fredag 9 september 2022

Fredagsfunderingar

Äntligen fredag innebär att hela familjen åter samlas inför helgen efter en skol- och arbetsvecka. Fredagar innebär också att god mat lagas tillsammans och kvällen består mest av mys, film och godis. 

Efter två svettiga Teamsmöten så satt jag som vanligt och spånade på Avanza och Twitter. Kom att tänka på 4% regeln och hur en global indexfond avkastat årligen med tanke på regeln som det ändå pratas en hel del om. 

Markören på bilderna visar bara var på året fonden når sina 4% så jag kan rita ut ett rött streck för enkelhetens skull. 

2017


Som vi ser så finns det rätt många dagar/månader under 2017 som man kan ta ut dessa 4% antingen som en klumpsumma eller om man väljer att ta ut lite då och då när strecket passeras på ovansidan. 

2018


Nollställer vi varje år så börjar 2018 lite tuffare än 2017 fram till maj månad men därefter avkastar fonden godkänt under resten av året fram till hösten. 

2019


2019 får en fin start direkt på året och stiger ordentligt så under 2019 spelar det inte så stor roll när du väljer att sälja dina 4%. Det är sådana år som man bör sälja lite extra till bufferten för sämre år.  

2020


Med facit i hand borde du ha sålt av under feb/mars för därefter ser vi en ordentlig nedgång i och med pandemi skiten som började härja och ställde till det riktigt surt för "alla". Som man kan se på bilden så tar det nästan ett helt år innan fonden kommer tillbaka till positiv avkastning. Var man på tårna och fyllde på bufferten under 2019 så kanske man slapp sälja under 2020. 

2021


2021 påminner snarlikt med 2019 och får en behaglig resa under året. Viktigt att fylla på bufferten om du använde den under 2020 för framtida år. 

2022



2022 har verkligen inte rosat marknaden och nu får man eventuellt börja använda sig av bufferten som jag så ofta påminner om speciellt om man bara har fonder för att slippa sälja då fonden är på negativ avkastning. Är ca 4 månader kvar på året så svårt nu säga om vi kommer på positiv avkastning eller inte! 

Men ser vi på totalavkastningen under dessa 5+ åren så är fonden ordentligt på plus (94,73%) men kör man enligt principen som jag skrev att man börjar på noll varje år så är det annorlunda. Vill bara visa två olika tänk och scenarion på hur man kan göra (inga råd eller rekommendationer)

Trevlig helg 

4 kommentarer:

  1. När blir det en övergång till fonder ? Känns nära :)

    Själv tog jag steget för några år sedan när jag kände att summorna för mig blev för stora att ha på enskilda innehav. Sover betydligt bättre nu 🙏

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det känns nära rätt ofta men jag avvaktar ett tag till. Just nu känns det bra med aktieutdelningar som jag faktiskt börjat pytsa in i Avanza Zero. Om det blir som alla "experter" tror nämligen en trolig botten i Q123 så kan ett skifte ske där i kring. Som jag ofta nämner så ser jag en högre avkastning med fonder än med utdelningsaktier med hög yield.

      Vilka fonder har du?

      /Leva drömmen

      Radera
    2. Kan bara instämma i det du skriver gällande avkastningen.

      Jag har valt att fokusera helt och hållet på Sverige. Jag vill ha ett upplägg som är enkelt samtidigt som jag i stort sett får hela hela marknaden utan att köpa på mig massvis med fonder med stor risk för att avkastningen blir lidande.
      Jag har valt följande till mitt långsiktiga sparande;

      SEB Sverige indexnära
      Amf aktiefond Småbolag

      Finns funderingar om Plus Mikrobolag också men det ligger lite vilande just nu 🙂

      Radera
    3. 2 fina fonder. Har idag ca 20% av portföljen i AMF småbolag och några procent Avanza Zero. Plus mikro har jag på bevakningslistan men även Spiltan Småland där jag gillar innehaven skarpt. Framtida portföljen kommer även innehålla antingen en usa eller en global indexfond.

      Radera