måndag 30 november 2020

Pollen på Twitter

I helgen ställde jag en fråga på Twitter till dig som företagare och hur du väljer att spara och investera. Det jag kanske glömde nämna eller valde att inte, är att tanken bakom frågan var att gå i förtida pension så tidigt som möjligt nämligen FIRE. 

Financial Independence Retire Early 

Många vill och har ambitionen att sluta arbeta innan man blir för gammal eller helt enkelt för att man bara är less på att arbeta. 

Min främsta orsak är att jag vill ut och resa när barnen flyttar ut om några år. Jag vill se världen, jag vill åka runt med husbilen i södra delarna av Europa och stanna där vi vill och hur länge vi vill utan att känna att det finns ett arbete där hemma vi måste hem till. 

Jag hade bara 2 alternativ och resultatet blev lite som jag trodde faktiskt.Jag hoppades självklart på fler röster men det får duga. Aktiviteten på Twitter är lägre under helgerna vilket jag visste och vilket är bra för då släpper de flesta börsen och sociala medier för att umgås mera med familj och vänner så därav en av anledningarna till lägre antal röster. 

Alternativ 1

Innebär att man maxar lönen varje månad för att ta ut så mycket pengar du kan från företaget för att spara och investera privat. Ju högre lön desto högre utdelning (huvudregeln). Men här måste du räkna och se till att du har kvar pengar till utdelning så det blir en balansgång för att kunna maximera allt. Syftet och det positiva med utdelning är att den lågbeskattas med bara 20% och du betalar därmed mindre skatt totalt. Nackdelen med detta alternativ är att du har utdelningen innestående i ett helt år innan du kan/får ta ut den för att investera den privat. 


Bild 1

Bilden ovanför visar om man tar ut lön upp till statlig skatt som är 509 300 kr/år eller ca 42 400 kr/mån för 2020. 


Bild 2

Bilden ovanför visar om man tar ut som utdelning.


Alternativ 1.1 skulle kunna vara att skippa utdelningen och bara maxa lönen men då får du räkna med mycket högre skatt totalt än dessa 46% i bild 1. 


Alternativ 2

Innebär att du bara tar ut en lön du behöver för att det privata livet ska gå runt men här väljer du istället att spara allt överskott och investera via företaget istället. Via företaget kan du ha en kapitalförsäkring på samma sätt som privat men viktigt komma ihåg att kapitalförsäkringen är företagets och inte din bara för att du äger företaget. Om du väljer att investera i värdepapper som aktier eller ETF:er så måste företaget ansöka om en LEI-kod. Väljer du däremot att investera i fonder så slipper du detta. 

Det finns två alternativ. Huvudregeln är i stora drag att du kan ta ut ungefär hälften av din årsinkomst. Har du tagit lön upp till brytgränsen på 509 300 kr så kan du ta ut nästan 255 000 kr - 20% skatt = 204 000 kr i utdelning. De 20% betalar du på nästa års inkomstdeklaration 1 dvs 1 år efter uttag av utdelning. 

Förenklingsregeln använder sig oftast det som väljer att ta ut lägre löner eller bara vill spara mera pengar i bolaget. För 2021 är beloppet 183 700 kr - 20% skatt = 146 960 kr / år. De 20% betalar du på nästa års inkomstdeklaration 1 dvs 1 år efter uttag av utdelning.  Alternativ 2.1 skulle kunna vara att lägga bolaget i träda i fem år och efter det kan du ta ut alla pengar till 25% skatt. Men enligt artikel från Coeli så blir det typ +-0. 


Artikeln från Coeli rekommenderas starkt.

LÄNK!


Vad fick jag ut av denna röstning?

Jag blev inte speciellt klokare men röstningsresultatet blev som jag trodde. Jag fortsätter ta ut lön upp till brytgränsen och utdelning via huvudregeln och sparar det mesta av pengarna privat. Resten av överskottet lägger jag in i en företagsägd kapitalförsäkring där stålarna får ligga och mysa i fonder. Det lutar väl åt att jag kommer att ta ut överskottet i utdelningar även efter jag slutat arbeta via förenklingsregeln för att både jag och gumman kan åka på våra husbils svängar runt om i Europa. 


Hoppas att inlägget inte blev för grötigt och att ni blir lite klokare. 


/Kör hårt och spara hårdare

Se inte detta som råd eller rekommendationer. Gör alltid din egna analys innan köp eller sälj av värdepapper. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar