torsdag 15 september 2022

Avanza Zero

Har återtagit pod lyssnandet för att fördriva tiden i bil efter en längre tids vila men den kommer bli kortvarig. Samma svammel som för ca halvår - ett år sedan. Ser jag bakåt i tiden gällande poddar så kan många bli hjärntvättade om man har lätt för att bli påverkad. Jag menar att om du inte har egen vilja eller självständighet så är det lätt att hamna i tron att någon annan vet mycket bättre än du. Många poddare och experter har helt bytt strategi från förhoppningsbolag, tillväxtbolag till indexfonder, utdelningsaktier och mera gubb valueaktier.. Inget fel i det men hur gör alla som råkade följa dessa poddare som rekat massa raketer som nu i år fallit runt 50-60% och är kvar i aktierna? Man ska alltid ta poddare och experter med en stor nypa salt och inte köpa bara för att någon annan rekar eller köper en aktie. 

Varför ska man ha bråttom i livet genom att försöka snabbt bli rik? Se bara hur vissa aktier åkt upp som sylvassa raketer för att falla tillbaka till pre covid kurser och till och med lägre än det. Visst kan det vara världens läge att börja köpa nu under hösten men som jag sagt så många gånger är det svårt att säga var och när botten kommer att ske. Så mitt lilla råd till alla är att var försiktig och bli inte för girig. 

Jag har blivit sjukt mycket försiktigare under våren och sommaren på köpknappen och försöker bygga kassa. Jag köper hellre då stjärnorna står rätt och börjar visa en upptrend än att försöka köpa varenda nedgång för då tar pengarna fort slut. 

Kommer även börja använda mig av olika indikatorer vilket även gör att man handlar mycket mer sällan. 

Tillbaka till poddandet så lyssnade jag på en "expert" som sa att Avanza Zero är en skitfond eftersom den är så smal och följer bara 30 bolag samt att många blir lurade på att den är gratis och därmed tro att den ska ha bättre avkastning än vad den har. Jag håller verkligen inte med gubben och vill säga att den är alldeles ypperlig som en bas i portföljen. Man får nästan alla stora tunga svenska bolagen gratis. Ingen courtage, förvaltningsavgift eller valutaväxlingsavgifter. 

I jämförelse med de aktiva "fondexperterna" som Didner & Gerge och Blecher på Carnegie som har förvaltningsavgifter kring 1,5% på sina Sverige fonder samt har tillsammans över 30 000 ägare på bara Avanza så vill jag säga att Avanza Zero är grymt bra och gör sitt jobb ypperligt. 


Avanza Zero har bättre avkastning än dessa 3 fonder över tidsspannen:  i år, 1 år, 3 år och 5 år. 

Såg även att Didner & Gerges småbolagsfond har sämre avkastning än AZ (under samma tidsperiod som ovan) samt att den har en avgift på 1,58% samt nästan 20 000 ägare bara på Avanza. 

Så dessa 3 aktiva fonder har tillsammans drygt 50 000 ägare bara på Avanza.....  

Snacka om att bli lurad! 

Jag menar bara att vad är det för fel på dessa bolag som ingår i AZ.


Typiskt så slutade klippverktyget fungera så jag fick inte med resten av innehaven som ABB, SCA, Boliden, Tele2 och SKF. 

Självklart finns det massor av fonder som har bättre avkastning än AZ men även sämre. Jag tycker att AZ är en bra och rimlig fond som dessutom är helt gratis. 3 kommentarer:

 1. Tjenare!
  Cirka 95% av alla aktivt förvaltade fonder förlorar mot index över tid, men fondförvaltare är professionella försäljare som älskar att skryta om hur dom klår index och visar gärna upp resultat för max de senaste 5 åren, för "endast" 1,5% i avgift... som äter upp större delen av din avkastning. Statistiken visar att de flesta av Avanzas kunder skulle få bättre resultat om de stoppade in alla sina pengar i "skitfonden" Avanza Zero. Index vinner över tid och alla som tar betalt för att försöka visa motsatsen snackar skit. Bra inlägg!

  / K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bara hålla med. Lutar mer och mer för mig att återgå mot index som indexfonder och investmentbolag.

   Radera
 2. Det här är intressant. Det som ofta nämns är att aktiva fonder inte slår index över tid, åtminstone den stora majoriteten.
  Det som sällan nämns är alla som skapar sin egna aktieportfölj. Hur många slår index av dessa och hur många är ens i närheten av de aktiva fonderna ?

  Jag kan på rak arm säga att jag inte slår index över tid. Sen är mitt aktiesparande 8% av mitt totala sparande. Jag kör utdelare och IB främst för att jag har ett intresse och det gör att jag håller mitt övriga sparande motiverat, inte att främst slå index.

  Fonderna jag har är låga avgifter, aktiva valet ligger på 0,45% vilket är fullt överkomligt!

  Nåväl, jag är en sann diggare av låga avgifter. Index som aktiva förvaltning, deär kommer också dom flesta kronorna as tt gå till.

  SvaraRadera