torsdag 26 november 2020

Fond med övriga avgifter!

Har mailat fondförvaltaren och ställt frågan gällande fondens övriga avgifter så jag väntar med spänning.. väntat nu i 2 dagar! 

Har även ställt frågor på Twitter och där får man inte heller konkreta svar från varken Avanza eller Nordnet vilket jag tycker är väldigt oansvarigt till oss fondsparare. 

Fonden jag pratar om är 

Consensus Småbolag A

Fonden har fasta löpande avgifter på 1,00% men med resultatbaserade övriga avgifter på 3,98% så "kan" den totala årliga avgiften bli sammanlagt 4,98%. Den resultatbaserade avgiften är ett estimat som rapporteras in av producenten. 


Om jag investerar i fonden så vill jag veta hur mycket jag betalar i avgifter. Det är något som ALLA vill veta hoppas jag och inte bara jag. Jag har inga problem med att fonden kostar 4,98% om det hade varit den totala fasta avgiften men att skriva att avgiften är mellan 1,00% och 4,98% beroende på avkastningen duger inte som svar anser jag!  

Väljer jag en annan fond utan övriga avgifter så vet jag exakt vad jag betalar varje dag jag äger fonden. Fonder räknar på den totala årliga avgiften delat på 365 dagar. Jag betalar varje dag 1/365 del av den totala årliga avgiften vilket då även innebär att jag vet exakt vad jag betalar om jag äger fonden i 123 dagar eller 684 dagar. 

Det svåra med Consensus Småbolag är att övriga avgifter regleras beroende på avkastningen. 

Consensus Småbolag är säkert en fin fond och förvaltaren visar att han kan sin sak gällande stockpicking av innehaven samt när man ser avkastningen på dryga 61% ytd. 

Men jag passar på denna fond och kommer även att passa på likande fonder som har denna typ av övriga avgifter som gör det onödigt svårt för oss fondsparare att få veta den riktiga årliga avgiften. 

Dem som verkligen tjänar på dessa avgifter är Avanza och Nordnet mfl men även fonden i sig. Varför inte köra rakt av med en fast avgift som de flesta fonder. Detta skapar bara irritation hos mig och säkert många andra sparare. 

Fondförvaltaren kan säkert räkna ut ett medel vad allt kostat under tiden han förvaltat och sätta den som fast kostnad. Rätt eller fel. Jag vet inte!  


/Kör hårt och spara hårdare
Se inte detta som råd eller rekommendationer. Gör alltid din egna analys innan köp eller sälj av värdepapper. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar