehav och mitt största fond innehav och jämföra mot en indexfond.

Det finns för- och nackdelar med ETF vs aktiv fond för mig.

Jag gillar att äga ETF:r eftersom det är börshandlade som aktier men nackdelen är att jag är inne på Avanza och Nordnet och småköper nästan varje dag.. Tar mycket onödig "hjärn" tid under dagarna.. Sen vet jag inte riktigt hur kurserna sätts under dagarna. Ska försöka kika på det idag. Men antingen på gårdagens kurser och/eller på pre open kurser?? För går man in i appen Yahoo Finance så kan man se priser på för marknaden. 

Med aktiva fonder kan jag vara mera laid back och därmed köper mera sällan men nackdelen är att jag inte får igenom ordern direkt och då funderar jag på vilken kurs köper jag då på?

Det är lite som pest eller kolera..


Inv summa är startbeloppet.

Köper mera andelar varje år för 120 000 kr (sparar 10 000 kr / mån).Som ni ser så har den aktiva fonden avkastat bäst även fast den har hög förvaltningsavgift och då har inte den fonden avkastat bäst av techfonderna.

För femtielftegången kommer jag nog att switcha om till aktiva traditionella fonder och får fasen nöja mig med det. För nu har jag provat det mesta och nu gäller det bara att ta tag i saken och deal with it. Hur svårt kan det vara att bestämma sig!

Over and out


/Kör hårt och spara hårdare
Se inte detta som råd eller rekommendationer. Gör alltid din egna analys innan köp eller sälj på börsen. 


2 kommentarer:

 1. Att investera är svårt, mycket svårt. Har haft en del blogginlägg om detta påstående om hur enkelt det är att bli rik. Det är inte alls enkelt.

  Med facit i hand är allt enkelt och hade man det haft i förväg så hade man så klart belånat allt vad som belånas kan och gått ALL-IN och sen sålt efter sådär 3 år eller nåt och betalat hela lånet och sen checkat ut och levt FIRE!

  Verkligheten är totalt omvänd förstås som vanligt och det är fruktansvärt jobbigt att investera tycker jag.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med. Man tror ofta att man gör rätt men så är det oftast inte i verkligheten. Jag har varit alldeles för passiv sedan jag gick ur marknaden i slutet februari. Men jag har tjänat rejält ändå fast bara en bråkdel om jag hade gått all in. Alltid lätt och vara efterklok 😏. Men nu har jag lärt mig hoppas jag. Kommer framöver ha en portfölj med både FAANG aktier och aktiva fonder och ska försöka vara mera full investerad framöver.

  /Kör hårt

  SvaraRadera