lördag 25 juli 2020

Globalfond

Tjooh

Läser ofta bland sparekonomer och olika fondexperter att det största innehavet i en fondportfölj bör vara en globalfond. Kan hålla med till viss del men där tycker jag inte att en vanlig passiv indexfond duger med den avkastning som de genererat senaste åren jämfört med andra fonder.

Tycker det är svårt att hitta en bra globalfond som jag kan känna mig nöjd med. Antingen så är den felviktad gällande länder där de flesta globalfonder har typ 60-70% USA och resterande 30% fördelat på 10-15 länder. Fördelningen på innehaven blir därmed oxå snefördelat på grund av den stora delen USA och då blir skillnaden för liten jämfört med en ren USA fond. Jämför man innehaven mellan en globalfond och en ren USA fond så är oftast de 10 största bolagen samma.

Enligt mig ska en bra globalfond ha en mera jämn fördelning mellan alla större länder för annars är det ingen idé att ha en globalfond. Jag anser att fondförvaltaren ska välja bolagen med en viktig aspekt "lite grann som hedge bolag" eller rättare sagt Low Volatiliy bolag.. Inte heller som en ren hedgefond men att man ska välja det bästa och jämnaste bolagen, med tanke på avkastning över år, från dessa kontinenter, länder samt att fördelningen mellan de olika branscherna ska vara någorlunda jämt fördelade.

När jag skriver detta så inser jag att denna globalfond finns nog inte och kommer aldrig finnas.. Så det enklaste är nog som jag skrivit förut att ha "land-" och branschfonder som USA, Sverige, Asien, Teknik, Råvaror osv och därmed få sin egna globalfond.

Men jag hittade en intressant globalfond bland många i mitt letande och det är Swedbank Robur Globalfond A även fast den är lika som många andra passiva som aktiva globalfonder men denna har en bra avkastning över tid och mycket bättre än en global indexfond.

Man kan även tycka att Warren Buffetts Berkshire Hathaway som är Roburs tredje största innehav skulle kunna vara ett alternativ till en globalfond men tyvärr inte eftersom till och med en global indexfond sopar mattan med BRK.A senaste 5 åren.


Jag tror jag lägger ner detta letande nu och kör på med mina fonder och lite swingtrading med aktier då och då. Det funkar ju bra så varför byta en vinnande trend! 

Aktier som finns i portföljen i skrivande stund är i storleksordning Amazon, Microsoft, Evolution Gaming och Intel. 


/Kör hårt och spara hårdare
Se inte detta som råd eller rekommendationer. Gör alltid din egna analys innan köp eller sälj på börsen och det viktigaste -Följ aldrig någon annans handlande..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar