onsdag 30 december 2020

Index vs index

Vilket index ska man jämföra sig mot är den ständiga frågan för många?

Då kontrar jag med. -Behöver man ens jämföra sig mot index? Kör ditt eget race, inte för att impa på någon annan! 

Om du nu måste och vill jämföra dig mot index så anser jag att OMXSGI är den bästa mot svenska innehav eftersom OMXSGI är hela Stockholmsbörsen inkl utdelningar. Förut hette indexet SIX Return Index.

Ser att många sätter ut bilder på Twitter och jämför sina innehav som EVO, Embracer, Stillfront, Plejd mm mot OMXS30 vilket är helt fel eftersom du jämför dina innehav mot de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen och just dessa bolag är svårt att jämföra alls mot något "vanligt" index. 

Vilka bolag som ingår i OMXS30 kan du läsa mera om här!

Nog om detta.

Vad jag ville få ut med inlägget var att om du har en blandad aktieportfölj med mesta delen svenska bolag och du inte avkastar mer eller bättre än index så finns det en bra fond som följer OMXSGI till punkt och pricka och det är.

SEB Hållbar Sverige Indexnära 

Jag får sätta ut markören för att visa jämförelsen mellan fond och index.

I år


5 år


CAGR senaste 5 åren blir 12,1% vilket inte är fy skam. Räkna gärna ut CAGR i din aktieportfölj och jämför gärna mot fonden. 

Enligt Avanza ligger snittet på 11,75% i år för Avanzianerna vilket är sämre än fonden som avkastat 14,41%. 

Jag brukar aldrig rekommendera något men denna fond kan vara ett bra alternativ för många som inte har tiden eller kunskapen att lägga ner på börsen eller som vill på ett enkelt sätt hålla sig nära och kring index. Jag kanske tar in den i min portfölj en vacker dag. 


/Kör hårt och spara hårdare
Se inte detta som rekommendationer eller råd. Gör alltid din egna analys innan köp eller sälj av värdepapper. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar