Reklam från Fello

söndag 22 november 2020

IKC Sverige Flexibel

En intressant fond som jag haft i min bevakning är fonden IKC Sverige Flexibel. På IKC:s hemsida står det som en nyhet 2020-10-06 att IKC Fonder överlåter fonder till Coeli Asset management AB och att Sverige Flexibel är en av de men att fonderna kommer fortsättningsvis att hanteras av samma förvaltare som innan överlåtelsen. 

Fondförvaltare:
IKC Capital AB
Inge Knutsson 
Niklas Hultqvist

Fonden är en blandfond och investerar minst 90% på den svenska marknaden, 70% i aktier och 30% i räntebärande tillgångar. Jämförelseindex 70% av (SIX PRX) som idag benämns OMXSGI och 30% av OMRX T-BILL. 

Fonden har funnits sedan 2009-12-28 

Förvaltat kapital 786 MSEK 

Årlig avgift på 
  • Avanza 2,79% 
  • Nordnet 1,28% 
  • SAVR 1,00% Fonden har inte en lika fin historiskt avkastning sedan start med sina 237,46% jämfört med tex Swedbank Robur Ny Teknik som avkastat under samma period 1184,36%. 


Det intressanta med denna fond är innehaven samt avkastningen från och med Corona dippen kring 19 mars 2020 då fonden avkastat nästan 80%. Följer man tex #finanstwitter så skulle man inte skämmas att visa dessa 10 bolag som sin aktieportfölj på Twitter. Många skulle nog säga att denna portfölj är topp notch och precis en portfölj som många andra skulle vilja ha som sin egen. 

Ser man på årsberättelsen från 2019 och fondens innehav per 31 december 2019, ca 3 månader innan Corona dippen, så får jag känslan att förvaltaren satt alla innehaven i en tombola och vevat ett par varv och kastat om helt till förvaltarens fördel med tanke på dagens andel % per innehav i bilden ovanför. 


Jag reagerade på den höga årliga avgift som Avanza tar för den fond jämfört med SAVR och Nordnet. Väljer jag att ta in denna fond så gör jag det via andra än Avanza. Helt horribelt vilken skillnad! Tyvärr så har jag hittat fler fonder som är mycket billigare på Nordnet än Avanza. 

En till grej som jag reagerade på är engångsavgifterna på 2% som tas ut före (Insättningsavgift) eller efter (Uttagsavgift) du investerar. 

Jämför man fonden sedan start så har förvaltaren lyckats slå jämförelseindex 5 gånger av 10 möjliga. 2020 ser ut att bli ett bra år där fonden avkastat YTD 30,82% och jämförelseindex 12,16%. 

På hemsidan ikcfonder.se kan man se denna bild på att fonden var nominerad till Morningstar Awards 2020 i kategorin Best SEK Allocation Fund men Googlar man på vinnaren så blev det fonden Sensor Sverige Select som tog hem det. /Kör hårt och spara hårdare
Se inte detta som råd eller rekommendationer. Gör alltid din egna analys innan du köper eller säljer värdepapper. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar