onsdag 13 januari 2021

Plejd för alla?

Tjooh

Tänker inte gå in på hur Plejd fungerar utan bara lite kort beskriva varför Plejd inte funkar i alla hus. Många rekommenderar Plejd men det är nästan ingen som tar upp problemen med det jag tänkte ta upp nu. 

Tar mitt hus som exempel.

Bor i ett hus som är byggt på tidigt 30 tal där elen funkar bra och vi får vara nöjd med det men jag vill inte röra den i onödan på grund av att gamla elkablar torkar och blir porösa vid beröring. Sen har jag stålrör och ståldosorna är lite mindre än nya plastdosor så redan där blir det trångt med en puck. Om man gräver bland kablarna i dosorna och kabeln spricker i höljet så är det verkligen inte roligt. Det är inte så bara att dra nya kablar i stålrör eftersom du kan skada de befintliga eller att draglinan inte ryms i rören. Sen finns det inget el schema hur alla kablar är dragna i huset. Inte bra! 

Skulle jag däremot ha ett nyare hus eller välja att hel renovera mitt hus gällande elen så skulle jag säkert utan tvekan välja Plejd tror jag utan att ha läst på om hur allt fungerar och vad det har i sitt sortiment. Förr när husen byggdes långt innan internet eller datorer så fanns det ingen som helst planering egentligen hur alla väggdosor och vägguttag skulle monteras. Har flera elektriker bekanta som monterat Plejd i sina nyare hus som är hel nöjda men att även flera har samma problem som jag att det inte lönar sig att börja fixa till elen bara för att det blir lite bekvämare med ett smart belysning. Visst man kan även koppla Plejd till garageporten som en kompis gjort.  

En Plejd puck kostar ca 600 kr exkl moms och ska jag köpa och montera en puck i varje dosa så blir det dyrt jämfört med tex Philips HUE där jag kan montera själva lampan och få nästan samma funktion till en kostnad på ca 250 kr för ett 2 pack lampor. 

Det jag skulle kunna använda Plejd till i mitt hus är utomhusbelysningen och några infällda Hide a lite mini spottar i fönsternischerna men där har jag redan skymningsreläer.

Det som är fint med Plejd är att dem kan kopplas samman via mesh teknik så att det pratar med varandra och därmed få bättre koll på alla puckar och trådlösa tryckknappar via appen. 

Visst skulle det vara skönt ibland att kunna styra allt via en app när det gäller belysningen. Räknade idag hur många strömbrytare man tänder och släcker varje dag och det blir ett 10 tal varje morgon och kväll. 

Känner att jag inte är riktigt så insatt i Plejd och smarta hem så jag slutar inlägget här och lovar att läsa på och får återkomma om jag har något mera att tillägga.


/Kör hårt

2 kommentarer:

 1. https://shop.shelly.cloud/

  Alternativ till Plejd, billigare, mer funktioner, ingen gateway behövs. Har både Plejd, Shelly, Ikea, Xiaomi,Chromecast i mitt system som styrs genom google home, fungerar toppen allt ihop med app och röststyrningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska kika på det. Låter bra att ha allt inom ett och samma.

   Radera