måndag 16 november 2020

Hur mycket har du gått miste om?

Banker överlag har inte rusat precis efter Corona dippen och oron är stor bland aktieägare om banker alls kommer att dela ut något under 2020 eller om de ens kommer att dela ut 2021! 

Ser att många är kvar i dessa storbanker i hopp om att de kommer få den efterlängtade utdelningen..

Men då kan man fråga sig egentligen varför så många hänger kvar i liknande aktier? Läser ofta floskler som att dessa stoppar jag i byrålådan eller liknande när det sjunker i aktiekurs istället för att sälja! Varför gör man så istället för att gå vidare med andra bolag. 

Jag är ingen expert men jag är inte så naiv heller att jag stannar kvar i aktier bara för att det har gett mig fina utdelningar genom åren eller det kommer eventuellt dela ut eller ännu konstigare som att jag har ett lågt gav, hög yoc. Nonsens i mina ögon. 

Om du är en av de som fortfarande äger till exempel Handelsbanken så har ni därmed gått miste om massor av avkastning. 


Har skrivit många gånger att sälj, gå vidare och köp annat istället där du får både stigande aktiekurser och/eller till och med utdelningar. Jämför bara mot indexfonden Sverige 100 som har en avkastning på 9,45% för i år eller den aktiva fonden Sverige Tema med en avkastning på över 30% eller Hållbarhetsfonden som avkastat 71% i år. Perfekt att parkera pengar i medans du hittar något annat att investera i. 

Det finns massor av andra utdelande bolag som faktiskt ger dig som utdelningsinvesterare avkastning. Ta till exempel dessa som ligger på andra sidan om pölen som ligger mellan 18% och 67% för i år. Indexfonden VOO 12%. 

Jag säger inte rakt av att någon gör fel men varför stanna kvar i bolag som ger dig som investerare negativ totalavkastning?  

Visst kan bankaktierna stiga till break even i år, eller i bästa fall om några år, men de kan likväl sjunka 15%-30% till om det kommer negativa rubriker om fortsatta inställda utdelningar! 

Jag tycker att fler borde bli mer rädda om sina pengar och tänka på hur och var man investerar. Som sagt så är jag ingen expert men som jag så många gånger sagt förut så tror jag att det flesta som finns på alla sociala medier skulle få bättre avkastning i att parkera sina pengarna för alltid i fonder.  

Tänk alltid TOTALAVKASTNING! 


/Kör hårt och spara hårdare

Se inte detta som råd eller rekommendationer. Gör alltid din egna analys innan köp eller sälj av värdepapper. 


9 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Hej LD, är det inte liksom dags att glömma utdelning från bank under 2020? De förhoppningarna släppte jag i april. Tyvärr börjar som jag skrev för nån dag sedan molnen hopa sig inför 2021 också. Sjutton också rent ut sagt....................

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser mörkt ut på bankernas avbytarbänk.. och jag som nyligen satt ihop en ny startelva (bevakningslista på Avanza) på en framtida, eventuell utdelningsportfölj där även SHB finns.

   /Leva drömmen

   Radera
 3. Tjena LD, jag har både Handelsbanken och Swedbank i min portfölj. Inledningsvis kan jag säga att jag länge varit ambivalent till banksektorn men låt mig ge min syn på saken.

  Först och främst blir det lätt att i efterhand säga att om ni sålt och köpt detta istället hade totalavkastningen blivit bättre. Så kan man hävda om allting förutom den absolut högst avkastade aktien. Med det sagt så finns det såklart en hel del som inte varit positivt i sektorn med hög politisk inblandning, uppgifter om penningtvätt m.m. Om man anser att facit är just nu idag så skulle man såklart haft sina pengar investerade på annat håll.

  Den andra sidan av myntet är just totalavkastningen. Jag bryr mig inte om bankerna delar ut pengar eller inte utan att man tjänar pengar, för det gör man och det med råge. Om en bank inte delar ut ett år eller två spelar mindre roll men om det skulle bli permanent och man inte kan få bättre avkastning på pengarna inom banken själv skulle jag tänka annorlunda. Men tjänar man pengar och har stor kassa kommer kursen följa med förr eller senare.

  Men det riktigt stora argumentet, utöver att det är en verksamhet som tjänar pengar år ut och år in, är det faktum att dom också är politiskt skyddade. Fick en ny syn på banksektorn efter att ha läst Anders Borgs bok. Det framgår att det princip är omöjligt för staten att låta någon av storbankerna gå under. Hur många företag har den dealen.

  Vi alla investerar utifrån vår egna riskvillighet. Ett förtag som tjänar rejält med pengar varje år (vare sig utdelning eller inte) och som i kristider nästan inte kan gå under är ett bra komplement i min portfölj. Jag tror att man kan få en bra avkastning på bankaktier de kommande åren och det med minimal risk.

  Detta var bara lite tankar från mig. Håll till godo :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för svar.
   Jag håller med dig till fullo att bankerna är skyddade, tjänar bra med pengar och kommer mest troligt återgå till årliga utdelningar. Det jag är ute efter är att som investerare kan du få mycket mera avkastning från annat håll under tiden.

   /Leva drömmen

   Radera
 4. Hej Leva Drömmen. Inge illa menat men att komma i efterhand och säga med facit i hand att det vart en sämre investering på kort sikt är inte svårt. Detsamma med fonder som gått bra den senaste tiden. Finns inga garantier på börsen om någon avkastning. Men en sak som är säker är att fondavgifterna urholkar avkastning på sikt. Hur gick din senaste analys om Hufvudstaden? Du varnade andra sparare att hålla sig borta från aktien när det var som bäst köpläge. En långsiktig investerare har tid att vänta på en uppvärdering i en aktie. När priset på en aktie är lågt har man en säkerhetsmarginal. Något som ofta ger ett bra resultat tids nog. Att köpa syrt är även det lång ifrån alltid en bra affär. Hur går dina tankar idag gällande Hufvudstaden för den delen? De har ju stigit 25 % sedan du gjorde den analysen. Är det bättre köpläge nu när bolaget kostar mer? Hur kommer du tids nog se på Handelsbanken när aktien återhämtar sig? Kommer du med samma pessimistiska syn även då?

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för svar.
   Om jag kommer ihåg rätt så var det väl redan i mars/april som bankerna kapade sin utdelning så redan där borde de flesta ha agerat på något valfritt sätt.

   Vi har olika syn på analyser och varningar men det jag skrev var att -Jag avstår! och det gäller fortfarande. Jag ser ingen ljusning och många andra mera insatta personer har klivit av.
   http://leva-drommen.blogspot.com/2020/08/utd-bolag-vs-tillvaxt-bolag.html

   Det jag vill få ut i inlägget är att sälj och köp annat under tiden. Jag anser det bara onödigt stå med pengar i något som inte ger avkastning!

   /Leva drömmen

   Radera
 5. Förövrigt har Handelsbanken överpresterat index sedan din senaste negativa analys av Handelsbanken. Då stod aktien i 74 kr. Pris är vad du betalar. Värde är vad du får. Om vi bortser de senaste 3.5 åren är Handelsbanken en av världens bäst presterande aktier. Handelsbanken har bland annat presterat betydligt bättre än Berkshire Hataway över tid. Från år 1900 fram till 2009 hade Handelsbanken en avkastning på över 1.4 miljoner procent. Då var inte utdelning medräknat.Men det är ju lätt att sparka på ett bolag när de har tillfälliga problem. Större investerare likt Lundberg ser istället läge att köpa när det är billigt.

  Lycka till med dina fonder.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med att Handelsbanken är ett fint bolag med bra avkastning över tid. Jag kommer säkert ta in SHB i portföljen någon gång. Läs inlägget igen så inser du vad jag vill få ut. Det många gör är att de gifter sig med aktierna och då är det svårt att inte blanda in känslor. Köp och sälj är väl tjusningen med aktier. Ligger alla bara med aktierna i byrålådan så ser inte jag glädjen med aktier och då är det bättre med fonder!

   /Leva drömmen

   Radera