lördag 12 december 2020

Fredagsfunderingar

Ja då var det åter fredag och kan med gott samvete ta helg redan nu. Har inget bokat i kalendern resterande dagen. 

Börjar få en liten klump i magen typ som förra gången i februari när allt detta med Corona var på tapeten. Jag investerar med magen och lättade igår och idag genom att sälja av lite fonder. Rätt eller fel!? 

Vill tacka för ett mycket fint mail jag fick där personen beskrev sin investeringsfilosofi och metod och den är väldigt lik den som jag redovisade i mitt förra inlägg där man har både utdelningsaktier och aktiva fonder. Alla vinster från fonderna lägger man över till utdelningsportföljen och får därmed en typ av extra utdelning för att köpa fler aktier för. Detta är något som jag kan komma att ta till mig och börja med inom kort. Jag har en färdig portfölj som jag filar på nästan varje dag och just nu innehåller den ca 40 bolag mest från USA och Kanada. 

Tanken med 2 portföljer är att man skiljer de åt bara för att kunna hålla lite koll på avkastning och utveckling. 

Aktieportföljen kan man utforma som man vill men mina funderingar är att man har viss del high yield och en del mera mot utdelningstillväxt och allt eftersom när kapitalet i portföljen växer och man börjar närma sig sitt mål på portföljstorlek så kan man börja växla av insättningarna från fonderna från high yield till utdelningstillväxt. 

Aktieportfölj 75% 

börjar typ så här med en direktavkastning på ca 5-9% med fördelningen 

 • 75% high yield
 • 25% utdelningstillväxt

och när jag kommit upp i kapital och närmar mig FIRE så ändrar jag till

 • 25% high yield
 • 75% utdelningstillväxt

och med detta så blir portföljen mera stabil och framtidssäker med en direktavkastning närmare 4%. 

Fondportfölj 25%

 • 100% aktiva fonder med hög avkastning


Exempel

Innan FIRE

Kapital 3 000 000 kr

Aktieportfölj 75%

 • 2 250 000 kr x 7%/år = 157 500 kr/år 

Fondportfölj 25%

 • 750 000 kr x 15%/år = 112 500 kr/år

Summa utdelning per år 270 000 kr/år eller 22 500 kr/mån


Uppnått FIRE

Kapital 5 000 000 kr

Aktieportfölj 75%

 • 3 750 000 kr x 4,5%/år = 168 750 kr/år 

Fondportfölj 25%

 • 1 250 000 kr x 15%/år = 187 500 kr/år 

Summa utdelning per år 356 250 kr/år eller 29 687 kr/mån


Jag klarar mig på den första utdelningssumman (Innan FIRE) redan nu men eftersom sambon är på framfart och inte har samma grundkapital som jag så behöver jag nå runt 5 mkr exkl sambons kapital så därför arbetar jag på ca 3 år till för att vi båda ska kunna åka på våra husbilssemestrar runt omkring i Europa. 


/Kör hårt men spara hårdare
Se inte detta som råd eller rekommendationer. Gör alltid din egna analys innan köp eller sälj av värdepapper.


2 kommentarer:

 1. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag gav löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
  1) Love Spells
  2) lösning och botemedel mot all sjukdom
  3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
  4) Äktenskapstavlar
  5) Graviditetsförtrollning
  6) Breakup Spells
  7) Döden
  8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
  9) vill tillfredsställa din älskare
  10) Lotteri
  Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
  via {drogunduspellcaster@gmail.com}

  SvaraRadera
 2. Min man lämnade mig och våra två barn för en annan kvinna i 6 månader. Jag försökte vara stark bara för mina barn, men jag kunde inte kontrollera smärtan som plågar mitt hjärta. Jag blev sårad och förvirrad. Jag behövde hjälp, så jag gjorde en research på internet och hittade en sida där jag såg folk prata om Dr Ilekhojie och hur han hjälper människor. Jag kontaktade honom och han gjorde en försoningstroll på mina vägnar. Till mina överraskningar kom min man tillbaka hem efter några dagar. Det var så vi återförenades igen och det var mycket kärlek, glädje och frid i familjen. Du kan också kontakta Dr Ilekhojie om du har liknande problem angående ditt äktenskap eller förhållande. Hans e-post; gethelp05@gmail.com eller Whatsapp +2348147400259

  SvaraRadera