onsdag 13 april 2022

Q1-22


Året 2022 hade kunnat starta bättre än den gjort men jag är inte bitter. Jag har nämnt en del gånger i mina inlägg under andra halvan och slutet av 2021 om att vi är nog så högt upp i aktiekurser och index att börsen måste ner inom kort för att hämta andan och vips så blev det direkt efter nyår. Som mest har OMXSGI varit ner -22% och står nu på -13%. Jag sålde en del aktier och fonder i mina egna portföljer direkt efter nyår men så här i efterhand så skulle jag lyssnat mer på mig själv och därmed sålt ännu mer. Hade jag haft klart för mig att byte till utdelningsaktier skulle ske nu i år redan så hade jag nog handlat annorlunda.. Det är alltid lätt att vara efterklok och säga att man borde ha gjort si eller så istället men jag hade faktiskt ett samtal om detta med sambon under julen men vi sa att vi är långsiktiga och därmed säljer vi inga fonder.. Men sen tror jag inte heller att det var så många experter som trodde att OMX skulle rasa så pass mycket som den gjort. 

Får trösta mig med att jag blir liite klokare med åren.. 

Av det jag sålde så började jag lite smått att köpa in utdelningsaktier men väldigt försiktigt eftersom många aktier var och fortfarande är ännu alldeles för högt värderade i pris. Istället koncentrerade jag mig mera mot Nordamerika vilket så här i efterhand varit lyckat med hjälp av USD/SEK samt att Nordamerika inte tagit del av det europeiska raset. Svenska bolag har däremot tagit mycket mera stryk och är lite svåra fortfarande idag att navigera efter och därför lagt största delen av kapitalet i tråkiga gubbaktier som preffar, D-aktier, Castellum, Telia, Tele2 och Xact Högutdelande. Over all utdelningsaktier ytd -1,72% så jag är nöjd. Så här i efterhand anser jag att jag gjorde rätt som valde utdelningsaktier under 2022. 

Jag kommer under sommaren att börja öka på mera i Sverige för att hålla nere källskatten på framtida utdelningar allt eftersom jag säljer av aktier och fonder samt att jag även har en utdelning från företaget att slussa in i portföljen. Har egentligen ingenstans bråttom med varken sälj eller köp som läget är nu och ska vi lyssna på "Poddexperterna" som tror att vi ska upp nu i April för att sedan åka rutschkana ner mot sommaren/hösten. Jag är lite inne på samma men inte riktigt lika säker eftersom experterna pratar oftast om index och aktier är inte samma sak och rör sig därmed inte likadant. 

Annars så visar kalkylarket att utdelningarna på R12 är i skrivande stund på 168 383 kr/år eller 14 032 kr/mån. 

Kassan är stor men avvaktar med köp.

Medel payout ratio i portföljen 56% vilket är mycket bra. Om du läser i fliken ovanför "Hur jag investerar" så beskriver jag att stommen i laget är förstafemman där utdelningsandelen för bolagen inte bör överstiga 50% för att vara säker på att bolagen har potential att betala framtida utdelningar och max 75% för andra femman. 

Har senaste dagarna även tagit hem lite vinster och sålt av en del "riskfyllda bakhjulskörande moppepojkar" från tredje femman för att renodla portföljen för att fortsätta öka i första- och andrafemman som är stommen i laget. 

Senaste inköp till förstafemman = Diös och Nyfosa

Listan är väldigt lång på potentiella framtida aktier nu när det finns ofantligt mycket intressanta bolag att ta in. 


/Leva drömmen


1 kommentar: