fredag 1 april 2022

Global indexfond

Rallyt vi haft från och med Corona botten 2020-03-16 gjorde att många blev fartblinda och fick folk att ta högre risker med sina investeringar. Många ändrade sina strategier och bytte helt till Tech och/eller Ny Energi eftersom det var det som gick bra och hade framtiden framför sig. Även jag hade en del Techfonder men inga Ny Energi eftersom jag aldrig ansett att vindsnurror kan ersätta typ kärnkraft eller vattenkraft. 

Men hur har det sett ut fram till idag?

Många hyllade speciellt fonden TIN Ny Teknik och även jag hade den en stund men sålde relativt fort när jag insåg att jag inte ens känner till 90% av deras innehav och ansåg inte heller att dessa skulle vara något för mig. 


Avkastning sedan Corona botten 2020-03-16


Småbolag, techbolag och ny energibolag var det som hade bäst avkastning fram till slutet augusti 2021 och varför just dit och inte längre och sedan ner har jag dålig koll på. Men sedan toppen har ny teknik rasat drygt -30%.


Avkastning 1 år


Det intressanta och vart jag vill komma med inlägget kunde vi se även på förra bilden och det är att det är inte stora skillnader mot indexfonden Avanza Global. Om du scrollar tillbaka till förra bilden kan du se att det skiljer typ nada mellan den hajpade ny teknik och den urtrista globalfonden. 


Avkastning Ytd


Här kan vi tydligt se att Avanza Global avkastat riktigt bra i det tuffa börsklimat vi haft sedan årsskiftet. Globalfonden har ca 70% investerat i USA vilket räddat fonden från stora nedställ likt många fonder fått känna på i år. 


Avkastning Ny Teknik sedan start


Vill inte med inlägget kasta skit på alla som är investerade i TIN Ny Teknik utan vill visa att är man långsiktig i sitt investerande så är inte Globala indexfonder så värdelösa som många vill påstå. Jag tar hellre en global fond med fin och stadig avkastning som vi kan se på bilden ovanför än en fond som rusar upp och ner med +-30% per år. Vem vet om några år om globalfonden till och med gått förbi Ny Teknik och alla rusar tillbaka till globala indexfonder. 

Inlägget är inte sponsrat utan fick inspo till inlägget när jag kommenterade Aktiekemistens senaste inlägg där han bytt från aktier till en global fond. 


From 2020-03-161 årYTD
TIN Ny Teknik62,98%−18,07−21,51
AMF Småbolag118,00%10,51−19,98
Avanza Global60,20%18,22−1,95
Skandia Sverige79,38%5,20−14,02


Trevlig helg

/Leva drömmen

5 kommentarer:

 1. Kul att du tagit inspiration från min blogg. Dock måste jag lägga till att det var ett aprilskämt att jag bytt från aktier till fonder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wtf din luring. Glömde bort att det är den dagen idag.. Hur har portföljen annars avkastat jämfört med globalfonden?

   Radera
  2. När jag jämför över tre år har min portfölj gått 3 procentenheter bättre på Nordnet och på Avanza 24 procentenheter bättre än Avanza Global.

   Radera
  3. Tack ja då har du valt rätt strategi.

   Radera
 2. Toppen att ta upp och tipsa om detta, man är ju inte så insatt i sådant
  / http://sweetwordsbymirre.com

  SvaraRadera