måndag 4 januari 2021

Skrotar tanken på...

Som titel skvallrar om så kommer jag att skrota helt och hållet tanken på utdelningsaktier för en lång tid framöver. Har lagt ner ett par timmar i helgen och har beslutat att jag kommer inte att starta projektet som jag lite löst pratat om att ha 75% utdelningsaktier och 25% fonder. 

Hur jag än vrider och vänder på Excel dokumentet kommer jag få bäst avkastning med aktiva fonder och ev någon indexfond. Jag kommer mest troligt bredda lite kring fondinnehaven och ta in några som jag inte haft tidigare. 

Fler och fler som haft utdelningar som det primära har börjat sakteligen återgå till tillväxtaktier vilket jag tycker är sunt. Det man måste alltid tänka på när det gäller investeringar är ordet 

T O T A L A V K A S T N I N G

för det är det som ger klirr i kassan och min nyfikenhet för fortsatta framtida investeringar. 

Svårt att motivera sig att börja köpa utdelningsaktier nu när många bolag inte ens beslutat om de kommer att dela ut under 2021! 

Nää jag håller mig till tråkiga fonder och slappnar av fullständigt och låter fondförvaltarna sköta jobbet med stockpicking och förvalta mina pengar på bästa sättet. Jag betalar gärna en slant för den tjänsten i form av årliga avgifter men får dubbelt upp i avkastning jämfört med utdelningsaktier!


/Kör hårt och spara hårdare

Se inte detta som råd eller rekommendationer. Gör alltid din egna analys innan köp eller sälj av värdepapper.


5 kommentarer:

 1. Låter väldigt sunt! Ska bli intressant att läsa framöver vilka fonder du väljer. Önskar dig god fortsättning //Sparpatrullen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förutom dem jag redan har så kan det bli typ SHB Hållbar Energi och ev någon Emerging Markets. Indexfond blir mest troligt SEB Hållbar Sverige.

   Radera
  2. Intressant! Tog nyligen in SHB Hållbar Energi i portföljen - dock en väldigt liten position i nuläget, men planerar att öka upp den i år tillsammans med ny teknik fonderna. Vilka tillväxtmarknadsfonder funderar du på? //Sparpatrullen

   Radera
 2. Tänker exakt likadant. Mina fonder är Spiltan Invest (inte aktiv dock, men tillräckligt bra), TIN Ny Teknik (eftersom de är bäst), SEB Småbolag C/R (industrin lär återhämta sig under 2021), Swedbank Tech (alltid bra att ha) och SHB Hållbar Energi (pga den gröna hypen). Tror dock att en del (max 15-25%) aktier kan vara bra, för att både lära sig och bättra på avkastningen (och inte förlora så mycket om det skiter sig).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fina fonder som kommer ge fin avkastning. Funderar på SHB Hållbar Energi fonden. Absolut kan man ha aktier vilket jag har ibland men då som swingtrading.

   Radera