måndag 2 november 2020

Är SAVR tryggt eller..?

I gårdagens inlägg skrev jag att en flytt kan komma att ske till SAVR på grund av att det kan erbjuda mycket lägre totala fondavgifter till mig som kund jämfört med Avanza eller Nordnet.

Idag har jag börjat spåna på hur tryggt det är egentligen att utföra en flytt av pengar till SAVR eller om jag stannar kvar på Avanza och Nordnet fast jag kan spara nästan en "sista minuten resa" varje år på SAVR. 

Ska försöka på ett kortfattat sätt förklara mina tankar.

Man loggar in på SAVR och öppnar ett ISK konto via BankID vilket var smidigt. Men det du gör är att du skapar kontot hos Fondab och inte hos SAVR som jag och säkert många andra tror som inte läst på. 

Vill man föra över pengar från sin bank till SAVR så tar det 1-2 dagar i bästa fall. På Avanza sker det direkt via Swish eller Trustly. 


Vad händer med mitt sparande om SAVR skulle tvingas stänga?


Punkt 2 ovanför tycker jag är lite lustig. Om jag har pengar, likvider på ISK kontot så får jag via Insättningsgarantin tillbaka uppemot 950 000 kr men har jag pengarna i fonder så får jag enligt Investerarskyddet bara 250 000 kr om det skulle ske en konkurs eller att SAVR skulle tvingas stänga ner av någon anledning. 


Nu tycker säkert många att jag svamlar men se själv här nedanför.


En till sak jag tycker låter lite osäkert. 


Vadå i normalfallet?

Ett klientmedelskonto som är skilt från både SAVR och Fondab.. Var finns pengarna under tiden? 


Vet inte om det är så här på Avanza och Nordnet men jag börjar tycka och kan hålla med om flera som inte riktigt "törs" ha pengar på SAVR eller känner sig trygga. Även fast jag skulle spara mycket pengar på en flytt så kommer jag att avvakta och läsa på mera om detta och fundera ett par rundor till.. Var väldigt nära på att trycka på sälj på Avanza men räddades av ett Skype möte som startade kl 12:45. 

Om allt detta stämmer så finns det ingen anledning att ha mera än 250 000 kr på SAVR om man vill sova gott om natten! Jag spånar vidare så får vi se vart detta slutar./Kör hårt och spara hårdare


Se inte detta som råd eller rekommendationer. Gör alltid din egna analys när det gäller köp eller sälj av värdepapper. 

7 kommentarer:

 1. Krångligt att förstå. Låter inget vidare. Minns hur degiro lyftes fram som ett superalternativ men bra visade det sig inte vara med källskattehanteringen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är lite krångligt. Ska gräva vidare.

   Radera
 2. Det låter tämligen suspekt och inget jag noterat tidigare när jag läst om deras investerarskydd samt insättningsgarantin. Då känns det faktiskt tryggare att ha pengarna på Avanza eller Nordnet som funnits betydligt längre på marknaden //Sparpatrullen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag avvaktar och gräver vidare. Ja trygghet är viktigt när det handlar om pengar.

   Radera
 3. Kanske inte så bra förklarat av SAVR men det korta svaret är att du har precis samma garantier som på t ex Avanza.

  https://blogg.avanza.se/skillnaden-mellan-insattningsgaranti-och-investerarskydd/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag läste samma på Avanza men tycker ändå att Avanza och Nordnet känns tryggare fast samma premisser. Har du Savr?

   Radera
  2. Ja jag flyttade ganska snabbt alla aktivt förvaltade fonder till SAVR när de lanserades för cirka 1 år sen. Har kvar indexfonder, guld, aktier osv hos andra aktörer så kör nu Avanza, Nordnet, Lysa och SAVR :-).

   Radera