torsdag 23 september 2021

Fonder vs Investor

Jag gillar fonder eftersom det är enkelt på många sätt men ibland så funderar man alldeles för mycket på fonder vs aktier och en massa onödiga saker.

Jag gillar även excel och google kalkylark där jag har massor av olika fond- och aktieportföljer med olika nyckeltal och dylikt för att hålla koll. 

När det gäller aktier med låg direktavkastning så är investmentbolagen på topp och ett av bolagen bland topp 3 är Investor. Lundbergföretagen är ett annat bra bolag enligt mig. 

Jämförde idag skillnaden på avgifter mellan fonder och Investor. Inget nytt men viktigt att påminna sig själv på dessa kostnader. 

Med PB Fast Pris betalar jag max 99 kr i courtage per order oavsett storlek på köp eller sälj. 


Mitt största innehavet idag är AMF Aktiefond Småbolag där jag har ganska precis 2 mkr. 

Årliga avgiften (förvaltningsavgiften) på fonden är 0,45% vilket innebär ca 9 000 kr per år i avgifter (exkl avkastning). Inga avgifter (courtage) på varken köp eller sälj. 

(SEB Småbolag, Spiltan Småbolag och Enter Småbolag mellan 31 800 kr - 34 600 kr i avgift per år exkl avkastning) 

Skulle jag däremot välja att ha samma summa i Investor skulle det kosta mig endast 99 kr i köp och ingen årlig avgift. 

Skulle därmed spara ca 8 900 kr per år (eller över 30 000 kr). Bra va! 


Men hur ser det ut mellan avgift vs avkastning? 


Avkastningen skiljer en del mellan AMF fonden och Investor vilket gör att dessa 0,45% eller 9 000 kr per år betalar sig ganska snabbt med fonden. Investor exkl utdelning. 
Ingen direkt rättvis jämförelse med tanke på de olika innehaven i respektive fond och investmentbolag men bara för att visa att fondens årliga avgift betalar sig med den överavkastning fonden har jämfört mot investmentbolaget. 


Äger man däremot den populära indexfonden SEB Sverige Indexnära så är det mycket mera fördel att äga Investor. Investor exkl utdelning.Enligt mig och hur jag skulle kunna tänka mig att agera. 


Småbolagsfond vs Investor = AMF Småbolag

Indexfond Sverige vs Investor = Investor 


Så alla vi/ni som äger indexfonder Sverige kan med fördel byta och äga Investor istället. Jag kommer byta i alla våra portföljer. 

Men kom ihåg att historisk avkastning inte säger något om framtida avkastning! 


/Leva drömmen


2 kommentarer:

 1. Hej!
  Bra jämförelse men har du räknat rätt?

  När jag tittar på Investors Totalavkastning på 5 år (21-09-21,16-09-21) har den stigit totalt 183% (151% är värdeökning och 31% är utdelningen)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tog siffrorna från Avanza och då är inte utdelningen medräknad som jag även skriver i inlägget. Självklart hade det varit mycket bättre och rättvisare att ta siffrorna från Investors hemsida inkl utdelning dvs Totalavkastning. Ibland är jag lite för snabb med att få ut inlägget och jag glömde tyvärr bort att kika på bolagens hemsida. Detta innebär att avståndet mot AMF minskar men mot SEB ökar. Tack för kommentaren och jag lovar att bättra till nästa gång.

   Investor
   ytd 33,9%
   1 år 41,4%
   3 år 103,4%
   5 år 187,8%

   /Leva drömmen

   Radera