tisdag 21 juli 2020

Tre olika fondportföljer

Tjooh

Tänkte visa 3 olika portföljer för 3 olika typer av investerare från min synpunkt som jag skulle kunna investera i.


Försiktiga portföljen

Innehåller bara indexfonder med låga förvaltningsavgifter. Funkar för alla åldrar och sparare. Låg risk som följer de olika indexen.


Här väljer jag att inte ta in en globalfond på grund av att det flesta globalfonder redan innehåller Sverige, USA och EM och en massa annat som jag inte vill ha med. Här kan vi även se att globalfonden avkastar "sämst" av de 3 ovanför.
Modiga portföljen

Kan innehålla fonder både från Försiktiga och Aggressiva portföljen. Lite högre risk än i Försiktiga portföljen men med möjlighet till bra mycket högre avkastning. En portfölj för den lite mera intresserade.


Även här väljer jag att inte ta med en globalfond av samma anledning som ovanför.


Aggressiva portföljen 

Denna (Hard Core) portfölj innehåller mestadels teknikfonder som har möjlighet till enorm avkastning men med mycket högre risk än de två andra portföljerna. Denna portfölj ska man inte äga om man inte har någorlunda goda förkunskaper om aktier och följer med dagligen vad som händer runt om i världen. Volatiliteten kan vara mycket hög i denna portfölj.

Genomsnittlig avkastning i år

  • Försiktiga portföljen -0,81%
  • Modiga portföljen 12,38%
  • Aggressiva portföljen 43,33%


Här ser vi den enorma skillnaden mellan portföljerna. Den aggressiva portföljen har haft en ofantlig resa från dippen i slutet mars. Största skillnaden är som jag skrev i förra inlägget är att fonderna i den aggressiva portföljen är aktivt förvaltade och där kan fondförvaltaren välja att bara ha sina 30-60 bolag som hen tror ger bäst avkastning över tid. Indexfonderna har nästan samma bolag bland de 10 största innehaven men där kan inte fondförvaltare välja bort resterande 450 - 1000 bolag som den aktiva förvaltaren kan.

En liten notis. Slänger du in till exempel Swedbank Robur Ny Teknik i den Försiktiga portföljen så ökar du avkastningen till 9,25% från -0,81%./Kör hårt och spara hårdare
Se inte detta som råd eller rekommendationer. Gör alltid din egna analys innan köp eller sälj på börsen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar