tisdag 26 april 2022

Återinvesterad utd..

Alla vi som använder oss av Avanza kan sedan ett tag se totalavkastning för aktier i grafen. Men vad många missar är att om du inte återinvesterat utdelningen i samma aktie så stämmer inte grafen som visar den blåa återinvesterade % och då kan du bara räkna med den gröna %. 


Om vi tar tex Skanska så kan vi se att aktien senaste 5 åren har en avkastning på -13,73%, den gröna, vilket inte alls är bra enligt mig men det hör inte hit. Lägger vi dit den återinvesterade utdelningen, den blåa, får vi fram att aktien har en totalavkastning senaste åren på 4,49% vilket även det är svagt. 

Många blir tyvärr lurade på detta om man är van att se på avkastning för fonder som automatiskt återinvesterar utdelningen och därmed ser du fondens totalavkastning 👇 

Har du däremot aktier med utdelning och återinvesterar utdelningen i någon annan aktie i samma portfölj så kan du räkna med totalavkastning för hela portföljen och då blir det som en fond. 

Vad gäller Skanskas avkastning så hade det varit en bättre investering att investera pengarna i tex gratisfonden Avanza Zero som följer indexet OMXS30GI. Nu hockey på tv12

Over and out


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar