torsdag 2 juli 2020

Öhh Total Return va e de?


Fick än större anledning idag att slänga ut ett gammalt påbörjat inlägg som legat i utkorgen som handlar om något som jag rätt ofta försöker få folk att lära sig om nämligen

TOTALAVKASTNING

Efter några tweets idag så fattar jag fortfarande inte hur utdelningsjägare fungerar och speciellt de som är riktigt inbitna hardcore jägare.

Ja ja, som jag ofta skriver så har nästan alla olika syn på investeringar vare sig det gäller aktier, fonder, bilar, klockor, smycken osv. Alla typer av investeringar är rätt så länge du får en positiv avkastning.

Dm:ade idag med en på Twitter som inte riktigt förstod det här med Totalavkastning och ville att jag skulle försöka förtydliga på ett enkelt sätt. Jag har även fått mail några gånger om detta så jag klämmer ut ett kort inlägg här och nu.


Price Return

Price Return eller aktiekursens förändring (prisavkastning). Är skillnaden mellan nuvarande priset och det köpta priset. Exklusive utdelningar.

Om du köper en aktie för 100 kr och den stiger till 120 kr så har du en prisavkastning på 20 kr. Ökar aktien i pris/kurs så stiger även avkastningen till det positiva. Sjunker däremot priset under 100 kr så blir det en negativ avkastning. 

100 kr → 120 kr = 20% avkastning.


Totalavkastning

Total Return eller Totalavkastning. Här inkluderar man utdelningar.

Price Return + Dividends (utdelningar) = Total Return

100 kr → 120 kr + 5 kr utdelning = 25% i totalavkastning.Det min tweet handlade om i morse är att det finns massor av icke utdelande ETF.r som avkastar grymt mycket bättre än många utdelnings ETF.r. Jag märker nog så ofta att folk ryggar andra på twitter och köper i stort sätt vad som helst för sk*t i mina ögon vilket jag tycker är skrämmande och därför vill jag upplysa folk hur dåligt vissa ETF.r avkastar.

Jag la ut att iShares NASDAQ 100 ETF har avkastat senaste 5 åren runt 138% jämfört med iShares EURO Dividend ETF som avkastat blyga -6% och Invesco S&P 500 High Dividend ca +6% senaste 5 åren.

Folk glömmer bort själva Price Return och tänker bara på utdelningar och det är här jag upplever att vissa kör fullt ut med skygglapparna på. Folk skiter i att priset går ner..

Se bara på bilden!

Totalavkastning

Varför vill man ens investera i dessa två som jag tog upp i min tweet?

Är folk så obrydda om sina pengar att man investerar i vad som helst för sk*t bara man får utdelningar!

Om du hade investerat 100 000 kr i NASDAQ 100 ETF för 5 år sedan så hade investeringen varit värd ca 238 000 kr.

100 000 kr i EURO Dividend hade minskat till 94 000 kr.

Skillnaden här är att även fast du fått massor av pengar i utdelningar så har ditt förvaltade värde sjunkit med -6%.

Men du har ju fått utdelningar BOOM BOOOM ✨🎈🤷‍♂️🍻


Gör som ni vill.. men jag kommer då aldrig investera i liknande ETF.r eller aktier./Kör hårt och spara hårdare
Se inte detta som råd eller rekommendationer utan gör alltid din egna analys innan köp eller sälj på börsen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar