tisdag 14 juli 2020

Ny portfölj på G del 1


Jahapp!

Då var jag tillbaka på punkt 1 och frågan lyder.

- Hur ska jag bygga upp den nya fondportföljen?

- Jo, tanken denna gång är verkligen att försöka bygga upp en framtidssäker och självgående portfölj som inte behöver så mycket tid och kärlek från mig nu när jag arbetar mer är fullt. Jag ska inte behöva logga in varje dag för att se hur allt sköter sig. Jag kommer att köpa in mig lite då och då speciellt nu när jag tycker att vi bör göra en liten rekyl neråt..

Har gjort en lista där jag har mina köpnivåer och hoppas verkligen denna gång att jag kommer att gå all in för att slippa stå vid sidan om som en tönt och hålla i hörnflaggan och se på när spelet pågår för fullt där är ute på plan.

Men ska jag då bygga upp en portfölj enbart med indexfonder? Njaa jag behöver inte riktigt vara så defensiv ännu utan jag vill nog ha lite mera liv i luckan och även mera avkastning än så.

Tolka det inte fel utan indexfonder är inte dåligt på något sätt utan jag har fortfarande långt kvar till pension 55 att jag kan ta större risker med en lite mera offensiv och aggressivare portfölj.

Det jag är helt säker på är att portföljen kommer innehålla minst 50% Tech och hur resten kommer se ut är jag ännu lite osäker på. Det finns en hel del intressanta fonder där ute att välja mellan.

Techfonder

  • Öhman Global Growth
  • MS INVF US Growth
  • Swedbank Robur Ny Teknik
  • Swedbank Robur Technology
  • Lannebo Teknik


Är fortfarande lite osäker på Europa.. eftersom regionen inte riktigt varit något kap på några år nu och många europeiska bolag går lite trögt. Sorterade på Avanza de 10 mest ägda fonderna och kom fram till att det lyser alldeles för mycket rött. Avkastningen är lite för blygsam senaste 3-5 åren vilket jag tycker är lite för lite. Men som tur hittade jag fonden MS INVF Europe Opportunity som verkligen visar styrka jämfört med många andra. Den har även många intressanta innehav som bland annat Spotify (7,27%) och Adyen (6,53%). Men jag avvaktar ett tag till!


Emerging Markets är däremot lite mera intressant och kommer mest troligt ta in fonden Öhman Etisk Emerging Markets. Mycket på grund av fondens många intressanta innehav där bland annat Tencent (9,17%), Alibaba (8,43%), Taiwan Semiconductors (7,26%) och Naspers (2,3%) utgör tillsammans över 27%.

Den jag tycker för närvarande är den mest intressanta Sverigefonden är SEB Sverigefond Småbolag mycket på grund av innehav som Addtech, Sectra, Lifco och Indutrade. Fonden har även en fin avkastning över tid. Men jag avvaktar ett tag till!


När det gäller Globalfonder så finns det några som verkligen avkastat bra men jag fastnade lite extra för MS INVF Global Opportunity. Fonden har stora fina bolag som du kan se här nedanför i bilden över innehav. 


Sammanfattning

Som ni ser så har jag lyckats hitta MS INVF fonderna som jag kommer att kika mera på innan jag klickar på köpknappen och bestämmer mig för exakt vilka som kommer att hamna i den nya fondportföljen.

Jag skulle kunna göra det väldigt enkelt och köra på  ↴ 

  • MS INVF US Growth
  • MS INVF Global Opportunity
Nu blir det att fundera och se hur jag gör.

Jag vill ha det så enkelt som möjligt och skulle egentligen klara mig på 2-4 fonder.

Fortsättning följer!


/Kör hårt och spara hårdare
Se inte detta som råd eller rekommendationer. Gör alltid din egna analys innan köp eller sälj! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar