torsdag 31 december 2020

2020

Tänkte först skriva ett lååångt inlägg om hela 2020 ur min investerings synpunkt men började fundera och kom ganska snabbt fram till att inlägget inte kan bli varken långt eller spännande eftersom jag investerar ju bara i tråkiga fonder och inte i aktieraketer.. haha 

Jaja. Dagen började i alla fall med lite sovmorgon vilket var alldeles förträffligt skönt med tanke på att kvällen lär bli lite längre än vanliga gäspandet runt 22:15 efter sporten.. Vi åt frukost hela familjen och bestämde en gemensam skidåknings tur. Denna vecka har det hunnit bli ca 3 mil vilket är grymt skönt och att äntligen vara ute på spåren igen. Det man alltid måste göra innan är att slå på bastun så att den är varm när man kommer hem. Det blev en bastubärs och lite hembaki pizza till lunch efteråt. Ikväll blir det oxfilé och potatisgratäng as usual.. samt släppa iväg en rislykta till minne av det som inte kan vara med oss. 

Okej 

Är man långsiktig som jag är i fonder så blir det inte så många köp eller sälj under ett år men några blir det i alla fall för att allokera om bland fonderna. Sedan 3-4 månader har jag beslutat och fastställt vilka fonder portföljen ska innehålla och dessa 5 kommer jag att behålla många år framöver. 

Jag tror och hoppas att jag valt mina fonder med rätta val och att fonderna kommer att ge mig den avkastning jag vill få många år framöver. Hur fördelningen mellan fonderna kommer att vara är beroende på världsmarknaden och magkänslan. Just nu är fördelningen som nedan.

  • Ny Teknik 26,3%
  • Technology 24,3%
  • Småbolag 23,1%
  • Spiltan 14,2%
  • Kavaljer 12,1%

Fonden jag har mest pengar i för tillfället är Swedbank Robur Ny Teknik där jag tror att bolagen inom kommunikation 47% och teknik 25% kommer att fortsätta vara på topp ett bra tag till med innehav som Stillfront, Embracer, Paradox, Take-Two och Sinch. 

Nästa fond i storleksordning är Swedbank Robur Technology där jag får in samma branscher som, teknik 71% och kommunikation 12%, men i omvänd ordning och med stora amerikanska bolag som NVIDIA, PayPal, ServiceNow, Adobe och Microsoft. Jag tror samma här som ovan att dessa bolag kommer att prestera och ge mig en trygg och bra avkastning många år framåt. 

Tredje fonden är AMF Aktiefond Småbolag där industri är störst med sina 27%, sjukvård 17% och teknik 12%. Största bolagen i fonden är Sinch, NIBE, Fabege, Castellum och Sweco. Många fina och stabila bolag som kommer leverera jämn och fin avkastning i många år. 

Den fjärde och femte fonden är Spiltan Aktiefond Investmentbolag och Kavaljer Investmentbolagsfond vilka kan tyckas vara väldigt lika men ändå inte. Gillar Kavaljer lite mera eftersom den fonden är en globalfond med innehav som Prosus, Berkshire Hathaway, LVMH och massa andra godingar som jag inte kan visa här. Har tagit beslutet idag att sälja av Spiltan och lägga pengarna på Kavaljer och behålla fördelningen på ca 26,3%. 

Mina förväntningar 2021

Det är ju det som är det svåra med att försöka förutse framtiden och här blir det som vanligt en massa gissningar men hoppet är ju det sista som överger en och jag hoppas och tror att fonderna ska ge mig minst en avkastning på runt 20%. Kan tyckas lågt med tanke på årets snitt som hamnar på 43,65% för mina 5 fonder vilket är grymt bra. Sen ska man nog inte tro att 2021 kommer att avkasta lika bra men men..

Ser man historiskt på medelavkastningen, genom att räkna ut GACR, så är inte mina förväntningar för höga anser jag. Medel (snittet) CAGR för dessa 5 fonder senaste 5 åren ligger på över 25%. 


Nu ropar frugan att vi ska iväg så ha nu alla ett gott nytt år och tänk på att inte berusa er för mycket och se upp för alla raketer.. 


/Kör hårt men spara hårdare

Se inte detta som råd eller rekommendationer. Gör alltid din egna analys innan köp eller sälj av värdepapper.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar